Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
30.04.2019 | Olympiakomitea

Liikkumisen unelmia työpaikoilla

Liikkuminen parantaa työkykyä, tukee palautumista ja lisää yhteisöllisyyttä työpaikoilla. Näin Unelmien liikuntapäivää vietetään OP:lla, Lidlissä ja HUSilla.

Hyvinvoiva työntekijä on tuottava ja tyytyväinen työntekijä, ja yhä useammassa yrityksessä kannustetaan työntekijöitä liikkumaan monenlaisin keinoin. OP-ryhmässä työntekijöiden hyvinvointi on nostettu aina strategiatasolle saakka. HR Manager Pia Donoghue kertoo, OP:n yksi tämän vuoden strategisista painopisteistä on erinomainen työntekijäkokemus, johon myös hyvinvointi kuuluu kiinteänä osana.

– Kun tehdään paljon päätetyötä, ja työtä ja muutoksia on paljon, liike on yksi tärkeä keino palautua työn kuormituksesta ja rasituksesta.

Erilaisten liikuntaetujen ja taukoliikuntasovellusten lisäksi OP:lla on myös hyvinvointilähettiläitä, jotka muistuttavat liikkumisen tärkeydestä arjen keskellä.

– Liikkuminen ei ole pelkkiä supersuorituksia ja maratoneja, vaan arjessa tapahtuvia juttuja. Kun työn tekijät ovat hyvässä kunnossa, se sataa myös yrityksen laariin, Donoghue kertoo.

Samaa mieltä on OP:lla sales managerina työskentelevä Joakim Paul. 42-vuotias aktiiviesti salilla ja pyöräilemässä käyvä mies uskoo, että työurien pidentyessä ja eläkeiän noustessa on tärkeää pitää hyvinvoinnistaan huolta.

– Töissä on myös hauskempi olla! Ja urheilusta saa hyvin keskustelua aikaiseksi töissä ja palavereissa, hän kertoo nauraen.

Unelmien liikuntapäivä on OP:lla laajentunut hyvinvointiviikoksi erilaisine teemapäivineen. Keskiviikkona yrityksessä tuodaan lisää ryhtiä ja liikettä arkeen, torstaina paneudutaan lepoon ja palautumiseen, ja perjantaina 10.5. juhlitaan Unelmien liikuntapäivää. Luvassa on liikunnallista ohjelmaa kaikissa toimipisteissä. Myös Unelmien liikuntapäivän tämän vuoden teema, eri-ikäiset yhdessä liikkeellä, näkyy tapahtumissa.

– Nostamme Unelmien liikuntapäivän teemaa esille ja kannustamme miettimään keitä ovat eri-ikäiset liikkujat omassa arjessa ja kuinka napata oma lähipiiri mukaan liikkeelle, Donoghue kertoo.

 

Lidlillä liikutetaan tuhansia työntekijöitä – ja äitejä

Liikunta on tärkeää paitsi konttorityöläisille myös fyysisesti raskasta työtä tekeville. Työhyvinvointipäällikkö Jenny Hyttinen kertoo, että Lidlillä tuetaan työntekijöiden liikkumista niin töissä kuin vapaa-ajalla erilaisin keinoin.

– Uskomme myös siihen, että yleisen työkyvyn ja palautumisen lisäksi liikunta myös virkistää sekä kroppaa että mieltä. Ajatus kulkee paremmin, kun työtä tauottaa päivän aikana ja vapaa-aikaan rytmittää omaan arkeen sopivia liikunta-annoksia, Hyttinen kertoo.

Unelmien liikuntapäivänä mahdollisuuksia liikkumiseen tarjotaan yli viidelletuhannelle lidliläiselle kautta maan.

– Myymälöiden, jakelukeskusten ja pääkonttorin henkilökunta voi osallistua työpäivänä aikana ohjattuun taukoliikuntaan. Pääkonttorilla on myös mahdollisuus osallistua Mika Poutalan tsemppiluentoon.

Unelmien liikuntapäivän vietto ei rajoitu kuitenkaan vain henkilökuntaan: perjantaina 10.5. yrityksen pääkonttorilla vietetään Äiti mukaan töihin -päivää, jolloin työntekijöiden äidit pääsevät tutustumaan työhön, treenaamaan kuntosalille, joogaan ja saunomaan.

 

Terveyden edistäjät liikkeellä

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja, jonka palveluksessa työskentelee noin 25 000 ihmistä. Jotta potilaiden terveyttä ja hyvinvointia voidaan edistää, pitää myös henkilöstön voida hyvin. HUSin tavoitteena on paitsi edistää työntekijöiden työkykyä ja hyvinvointia myös kannustaa riittämättömästi liikkuvia liikunnan pariin.

Herttoniemen sairaalan anestesia- ja leikkausosaston vs. apulaisosastonhoitaja Heli Matero kertoo, että liikkumisen merkitys hyvinvoinnille ja työkyvylle on suuri.

– Mitä paremmassa kunnossa on, sitä paremmin jaksaa töissä ja kotona. Monipuolisesti liikuntaa harrastamalla pysyy paremmin työkykyisenä.

Matero kertoo, että liikunnalla pidetään hyvin loitolla myös lihasjumeja. Herttoniemen leikkausosastolla työntekijöiden käytössä on monenlaisia kehonhuoltoon tarkoitettuja välineitä.

– Kannustamme aina liikkumaan ja olemme yrittäneet ottaa erilaisia haasteita, jotta mahdollisimman monelle löytyisi se sopiva juttu.

Unelmien liikuntapäivänä Herttoniemen anestesia- ja leikkausosastolla alkaa uusi omatoiminen kuntokampanja, joka keskittyy juuri kehonhuoltoon.

– Voi olla, että innokkaimpien kanssa menemme vielä Unelmien liikuntapäivänä työpäivän jälkeen Herttoniemen portaisiin, Matero sanoo.

 

Miksi yritysten kannattaa osallistua Unelmien liikuntapäivään?

”Liikkuminen kannattaa tuoda työn tekemisen arkeen. Liikkuminen ei ole pelkkää yksin puurtamista, vaan myös palautumista ja rentoutumista. Liikunnan teemapäivä aktivoi keskustelua.” Pia Donoghue, OP

”Liikkuminen yhdessä luo yhteisöllisyyttä, jota me haluamme tukea ja vaalia.” Jenny Hyttinen, Lidl

”Kaikki joukolla mukaan – tehdään tänä vuonna ennätysosallistuminen!” Heli Matero, HUS

 

 

Ilmoita oma työpaikkasi mukaan Unelmien liikuntapäivään! Lisätietoa, vinkkejä, oman tapahtuman ilmoittamislomake sekä markkinointimateriaaleja löytyy Unelmien liikuntapäivän sivuilta.

Unelmien liikuntapäivä 10.5. on kaikenlaisen liikkumisen kokeilu- ja pop-up päivä, joka järjestetään jo neljättä kertaa. Päivän tavoitteena on innostaa ihmisiä liikkumaan yhdessä ja löytämään uusia tapoja liikkua. Vuonna 2018 Unelmien liikuntapäivän tapahtumat liikuttivat yli sataatuhatta suomalaista.  

Unelmien liikuntapäivä on osa YK:n terveysjärjestö WHO:n Move for Health -päivää. Sitä ovat edistämässä monet liikunta-, urheilu- ja terveysorganisaatiot. Kokonaisuutta koordinoi ja tapahtumasivustoa ylläpitää Suomen Olympiakomitea. 

 

Kuvassa Unelmien liikuntapäivän työpaikkaliikuntaa vuodelta 2017. Kuvaaja Antero Aaltonen.

 

Lue lisää aiheesta