Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.11.2019 | Olympiakomitea

Juha Mieto 70 vuotta

Maastohiihdon olympiavoittaja Juha Mieto täyttää 70 vuotta tänään 20.11.2019. Yhdeksänkertainen arvokisamitalisti starttasi MM-kilpailuissa ja olympialaisissa 20 kertaa henkilökohtaiselle matkalle ja seitsemän kertaa viestiin. Uransa komeimpaan suoritukseen hän ylsi vuonna 1976 Innsbruckin olympiaviestin kakkososuudella. Viidentenä matkaan lähtenyt 197-senttinen Kurikan Ryhdin hiihtäjäjätti nosti Suomen reiluun johtoon ja matkalle kohti olympiakultaa.

Neljissä olympialaisissa kilpaillut ”Mietaa” ei koskaan voittanut henkilökohtaista arvokisakultaa, mutta hävisi yhden sitäkin ikimuistoisemmin. Lake Placidin 15 kilometrin hiihdon sadasosasekunnin tappio on yksi Suomen urheiluhistorian tunnetuimpia hetkiä. Toivuttuaan katkerasta takaiskustaan Ruotsin Thomas Wassbergille Mieto nimesi olympiamitalinsa ”maailman kirkkahimmaksi hopiaksi”. Mieto voitti toisen henkilökohtaisen olympiahopeansa Lake Placidin 50 kilometrillä ja kiri Suomen ankkuriosuudella neljänneltä sijalta pronssille 4 x 10 km:n viestissä.

Viimeisen olympiamitalinsa, viestipronssin, Mieto hiihti Sarajevossa 1984. Maailmancupin kokonaiskilpailun hän voitti 1976 ja 1980. SM-kultamitaleita Miedolla on 19. Urheilu-uransa jälkeen Juha Mieto toimi kansanedustajana vuosina 2007–2011.

Suomen Olympiakomitea ja Suomen olympiajoukkue onnittelevat 70-vuotiasta Juhaa ja toivottavat suomalaisen urheilun suurelle legendalle upeaa juhlapäivää!

 

(Kuva: Urheilumuseo)