Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
26.05.2020 | Seuratoiminta

Tähtiseura Grankulla IFK: ” Tähtiseura-status on lähtölaukaus sille, että me voimme tehdä asioita paremmin.”

– Kokonaisuus vakuutti meidät siitä, että ilman muuta meidän kannattaa lähteä mukaan Tähtiseura-toimintaan, Mika Kortene toteaa.

Kortene toimii Grankulla IFK:ssa jääkiekkojaoston puheenjohtajana. Seura vastaanottaa syksyllä Tähtiseura-merkin seuran kotihallissa Kauniaisissa. Seura otti ensiaskeleensa Tähtiseuraksi kevättalvella 2019, kun Suomen Jääkiekkoliitto lähti mukaan lasten ja nuorten Tähtiseura-ohjelmaan.

– Olimme aiemmin Nuoren Suomen sinettiseura ja meillä oli jo käsitys siitä, että toimintamme on laadukasta. Jääkiekkoliiton tekemän lanseerauksen jälkeen aloimme tutustua digitaaliseen työkaluun – Tähtiseura-verkkopalveluun. Työkaluhan on erinomaisen hyvä, koska se osoitti, mitä voimme kehittää ja mitä voimme tehdä vielä paremmin jäsenten ja nuorten pelaajien harrastuksen eteen.

– Olemme perinteinen urheiluseura, jolle lasten ja nuorten toiminta on se kaikkein keskeisin ja tärkein osa-alue. Se kulkee siis käsikädessä tämän Jääkiekkoliiton ajatuksen kanssa.

Tähtiseura-verkkopalvelua täyttämällä seura näki, että pääsee jo valmiiksi monessa asiassa riittävälle tasolle, mutta samalla seura pääsi kiinni myös yksittäisiin kehittämiskohteisiin.

– Työkalu toimi hyvänä lisäselkänojana ja toi aikataulullisesti selkeyttä siihen, milloin mitäkin kannattaa tehdä. Meillä ei ollut varsinaista isoa kehityskohdetta, mutta haluamme tehdä jatkossakin asiat vähintään yhtä hyvin kuin tähänkin saakka ja kaikki pienetkin kehityskohteet ovat tervetulleita. Työkalu avasi meidän seuraväkemme silmiä myös sen suhteen, että joitain asioita kannattaisi tehdä uudella tavalla.

Seuran kehittämistiimissä olivat urheilutoimenjohtaja Samuli Agarth sekä Kortene. Sitten mukaan tulivat vielä valmennuspäällikkö Tuomas Valosaari, taitovalmentaja Konsta Kuusinen ja toimistosihteeri Maarit Vienola. Seuran hallituksen kanssa käytiin yhdessä läpi työkalun vastaukset. Auditoinnissa mukana oli muutama henkilö hallituksesta sekä seuran jäseniä. Poikkeuksellisen kevään seurauksena auditointi toteutettiin etäyhteyksillä.

– Itsearviointi ja auditointi vahvistivat meidän näkemystämme siitä, että asiat olivat jo pääasiassa hyvällä mallilla ja toiminta laadukasta. Suurin anti ja arvo on kuitenkin sillä, että työkalun ja auditoinnin jälkeen meillä on olemassa selkeä lista asioista, joita me voimme tehdä vielä entistä paremmin. Me olemme kokeneet, että meille Tähtiseuran status on eräänlainen lähtölaukaus sille, että me voimme tehdä asioita paremmin ja ottaa muutama askel seurana eteenpäin, Kortene kertoo.

Seura julkisti saamansa Tähtimerkin seuraväelleen nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

– Se taisi olla meidän eniten tykätty uutinen somessa. Se on mielestäni hieno osoitus siitä, että viesti on tavoittanut meidän seuraihmiset.

Jääkiekkoliitto tärkeänä tukena

Korteneen mukaan Jääkiekkoliiton tarjoama apu ja tuki seurakehittämisessä on ollut tärkeää. Kortene kiitteleekin Jääkiekkoliiton seurakoordinaattori Joni Leanderia sekä aluevalmentaja Sami Nuutista.

– Alkuvaiheessa he pystyivät kertomaan mistä Tähtiseura-ohjelmassa on kyse. Joni oli kohdennetusti kertomassa meille ohjelmasta ja silloin meidän seurassamme silmät aukenivat, että me voimme lähteä nopeallakin aikataululla mukaan. Sami tunsi meidän toimintaamme jo ennalta, ja hänen kommenttinsa ja läsnäolonsa oli hienoa ja tärkeää. Molemmilta saimme tärkeää tukea ja teimme yhteistyötä matalalla kynnyksellä.

Urheiluseura hyötyy laatuohjelmasta Korteneen mielestä muun muassa kehitysohjelmana, markkinoinnillisesti sekä laadun takeena.

Korteneen mukaan urheiluseurat hyötyvät laatuohjelmasta monella tavalla. Tähtiseura-ohjelman työkalulla seurat saavat muun muassa konkreettista näkymää siihen, mihin kannattaa kiinnittää huomiota.

– Jääkiekko- tai urheiluseura ylipäätään ei koskaan ole valmis. Voimme käyttää merkkiä markkinoinnissamme ja kertoa sen avulla, että meillä tehdään asioita näin ja ulkopuolinen taho on todennut, että toimintamme on hyvää ja laadukasta. Sillä saattaa olla jossain vaiheessa isompikin merkitys, kuin voimme tänä päivänä arvatakaan. Uskoisin, että merkillä on merkitystä, kun perheet miettivät mihin lapsia voi ja kannattaa viedä harrastamaan.

– Olemme varsin tyytyväisiä, että lähdimme mukaan. Omalla porukalla olemmekin todenneet, että työ alkaa aidosti vasta nyt. Emme tyydy nykyhetkeen vaan pyrimme kehittämään toimintaa entisestään, Kortene summaa.

 

Kuva: Andres Raava

 

Tähtiseurat – seurojen laatuohjelma

Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen laatuohjelma, joka kehittää ja tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa. Tähtimerkki on Olympiakomitean ja lajiliiton myöntämä tunnus urheiluseuralle, joka täyttää määritetyt laatutekijät kohderyhmänsä osalta. Osa-alueita on kolme: Lasten ja nuorten toiminta, aikuisliikunta ja huippu-urheilu. Tähtimerkki on myös lupaus laadusta nykyisille ja uusille jäsenille sekä heidän lähipiirilleen ja tukijoille.

Tähtiseura-verkkopalvelu on avoin kaikille urheiluseuroille. Sen avulla seura voi kehittää toimintaansa ja tavoitella myös itselleen Tähtimerkkiä. Palvelussa urheiluseurat voivat tehdä omaa kehittämistyötään itsenäisesti ja vuorovaikutteisesti lajiliiton tai aluejärjestön seurakehittäjän kanssa. Palvelu on helppokäyttöinen, seuralle maksuton ja se toimii osana Suomisport-seurapalvelua.

531 Tähtiseuraa 45 eri lajista

Tähtimerkkien määrät osa-alueittain:

  • Lapset ja nuoret: 516 seuraa –  44 eri lajia
  • Aikuiset: 82 seuraa – 18 eri lajia
  • Huippu-urheilu: 19 seuraa – 3 eri lajia

Suomalainen urheilu loistaa tähtiseurassa.

Lue lisää aiheesta