Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.06.2020 | Huippu-urheilu

Valmentajapalkkauksilla vauhtia urheiluyläkoulujen vakiinnuttamiseen

Urheiluakatemioiden yläkoulutoimintaa vauhditetaan Olympiakomitean yritysyhteistyön ja pari vuotta sitten käynnistetyn Nuorelle siivet -kampanjan avulla. Tärkeinä tukijoina mukana ovat esimerkiksi Metsä Group, Veikkaus, Alko, Loiste, Lumoava ja lukuisat muut yritys- ja yksityislahjoittajat. Saadut varat ohjataan suoraan urheiluakatemioille koulupäivän aikaisen valmennuksen tukemiseen eli sinne missä varoilla saadaan aikaan eniten vaikuttavuutta.

Olympiakomitean urheiluyläkoulukokeilu päättyy tähän lukuvuoteen ja painopiste siirtyy toiminnan vakiinnuttamiseen. Valmentajien palkkaukseen tarkoitettu tuki vahvistaa ja vauhdittaa pysyvää mallia.

– Urheiluyläkouluverkosto on vahvistanut asemaansa ja kokeilun aikana mukaan on saatu myös uusia kouluja. Meillä on nyt Suomessa 30 urheiluyläkoulua 17 eri kunnasta. Tavoitteenamme on rakentaa toisen asteen urheiluoppilaitosten kaltainen järjestelmä myös yläkouluihin, kertoo Olympiakomiteassa yläkoulutyöstä vastaava asiantuntija Laura Tast.

– Urheiluyläkoulun tavoitteena on lisätä urheilua ja liikuntaa koulupäivien yhteyteen. Tätä yleisvalmennusta hoitavat paikallisen urheiluakatemian palkkaamat valmentajat, jotka toteuttavat työssään Olympiakomitean yläkouluvaiheeseen tuottamia Kasva urheilijaksi -oppisisältöjä. Näin varmistetaan yhtenäinen ja laadukas valmennus kaikissa urheiluyläkouluissa, jatkaa Tast.

Vaasan seudulla valmennusta kahdella urheiluyläkoululla

Vaasassa toimii kaksi urheiluyläkoulua, Onkilahden yhtenäiskoulu ja Korsholms Högstadium. Ensi lukuvuonna yleisvalmennusta toteuttaa molemmissa Vaasan seudun urheiluakatemian valmentajapalkkatuella Martin Grandell. Oman urheilu-uransa keihäänheittäjänä vasta viime vuonna päättänyt Grandell toimii valmennuspäällikkönä Vasa Idrottssällskapissa ja suorittaa parhaillaan myös valmentajan ammattitutkintoa. Hänellä on kokemusta yleisvalmentajan työstä myös tältä lukuvuodelta Onkilahden yhtenäiskoulusta.

– Olen tänä vuonna huomannut, miten tärkeää on käydä nuorten kanssa yhdessä juttelemalla asioita läpi. Olen myös muistuttanut heitä, että heillä on ainutlaatuinen mahdollisuus urheilla ja opiskella urheiluluokalla. Olisin toivonut, että minunkin aikanani olisi ollut vastaava, toteaa Grandell.

– Yläkouluikäiset ovat vastaanottavassa iässä ja kiinnostuneita asioista. Siksi on tärkeää, että heitä haastetaan pohtimaan myös itse esimerkiksi palautumisen tai oikeanlaisen ravitsemuksen näkökulmia. Mielestäni sillä on iso arvo, että voimme tarjota monipuolista valmennusta koulupäiviin ja toivottavasti saamme nuorille välitettyä myös liikunnan riemua ja innostusta, hän pohtii.

Vaasassa Kasva urheilijaksi -oppisisältöjä hyödynnetään laajasti molemmilla kotimaisilla kielillä, sisältöjä on saatavilla myös ruotsinkielisenä. Grandell suunnittelee liikunnan kokonaisuuden yhdessä liikunnanopettajan kanssa ja pitää järjestelyä toimivana.

– Yhteistyömme on toiminut hyvin, olemme molemmat oppineet uutta matkan varrella. On myös hienoa, että saadaan tarjota nuorille urheilijoille tätä mahdollisuutta Vaasassa molemmilla kielillä. Se on tosi iso juttu, hän kuittaa.

Lue lisää aiheesta