Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.11.2018 | Seuratoiminta

Tapahtumissa ympäristön voi ottaa huomioon helpoin tavoin ja rahaakin säästyy

Kun Spirit Shakin’ Cheerleaders Ry sai järjestettäväkseen ensimmäiset cheerleadingin alkeistason eteläiset aluekisat, seura päätti jo heti aloituspalaverissa, että järjestelyissä ympäristönäkökohdat yritetään huomioida mahdollisimman monin tavoin. Työmäärää ympäristövaikutusten huomioiminen ei sanottavasti lisännyt, sillä se vain lisättiin esimerkiksi osaksi kilpailutuksia tai viestintää.

– Halusimme lisätä kasvisruoan määrää ja pyysimme ruokatoimittajalta kisaruoaksi kaksi ruokavaihtoehtoa, joista toinen olisi kasvisruoka. Näin kasvisruoka oli tasaväkinen vaihtoehto eikä mikään erityisruokavalioon kuuluva vaihtoehto, kertoo kisojen johtaja Anniina Virta-Toikka.
– Lisäksi vaadimme, että ruokavälineet ovat biohajoavia, sillä tällä kertaa emme tavoitteen mukaisesti pystyneetkään käyttämään kestoastioita. Hintoja nämä kriteerit eivät nostaneet ollenkaan. Tällaiset vaihtoehdot kannattaakin kertoa kaikille jo esimerkiksi liittojen kilpailujärjestäjien manuaalissa, hän vinkkaa.

Kisat pidettiin Keravalla Kurkelan koululla, jonne kokoontui lauantaina 3.11.2018 lähes 900 kisaajaa. Tapahtumassa lajiteltiin erikseen biojäte sekä jonkin verran paperia ja kartonkijätettä. Suurin määrä päätyi kuitenkin vielä sekajätteeksi.

– Itsestään selvää lajittelu ei tapahtumissa valitettavasti ole. Paljon on vielä tehtävää, että ihmiset oikeasti lajittelevat roskansa oikeisiin pönttöihin. Ei auta, jos lajitteluroskikset on toimitettu, jos ihmiset heittävät banaaninkuoret sekaroskikseen. Pohdimme, järjestämmekö vapaaehtoisista oppaat roskispaikoille ohjaamaan lajittelua, mutta tämä tapahtuma oli kuitenkin sen verran pieni, ettemme sitoneet vapaaehtoisresurssia siihen, kertoo Virta-Toikka.

Myös viestintä ympäristön kannalta kestävistä vaihtoehdoista mietitytti. Jos kyseessä olisi ollut lasten sijaan aikuisten kisat, biojäteroskisten yhteyteen tapahtumajärjestäjä olisi lisännyt vielä tiedon, että astiat ovat biohajoavia. Näin viestintä voi osaltaan rakentaa tietoisuutta ja toimii asennekasvatuksena. Kisaviestinnässä ympäristöä huomioitiin muun muassa kannustamalla omiin vesipulloihin sekä kannustamalla julkiseen liikenteeseen ja tarjoamalla valmiiksi kartat, miten tulla paikalle. Jätemääriä pyrittiin vähentämään toteuttamalla kisakutsut kokonaan sähköisinä sekä pidättäytymällä kisoissa kokonaan uusista printti- tai somistusmateriaaleista. Tarvittavat tavarat tuotiin omista harjoituspaikoista kisapaikalle.

– Seuralle on tärkeää, että vältämme ylimääräisiä hankintoja sekä kustannuksia. Kisojen osalta meillä on käytössä seuran omat kisapuvut ikäluokittain. Kun seura omistaa puvut, olemme pystyneet pitämään harrastuksen kulut aisoissa ja samalla yhtenäistämme seuran ilmettä, perustelee seuran hallituksen puheenjohtaja Sanni Suominen.

Harrastuskustannusten osalta seura pyrkii järjestämään harjoitteluvuoroja lähialueella eri kunnissa, jotta harrastamiseen liittyvä matkustaminen ei olisi liian pitkä. Tämä säästää aikaa sekä rahaa.  Myös alkeistason aluekilpailuiden järjestämisen yksi periaate varainhankinnan lisäksi oli juuri matkustamisen vähentäminen, jolloin aloittelijoiden ei tarvitse matkustaa pitkälle saadakseen tärkeää kilpakokemusta.

– Ympäristövastuu muodostuu kilpailuissa pienistä asioista. Niihin on helppo tarttua, rohkaisee Anniina Virta-Toikka.

Esimerkkejä ympäristön huomioimisesta seuran tapahtumissa:

  • vältä ylimääräistä jätettä ja vältä esimerkiksi yksittäispakattuja tuotteita
  • jos et voi käyttää kestoastioita, suosi biohajoavia tuotteita
  • suosi hanavettä
  • suosi kasvispainotteista ruokaa – se on usein myös halvempaa
  • käytä jo olemassa olevia somisteita ja muita materiaaleja
  • lainaa tarvittavia esineitä ja tavaroita mm. muilta seuroilta tai paikalliselta kierrätyskeskukselta
  • rohkaise käyttämään julkista liikennettä ja neuvo, miten paikalle tullaan myös pyörällä
  • tukekaa vain yhteiskuljetuksia autoliikenteessä
  • toteuta kisaviestintä sähköisenä
  • viesti asioista ja kerro, että tapahtumassamme haluamme ottaa myös ympäristön huomioon

 

Lue lisää aiheesta