Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
30.11.2020 | Huippu-urheilu

Pauli Nevala 80 vuotta

Keihäänheiton olympiavoittaja Pauli Nevala täyttää 80 vuotta tänään 30.11.2020. Nevala kiskaisi Suomelle olympiakultaa Tokion kisoissa vuonna 1964.

Teuvalainen Pauli Nevala nousi vain 20-vuotiaana Suomen keihäänheiton huipulle heittämällä elokuussa 1961 tuloksen 80,53. Samana vuonna Mikkelin SM-kisoissa Nevala voitti kultaa, ja syyskuussa hän teki vielä uuden Suomen ennätyksen 84,23. Vuonna 1963 Nevala jäi 86,33 metrin heitolla 41 sentin päähän maailmanennätyksestä. Vaikka Nevala oli ollut hyvässä heittokunnossa, valmistautuminen Tokion olympialaisiin ei ollut ongelmatonta: hänen heittotyylinsä rikkoontui keskikesällä, ja elokuussa hän joutui autokolariin. Nevala itse on todennut, että kolari oli lopulta hyvä asia, sillä toipuessaan hänellä oli aikaa korjata tekniikkavirheitään.

Tokion Olympialaisissa tihkusateessa käyty keihäsfinaali huipentui neljännellä kierroksella: Unkarin Gergely Kulcsár heitti 82,32 ja uskoi jo voittaneensa kilpailun. Nevalan terävästi alkanut vauhdinotto melkein pysähtyi ristiaskelten jälkeen, mutta veto oli erittäin voimakas: keihäs lensi 82,66 metriä, ja kultamitali tuli Suomeen.

Ateenan EM-kisoista 1969 Nevala otti keihäshopeaa 89,58 metrin heitolla. Tilastollisesti kausi oli Nevalan paras, sillä hänen kymmenen parhaan heittonsa keskiarvo oli 90,12 metriä.  Ennätyksensä 92,64 Nevala heitti syyskuussa 1970 Helsingissä.

Pauli Nevalalle myönnettiin liikuntaneuvoksen arvonimi joulukuussa 2011.

Suomen Olympiakomitea ja Suomen olympiajoukkue onnittelevat 80-vuotiasta Paulia ja toivottavat upeaa juhlapäivää!