Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.02.2020 | Seuratoiminta

Kinnarin koulun uudet liikuntatilat houkuttelevat liikkumaan myös koulupäivän jälkeen

Järvenpään vanhin koulu on joutunut viimeiset vuodet toimimaan väistötiloissa sisäilmaongelmien vuoksi. Syksyllä 2019 Kinnarin koulun opettajien ja oppilaiden suut ovat kuitenkin olleet messingillä, kun uusi koulu valmistui syyslukukauden kynnyksellä. Uusi koulu toi tullessaan myös uudet liikuntatilat, joissa liikuntaolosuhteet huomioitiin monipuolisesti ja myös koulupäivän jälkeiseen harrastamiseen satsattiin.

Uuden koulun suunnittelun lähtökohtana olivat uusi ilmiöpohjainen oppiminen, jossa tilat ja piha houkuttelevat lapsia oivaltamaan, innostumaan ja oppimaan. Sama kaava toteutettiin myös koulun liikuntasalissa, jossa sekä lattia- että välinetoteutuksista vastasi Unisport.

– Meiltä löytyy perinteiset lentopallo-, koripallo- ja sulkapallokentät, mutta uutuutena myös erittäin suosittu kiipeilyseinä, kertoo luokanopettaja Suvi Sitolahti.

– Sali on valoisa ja korkea, joten jo pelkkä tila houkuttelee liikkumaan. Olimme monta vuotta väistötiloissa, joten uusi liikuntasali on ollut todella ahkerassa käytössä. Sali pystytään jakamaan kolmeen eri lohkoon, joten liikuntaryhmiä mahtuu samaan aikaan useampia.

Suunnittelussa otettiin jo alkumetreistä lähtien huomioon, että liikuntasali halutaan aktiiviseen käyttöön myös koulupäivien ulkopuolella – niin harrastamiseen kuin tapahtumien järjestämiseenkin. Urheiluseurojen ohella myös muut järvenpääläiset koulut kuuluvat käyttäjäkuntaan.

– Saliin on rakennettu seinälle taittuvat katsomot ja joustoparketilla haluttiin tuoda laatua jokaiselle liikkujalle ja harrastajalle, lisää Sitolahti.

Tiivistä yhteistyötä seurojen ja koulun välillä

Järvenpään kaupungin vapaa-aika- ja harrastuspalvelujen palvelupäällikkö Tiina Inkinen on myös tyytyväinen lopputulokseen. Kunnan tahtotila oli aktiivisuuden ja yhteisöllisyyden lisääminen.

– Uudet tilat mahdollistavat entistä tiiviimmän yhteistyön seurojen ja koulun välillä. Iltakäyttö on saatu aktiiviseksi ja salivuorot pyörivät sujuvasti.

– Järvenpään ”omien” lajien harjoitteluedellytykset on huomioitu, joten suunnittelussa panostettiin muuan muassa voimisteluun ja pesäpalloon. Totta kai uudet tilat antavat mahdollisuudet myös kaikille uusille lajeille.

Noin 750 oppilaan koulun uudet liikuntatilat tukevat myös omaehtoista liikkumista. Aina ei tarvitse kuulua seuraan tai harrastaa kilpailumielessä.

– Koulun 9-luokkalaiset ohjaavat liikuntatuokion viikoittain iltapäiväkerholaisille. Näin oppilaat saavat kokemusta ohjaamisesta valinnaiskurssilla ja liikkujat pääsevät aktivoitumaan myös koulupäivän jälkeen, kiittelee Sitolahti.

Uudet olosuhteet innostavat ja lisäävät hauskuutta liikkumiseen

Kun jo suunnitteluvaiheessa otetaan huomioon tilojen monikäyttöisyys ja laadukkaat liikuntavälineet, saadaan lopputuloksena toimivat liikunnan olosuhteet.

– Kinnarin koulun puitteet liikkumiselle ja harrastamiselle ovat kunnossa. Täällä on huomioitu eri käyttäjät ikäluokittain niin tilan kuin välineidenkin osalta. Yksi hieno lisä, jolla on iso merkitys, on siirrettävät katsomot. Ne tarjoavat mahdollisuuden järjestää myös urheilutapahtumia, kiittelee Marko Viitanen, joka toimii lasten liikunnan ja urheilun asiantuntijana Suomen Olympiakomiteassa.

– Kaikki edellä mainitut asiat tuovat paikkakunnalle ison yhteisöllisen vaikutuksen, kun koulun liikuntatilat mahdollistavat myös seurojen aktiivisen toiminnan samoissa tiloissa. Tilat tukevat harrastamista lähellä, jolloin myös kustannukset pysyvät pieninä.

Syksyn aikana hauskuus ja ilo ovat näkyneet oppilaiden kasvoilla liikuntatuntien aikana. Uusi sali on tuonut selvästi lisää intoa liikkumiseen.

– Kyllä innostuksen on huomannut niin oppilaissa kuin meissä opettajissakin. Ensimmäinen syksy on ollut positiivinen kokemus, kun käytännössä on huomattu tilojen monipuolinen käyttömahdollisuus, kertoo Suvi Sitolahti.

– Seuraavaksi otamme ideointiin pitkien välituntien hyödyntämisen eli miten voisimme tarjota oppilaille liikkumisen mahdollisuuden entistä paremmin myös oppituntien välillä.