Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.04.2019 | Huippu-urheilu

Tulevaisuuden tähdet: Eero Niemestä tulee jääkiekkoammattilainen, ehkä myös lääkäri

Yli kymmenen vuotta jääkiekkoa eivät ole saaneet Eero Niemen peli-intoa hiipumaan. Lukion jälkeen tavoitteena ovat yliopistokentät Atlantin takana ja sitä myötä ammattilaisjäät.

 

Sarajevossa Nuorten Olympiafestivaaleilla pronssia voittaneen Suomen jääkiekkojoukkueen kapteenille Eero Niemelle on selvää, mikä on parasta jääkiekossa.

– Pelissä on isosti tunteet mukana, sekä voittojen että häviöiden hetkellä. Motivaatio pelaamiseen tulee voittamisen mahdollisuudesta ja siitä, että tästä pystyy tavoittelemaan itselleen ammattia. Jääkiekko on jotain, minkä eteen haluan tehdä työtä, Niemi kuvailee.

– Ammattilaisuus on tavoitteena. Lukion jälkeen tähtään USAn yliopistopeleihin ja opiskelen siellä samalla itselleni toisen ammatin jääkiekkouran jälkeistä aikaa varten. Kauppakorkea tai lääkis kiinnostaa, kertoo Niemi.

Niemi opiskelee ensimmäistä vuotta Porin suomalaisen yhteislyseon lukiossa urheilulinjalla. Alkuun ajatuksena oli suorittaa lukio neljässä vuodessa, mutta opintosuorituksia valmistuu siihen tahtiin, että kolmekin vuotta näyttää ihan mahdolliselta. Poissaolotkaan eivät ole haitanneet, opiskella voi etänäkin.

– Kisamatkoilla kirjat ja kone ovat mukana ja aina jos on aikaa, teen koulujuttuja. Lisäksi opiskelen kesällä kesälukiossa, Niemi kertoo opintojen etenemisestä.

Innostus lajiin syttyi varhain

Niemi ei muista tarkkaan, oliko viiden vai kuuden vuoden ikäinen, kun lähti jalkapalloon kyllästyttyään kokeilemaan jääkiekkoa kaverinsa kanssa. Siitä lähtien kiekkokaukalot ovat kutsuneet ja 12-13 -vuotiaana hänestä alkoi tuntua siltä, että jääkiekkoa voisi jatkaa ”vaikka loppuelämän”. Kehitystä on tullut hyvässä valmennuksessa harppauksin ja hän on onnekseen säästynyt myös isoilta loukkaantumisilta.

Päättyneellä kaudella Niemi pelasi lähes koko kauden ikäisiään vanhemmissa A-nuorissa. Sarjan loputtua hän jatkoi kautta vielä oman ikäistensä eli B-nuorten play offseissa, jotka Porin Ässien osalta päättyivät neljänteen sijaan. Kaksi vuotta sitten hän pääsi maajoukkueeseen ja on siitä lähtien ollut vakiomiehistössä ja lähes kaikissa turnauksissa mukana.

Myös uran huippuhetket ovat tältä kaudelta.

– Uran kohokohtia on ollut esimerkiksi alle 17-vuotiaiden epävirallinen MM-turnaus World Hockey Challege Kanadassa, jossa sijoituttiin toiseksi. Parhaisiin saavutuksiin kuuluu myös Nuorten Olympiafestivaalien pronssimitali. Kisat olivat muutenkin mukava kokemus, oli hienoa päästä sinne mukaan, sanoo Niemi.

– Mieleen jääneitä hetkiä ovat kyllä myös pelireissut nuorempana. Siis silloin, kun ei vielä yhtään mietitty tulosta, keskityttiin vaan hauskanpitoon kavereiden kanssa.

Taitoa ja tehoa hyökkäyspäässä

Niemi tuntee tyylinsä pelaajana ja tietää, missä on vahvimmillaan ja mistä löytyvät kehityskohteet.

– Olen voimahyökkääjä. Taklaan ja riistän kiekkoa hyvin ja osaan tehdä maaleja. Kehittämisen varaa taas on perusluistelussa ja lajitekniikassa.

Nuorella kiekkoilijalla on myös paljon esikuvia, joiden tekemisiä hän seuraa ja hakee pelivideoita Youtubesta. He löytyvät pääasiassa NHL-jäiltä.

– Viime vuosina yhdeksi suosikeistani on noussut Patrik Laine. Edmonton Oilersin Connor McDavidia seuraan paljon. Hänen tekemistään on hienoa katsoa, hän on niin nopea luistelija, Niemi toteaa.

Hyvältä valmentajalta pysyviä malleja

Hyvä valmentaja on riittävän tiukka silloin, kun treenataan. Hän osaa kuunnella pelaajia, mutta pitää ohjat käsissään, vastaa Niemi kysymykseen hyvän valmentajan ominaisuuksista.

Tällainen on jääkiekkovalmentaja Jouni Myllymaa, joka on valmentanut Niemeä koko hänen uransa ajan ja auttanut nuorta kiekkoilijaa eteenpäin. Yksi merkittävimmistä valmentajista Niemen uralla on ollut viime kauteen lopettanut, pitkäaikainen fysiikkavalmentaja Gerdi Vos.

– Hän oli tosi tärkeä apu fysiikan kehittämisessä ja loukkaantumisten ehkäisemisessä. Olen oppinut häneltä paljon sellaisia tapoja, jotka ovat jääneet pysyvästi omaan tekemiseen. Gerdi opetti esimerkiksi lämmittelyssä tehtäviä oikeanlaisia aktiivisia venytyksiä ennen jäälle menoa. Ne ovat tulleet tavaksi ja teen niitä aina. Myös punttisalilla teen painojen sijaan paljon kuminauhoilla Gerdin ohjeiden mukaan.

Kiitokset kuuluvat taustajoukoille

Jääkiekko on joukkuepeliä myös kaukalon ulkopuolella, tietää Niemi.

– On hirveän monta tahoa, jota haluan kiittää. Ensiksi tietenkin vanhempia, jotka ovat aina olleet tärkeitä taustavaikuttajia. Sitten valmentajia, jotka ovat kuunnelleet ajatuksiani ja auttaneet yksilöllisesti eteenpäin. Seurajohdolle kiitos siitä, että he ovat antaneet vastuuta ja olen päässyt pelaamaan vanhempiin ikäluokkiin ja kehittynyt sitä kautta. Suuret kiitokset Gerdille, josta jo mainitsinkin. Hän on antanut huikeasti omasta elämästään ja tehnyt aivan uskomattoman paljon meidän pelaajien hyväksi. Ja tietenkin kiitos kuuluu myös kavereille, heidän ansiostaan jäähallille on aina kiva mennä.

 

Lue lisää aiheesta