Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
31.03.2020 | Olympiakomitea | Artikkeli

Liikunnan hiilijalanjälki ja kuinka sitä pienennetään

Kuinka oman hiilijalanjäljen voi selvittää ja miten liikuntatapahtuma voi edistää ympäristövastuullisuutta? Liikkujan polku -verkoston webinaari tarjosi ajankohtaisiin kysymyksiin käytännön työkaluja ja inspiroivia esimerkkejä.

 

Voiko juoksutapahtuma edistää ympäristövastuullisuutta? Kyllä! vastasi Bodom Trail ja Nuuksio Classic polkujuoksutapahtumien johtaja Terho Lahtinen.

Espoossa Pirttimäen ulkoilualueella järjestettävässä Bodom Trailissa osallistujia on vuosittain noin 2000. Nuuksio Classic kerää puolestaan Nuuksion kansallispuistoon ja sen ympäristöön noin 700 osallistujaa.

– Ilman hyvin voivaa ympäristöä ei ole myöskään polkujuoksua. Se on perusasia, minkä vuoksi haluamme tapahtumajärjestäjänä minimoida ympäristövaikutukset ja hyödyntää tapahtumia myös ympäristöasioiden viestintävälineinä.

 

Polkujuoksutapahtuman hiilijalanjälkeä kutistamaan

Viime vuonna huoli ilmastonmuutoksesta johti tapahtumien hiilijalanjälkiselvitykseen. Selvityksen mukaan Nuuksion Classicin hiilijalanjälki oli 27,5 tonnia ja Bodom Trailissa 16 tonnia. Osanottajaa kohti se oli vastaavasti 41,5 kg ja 9 kg. Merkittävin osuus kertyi liikkumisesta kisapaikoille.

– Kaikkia päästöjä emme osanneet etukäteen edes ajatella. Esimerkiksi Nuuksion kisapaidan osuus oli yhteensä 6 tonnia, keskimäärin 7 kiloa per osallistuja!

Nyt toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi on kelpo lista. Mm. lisää kisabusseja ja kimppakyytejä, reittiohjeita pyöräillen tuleville ja lisähuomiota ruokien raaka-aineisiin. Kisapaidat tuunataan jatkossa paikan päällä omista paidoista. Vielä jäljelle jäävät päästöt on tarkoitus kompensoida standardoitujen hankkeiden kautta.

Lahtisen havainto on, että hiilijalanjäljen pienentäminen on mahdollista ja suhteellisen helppoa. Esimerkiksi muovijätteen määrä väheni välittömästi noin 40 kiloa, kun Nuuksiossa reittien merkitseminen muovinauhoilla vaihdettiin uudelleen käytettäviin bambukeppeihin.

– Tyytyväisenä voi todeta, että tosiasiassa toimenpiteet usein helpottavat tapahtuman järjestämistä. Näyttää myös siltä, että näin pystymme tarjoamaan laadukkaampia tapahtumia ja parempia osallistujakokemuksia.

 

Miten oman toiminnan jalanjälki selvitetään?

Jos oman toiminnan tai tapahtuman hiilijalanjäljen selvittäminen kiinnostaa, siihen löytyy erilaisia vaihtoehtoja. Selvityksen voi toteuttaa hiilijalanjälkilaskentaa tarjoavan kumppanin toimesta. Myös oppilaitoksista löytyy hyviä yhteistyömahdollisuuksia, alan opiskelijoille selvityksen tekeminen on erinomainen harjoitustyö tai lopputyö. Laskennan voi tehdä myös itse siihen tarkoitetuilla työkaluilla. Opiskelijoiden Liikuntaliitto on hyödyntänyt järjestöille tarkoitettua hiilijalanjälkilaskuria. Liiton ympäristövastuuohjelma valmistuu lähiaikoina ja sen julkaisemisen yhteydessä esitellään myös tehtyä hiilijalanjälkilaskentaa ja toimia hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Kannattaa siis laittaa OLL seurantaan!

Vinkki: Onko järjestösi hiilifiksu? Sen voit selvittää hiilijalanjäljen laskentatyökalulla tästä 

 

Kestävä kehitys ja ympäristövastuu: liikunta- ja urheiluyhteisö osana ratkaisua

Kuva: Nuuksio Classic – Rami Valonen

Lue lisää aiheesta