Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.12.2019 | Huippu-urheilu

Tulevaisuuden tähdet: Painonnostaja Aino Luostarinen rikkoo ennätyksiä ja nostaa yli 200 kiloa rautaa

Uran kohokohdat ovat pari vuotta painonnostoa harjoitelleella Aino Luostarisella tuoreessa muistissa. Tämän syksyn voittokulku on tuonut menestystä myös kansainvälisiltä nostolavoilta.

Lokakuussa 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuskisoissa hopeaa, marraskuussa 17-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuskisoissa kultaa, joulukuussa 17-vuotiaiden Euroopan mestaruuskisoissa kultaa… Aino Luostarinen on syksyllä kulkenut arvokisamenestyksestä toiseen. 16-vuotias painonnostaja ottaa kuitenkin rennosti ja iloitsee kisarupeaman jälkeen, että pääsee takaisin kovien treenien pariin.

– Tykkään ihan hirveästi treenaamisesta, se on ihan parasta. On motivoivaa, kun saa lisätä rautaa esimerkiksi joihinkin nostosarjoihin. Harjoittelen viitenä päivänä viikossa ja harjoituksia kertyy yhteensä 8-10 vaihdellen kilpailukauden mukaan, kertoo Luostarinen.

Harjoittelu on näkynyt myös tuloksissa. Luostarinen on parantanut ennätyksiään pitkin syksyä ja ylittänyt tempauksen ja työnnön yhteistuloksessa jo 200 kiloa. Hän on harjoitellut lajia vasta kaksi ja puoli vuotta ja uskoo, että kova työ ja tekniikan kehittyminen ovat menestyksen takana.

– Alkuun nostot olivat kaikki eri näköisiä. Olen vähitellen saanut vakioitua niitä niin, että ne alkavat jo näyttää samalta. Tempaus on teknisesti vaativampi liike kuin työntö ja se tulee vielä hieman jäljessä, kun olen vasta niin vähän aikaa päässyt treenaamaan. Siksi työntö on varmaan tällä hetkellä vähän mieluisampi minulle. Mutta se vaihtelee tosi paljon. Aina, jos huomaan, että tempaus mennyt eteenpäin, niin siitä tulee mieluisampi ja toisin päin, hän naurahtaa.

Opinnot urheilun ehdoilla

Määrätietoisen harjoittelun myötä poissaoloja koulusta tulee mm. leirien ja kilpailujen takia, mutta lukujärjestys joustaa tarvittaessa. Lukion ensimmäistä luokkaa käyvä lappeenrantalainen on suunnitellut opintonsa urheilun ehdoilla. Opinnot ovat sujuneet hyvin ja Luostarisen tavoitteena on valmistua 3,5–4 vuodessa. Urheilun ja opintojen yhdistämistä helpottaa arjessa myös Etelä-Karjalan urheiluakatemian tarjoama mahdollisuus aamuharjoitteluun kolmena aamuna viikossa.

– Akatemian aamutreenimahdollisuus on hyvä, kun voi herätä samaan aikaan kuin normaalistikin kouluun. Olen saanut hyvin muokattua lukujärjestykseni urheilun mukaan. Pitää huolehtia, ettei kursseja tule liikaa kerralla, ettei homma käy liian raskaaksi.

Salille sattuman kautta

Luostarisen painonnostoharrastuksen alku oli sattumien summa. Ylikunnon myötä lopahti motivaatio yleisurheiluun ja pikajuoksuharjoitteluun, ja muutaman kuukauden levon jälkeen alkoi tuntua, että joku uusi laji pitäisi löytää. Crossfit kiinnosti, mutta vanhemmat eivät antaneet siihen lupaa. Lappeenrannan Painonnostajat järjesti seuran ensimmäisen, ja toistaiseksi ainoan, nuorille suunnatun painonnostokurssin, jonne Luostarinen ilmoittautui.

– Huomasin ilmoituksen ja ajattelin, että siitä on hyvä aloittaa. Painonnosto olisi avuksi myös crossfitissä sitten myöhemmin. Se oli kuitenkin menoa saman tien, homma vei niin mukanaan. Painonnostossa on monta kivaa asiaa. Se on tekninen laji, jossa pitää olla paljon voimaa, räjähtävyyttä ja nopeutta. Lajia voi harjoitella monella eri tavalla, kertoo Luostarinen.

Kurssia veti Leena Kaisa Vartiainen, joka on siitä lähtien valmentanut Luostarista. Kemiat toimivat alusta saakka ja Luostarinen kiittääkin toimivaa vuorovaikutusta.

– Yhteistyö sujuu tosi hyvin. Näemme toisiamme melkein joka päivä ja Leena tietää yleensä jo katsomalla, miltä treeni minusta tuntuu.

Pikajuoksusta painonnostoon

Luostarinen kokeili lapsena monta lajia ennen kuin yleisurheilusta tuli hänen suosikkinsa. Pikajuoksun myötä kilpailuhenkisessä nuoressa urheilijassa alkoi itää ajatus, että hän haluaisi joskus olla harrastamassaan lajissa maailman huipulla. Tavoitteellisuus oli selvä asia pian painonnostoharrastuksenkin alkamisen jälkeen.

– Olin jo aika alkuvaiheessa tosissani. Olen aina keskittynyt täysillä treenaamiseen ja huolehtinut, että syön ja nukun hyvin. Olin ensimmäisissä kilpailuissani alle vuoden harjoittelun jälkeen. Kisat menivät ihan hyvin, nostin siellä tulokset 63 kg tempauksessa ja 86 kg työnnössä ja tein 15-vuotiaiden Suomen ennätykset. Niiden kisojen jälkeen olin varma, että haluan kilpailla jatkossakin, naurahtaa Luostarinen.

Vahvuutena rautaiset kilpailuhermot

Ounasvaaran Atleettiklubia edustava Luostarinen hallitsee hermonsa kilpailuissa. Kisapaikalle matkustaessa jännittää, mutta jännitys katoaa viimeistään ensimmäisen suorituksen jälkeen.

– Katselen usein matkalla vanhoja kisavideoita. Silloin jännittää, mutta sitten jo lämmittelyssä yleensä vain haukottelen. Monesti ollaan valmentajan kanssa tätä ihmetelty, onhan se vähän outoa. Nostolavalle kävellessä en mieti mitään, eikä suorituksesta yleensä jää mitään mielikuvaa. Olen niin keskittynyt, etten kuule, enkä näe ympärilleni.

– Ensimmäinen tempaus on pahin, kun pelkää, ettei saa suoritusta. Kerran on niin käynyt, mutta yleensä olen aika varma kisanostaja.

Luostarinen toteaa, ettei hänellä ole yhtä suurta kehityskohdetta. Tavoitteena on kehittyä tasaisesti kaikessa ja suunnitelmissa on päästä tulevaisuudessa vielä pitkälle.

– Ensi vuonna tärkeimmät kisat ovat 17- ja 20-vuotiaiden EM- ja PM-kisat sekä nuorten MM-kisat. Isona tavoitteena minulla on olympialaiset, joissa joskus aion kisata.

Lajin estetiikka viehättää

Nuorella nostajalla ei ole yhtä merkittävää esikuvaa, mutta Instagramissa on helppo seurata useita lajin kotimaisia ja kansainvälisiä huippuja. Erityisesti oman painoluokan, 71-kiloisten, nostajat kiinnostavat.

– Viime aikoina olen seurannut paljon esimerkiksi yhdysvaltalaisen Katherine Nyen Hän työntää sellaiset 140 kiloa ja tempaisi syksyllä MM-kisoissa uuden nuorten maailmanennätyksen, 112 kiloa.

– Painonnosto on hieno, esteettinen laji. Jotkut nostavat voimalla, mutta minä tykkään katsoa niitä, jotka nostavat tekniikalla. Joillain tekniikka on lähes täydellinen ja silloin nostokin näyttää tosi kevyeltä.

Lue lisää aiheesta