Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.12.2018

OlympiaCastin vieraana Peter Halén – mitä kaikkea kuuluu urheilufysioterapeutin toimenkuvaan huippu-urheilussa?

OlympiaCastin syyskauden viimeisessä jaksossa vieraana on Peter Halén. Suomen Urheilufysioterapeutit ry:n puheenjohtaja avaa näkemyksiään siitä, mitä kuuluu hyvään urheilufysioterapiaan huippu-urheilijan valmennusprosessissa.

Kun puhutaan huippu-urheilusta, puhutaan yhä enemmän ja enemmän urheilijaa tukevasta asiantuntijatoiminnasta. Jotta huippu-urheilijan prosessi kestää kansainvälisen vertailun, tarvitaan erilaisia harjoittelua tukevia toimintoja.

OlympiaCastin tuoreimmassa jaksossa puhutaan yhdestä tärkeästä asiantuntijuuden haarasta, kun vieraana on Suomen Urheilufysioterapeutit ry:n puheenjohtaja ja Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikössä vastuufysioterapeuttina viimeiset puolitoista vuotta toiminut Peter Halén.

Halén on ollut muun muassa luomassa alalle sertifikaattisysteemiä, joten hän on oikea ihminen puhumaan urheilufysioterapiasta ja sen merkityksestä huippu-urheilun kokonaisuudessa.

Iso asia on jo sen ymmärtäminen, että paras tapa hoitaa vammoja on niiden ennaltaehkäiseminen. Pitäisi ymmärtää laajemmin, että urheilufysioterapeutti ei ole vain vammojen kuntouttaja.

– Optimaalinen tilanne olisi se, että urheilufysioterapeutti tapaa urheilijaa säännöllisesti ja on koko ajan mukana valmennusprosessissa. Silloin urheilufysioterapeutti keskustelee jatkuvasti myös valmentajan ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Jos jollekin alueelle tarvitaan vaikkapa parempia voimantuotto-ominaisuuksia, fysioterapeutin täytyy tuoda näkemyksensä biomekaniikan kautta siihen, Halén korostaa.

OlympiaCast: Peter Halén

OlympiaCast on Suomen Olympiakomitean tuottama podcast-sarja huippu-urheilun tarinoista, ihmisistä ja ilmiöistä. Sarjassa tavataan urheilijoita, valmentajia, johtajia ja taustavaikuttajia suomalaisen huippu-urheilun ytimestä ja sukelletaan syvälle kunkin vieraan sielunmaisemaan. Isäntinä toimivat Mika Poutalaja Ilkka Palomäki.

OlympiaCast -jaksot ovat kuunneltavissa täällä.