Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.10.2018 | Seuratoiminta

Itse voi tehdä helposti herkullisia ja fiksuja välipaloja

Mitä taas keksisi välipalaksi nuorelle urheilijalle? Mitkä ovat hyviä vinkkejä terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon? Voisiko löytyä vaihtoehtoja kaupan valmistuotteille? Mitkä ovat fiksuja välipaloja?

Moni vanhempi ja myös seuran valmennuspuoli miettii näitä kysymyksiä opastaessaan nuoria terveellisiin ruokavalintoihin. Fiksut välipalat ovat terveellisiä, antavat energiaa, ovat helppoja valmistaa ja eivätkä rasita turhaan ympäristöä.

– Ruokailun ja välipalojen merkitys on suuri kasvavalle urheilijalle. Nuoret koululaiset ovat uuden haasteen edessä, kun koulun jälkeen lähdetään treeneihin tai hallille, ja mukana pitäisi olla eväitä, joilla jaksaa, pohti seurakehittäjä Anu Husu-Peltonen taitoluisteluseura HSK:sta.

HSK päätti kokeilla kokkausiltaa ja järjesti omille nuorille harrastajilleen ja heidän vanhemmilleen yhteisen fiksujen välipalojen kokkikerho-illan, jossa valmistetaan helppoja ja kivoja välipaloja, joita kuka tahansa voi tehdä.

Pilotti-illan tavoitteena oli innostaa nuoria herkullisiin ja fiksuihin välipaloihin ja samalla testata yhdessä reseptejä, jotka saadaan kaikille jakoon osana Olympiakomitean ja Sitran koordinoimaa Fiksujen toimintamallien työkalupakki -hanketta.

– Nuorelle on tärkeää saada tietoa terveellisestä ruokavaliosta ja oikeista valinnoista, ja on hienoa, että se viesti tulee joskus muualtakin kuin vanhemmilta, silloin viesti menee paremmin perille, huomautti äiti Heidi Loukomies.

– Kiva tulla kokeilemaan!, totesi Fanny Liisanantti.

– Tällainen yhteinen kokki-ilta oli aivan erinomainen idea. Tässä saa itse samalla hyviä uusia ideoita, iloitsi äiti Elina Liisanantti.

Ilta täyttyi mukavasta puheensorinasta, tekemisestä, hyvistä hajuista – ja lopuksi päästiin maistelemaan useita eri välipalaversioita. Mukana testauksessa oli pizzapannaria, kasvisrieskarullaa, välipalapatukkaa, mustikkapuuroa ja erilaisia smootheja. Samalla vetäjänä toiminut asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta tutustutti osallistujat terveelliseen ruokavalioon ja opasti hyviin, terveellisiin ja ympäristöystävällisiin raaka-aineisiin.

– Hyvää! Oli tyttöjen yhteinen näkemys kaikista kokeilluista tuotoksista.

Kokki-ilta innosti vanhemmat ja nuoret ideoimaan yhteistä seuran kokki-iltaa isommallakin porukalla, nuorten kesken tai vaikka osana vanhempainiltaa. Hyvin ideoiden lisäksi yhteinen tekeminen lisää hyvää fiilistä ja ryhmäyttää porukkaa. Siinä hyvä vinkki muillekin!

Tuloksena syntyi kaikille avoin helppojen ja herkullisten välipalojen vinkkiopas osana KEKE-koutsia.

 

#fiksuseura #olympiakomitea #sitra #motiva #työkalupakki