Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.04.2017 | Seuratoiminta

Lasten ja nuorten urheilun oikeussäännöt tutuiksi

Varatuomari Olli Rausteen maaliskuussa ilmestynyt kirja Lasten ja nuorten urheilun oikeussäännöt syntyi oman kokemuksen pohjalta. Rauste sai sysäyksen kirjan kirjoittamiselle viime syksynä, kun kahden hänen lapsensa urheilujoukkueet ajautuivat kriisiin. Molemmissa tapauksissa taustalla oli tuiki tavallinen tapaus seuratoiminnan arjessa, mutta tilanteet kärjistyivät ja johtivat molempien joukkueiden kohdalla joukkueenjohtajien eroon. Lasten joukkueet jäivät pulaan ja Rauste pohti kuinka tällaisiin tilanteeseen voitiin päätyä samanaikaisesti kahdessa eri seurassa. Kirja ilmestyi maaliskuussa ja nyt tulossa on jo toinen painos.

Kirjassa on esitelty useita seuratoiminnan kannalta oleellisia ja jokapäiväisiäkin juridisia tilanteita ja ratkaisumalleja. Ensimmäinen sopimus seuran ja perheen välillä solmitaan heti seuran jäsenyyden myötä, ja Rauste painottaa että sopimusehtoja olisi usein syytä tarkentaa. Esimerkiksi liitännäisistä maksuista kuten lisenssi, peliasu tai vakuutus pitää muistaa ilmoittaa jo liittymisvaiheessa.

– On tärkeää, että kaikille olisi alusta asti selvää mihin urheiluseura sitoutuu ja mihin lapsi/vanhempi sitoutuu harrastuksen myötä, Rauste täsmentää.

Yhdistyslaki ei määrittelee toimintaa joukkuetasolla

Seuroissa käytännön toiminta tapahtuu jaostoissa ja joukkueissa eli ”ei-kenenkään-maalla”, johon yhdistyslaki ei ylety. Seuran hallitus saattaa puuttua joukkueiden asioihin tai olla puuttumatta niihin. Kirjassa on esitelty esimerkkitapauksina KKO:n päätöksiä esimerkiksi joukkueiden ja seurojen varoihin liittyen.

– KKO:n päätösten mukaisesti joukkueiden varat ovat joukkueiden omia, mutta seura voi joutua vastuuseen jaoston tai joukkueen veloista, Rauste kertoo.

Ratkaisu tämän ristiriitaiselta kuulostavan tilanteen hallinnoimiseen voi löytyä kirjassa esitellyn seuran sisäisen toimintasäännön avulla. Nyrkkisääntönä voidaan Rausteen esityksen mukaan pitää sitä, että asioista ja toimintaperiaatteista on sovittava aina etukäteen.

– Lain lähtökohtana on yhdenvertainen kohtelu, joten peluutuksen pitäisi olla tasavertaista. Jos tästä poiketaan esimerkiksi kilpajoukkueiden kohdalla, pitää asiasta ilmoittaa vanhemmille jo siinä vaiheessa, kun lapsi liittyy joukkueeseen ja sopimussuhde seuran ja lapsen välillä syntyy, Rauste sanoo.

Sama koskee pelaajasiirtoja seuran eri joukkueiden välillä.

– Pääsääntö on, ettei pelaajia saa siirtää kesken pelikauden. Jos seura kuitenkin haluaa säilyttää tällaisen mahdollisuuden, siitä on informoitava vanhempia jo siinä vaiheessa, kun lapsi liittyy joukkueeseen, hän jatkaa.

Urheilijoiden tietosuoja tulisi huomioida paremmin

Yhdenvertaisuuden lisäksi yksi tärkeä kirjassa käsitelty aihe on tietosuoja urheilussa, joka Rausteen mukaan on monessa asiassa hyvin alhaisella tasolla.

– Laki rajoittaa mitä tietoja seura saa kerätä ja mitä tietoja saa luovuttaa esimerkiksi turnausten/kilpailujen järjestäjille, Rauste sanoo.

Rauste ennustaa, että urheiluseurat ovat tietosuojan osalta suurien muutosten edessä.

 

Lisää aiheesta lajiliittojen ja alueiden vastuuhenkilöille suunnatussa tilaisuudessa Lasten ja nuorten urheilun pelisäännöt to 18.5. klo 11.00-12.00 – merkitse kalenteriin! Lisätietoja: Eija Alaja (etunimi.sukunimi@olympiakomitea.fi).