Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.12.2020 | Huippu-urheilu

Ravitsemuksen asiantuntija Kaisa Sali uuden työn alussa: ”Urheiluakatemioiden moniammatillinen yhteistyö auttaa tuomaan asiat luontevasti osaksi urheilijoiden arkipäivää”

Ex-triathlonisti Kaisa Sali aloitti joulukuun alussa Vuokatti-Rukan olympiavalmennuskeskuksessa ja urheiluakatemiassa ravitsemuksen asiantuntijana. Urheilu-uransa jälkeen hän haluaa hyödyntää tietotaitoaan ravitsemuksesta ja keskittyä auttamaan muita.

Päättäväisyys ja sitkeys ovat ominaisuuksia, jotka voi helposti yhdistää Kaisa Saliin. Lapsena saatu päähänpisto triathlonista johdatti hänet määrätietoisesti huippu-urheilijan uralle, ja samalla päättäväisyydellä hän suoritti urheilu-uransa aikana myös yliopistotutkinnon ravitsemustieteissä.

Sali oli lapsena innokas liikkuja, mutta omien sanojensa mukaan aika huono monissa peleissä. Hän kuitenkin viihtyi pihalla leikkien parissa ja nautti liikkumisesta.

– Monet ajattelevat, että jos ei ole nuorena hyvä, niin ei pärjää aikuisenakaan. Minä olen hyvä esimerkki siitä, ettei se välttämättä niin mene.

Kaisa lapsena pyöräretkellä. Äidin ja isän kanssa tehtiin usein kesäisin muutaman yön telttaretkiä pyöräillen.

Unelma triathlonista alkoi elää 12-vuotiaana, jolloin Suomen kärkinimi lajissa oli Pauli Kiuru.

– En oikein tiedä, mistä ajatus lähti. Isä puhui Kiurusta ja kertoi lajista, ja ajattelin, että tuon on pakko olla tosi siisti homma. Sen tyylinen itsensä ylittäminen ja pitkät matkat kiehtoivat minua. Ehkä siksi, että perhepiirissäkin oli kestävyysesimerkkejä, isä tykkäsi juosta maratoneja kuntoilumielessä, Sali kertoo.

Triathlonissa ei ollut lajitoimintaa vielä sen ikäisille, joten Sali päätyi kavereiden mukana uinnin pariin. Harjoittelua ja kilpailemista kesti 17-vuotiaaksi asti, jolloin uintiryhmä alkoi hajota. Moni lopetti harrastuksen ja vain parhaimmat jatkoivat. Sali muisti silloin pitkään kyteneen ajatuksen triathlonista ja päätti toteuttaa lapsuuden unelman. Siirtymä lajista toiseen oli sujuva, kun kotikulmilta löytyi lajiin myös valmentaja.

Yliopisto-opintojen ja huippu-urheilun yhdistäminen

Terveys ja hyvinvointi olivat aina kiinnostaneet Salia ja kouluvuosina hän suunnittelikin opiskelevansa lääkäriksi. Lukioaikoina hän alkoi kuitenkin kiinnostua yhä enemmän ravitsemuksesta ja päätyi Helsingin yliopistoon opiskelemaan elintarviketieteitä. Myös urheilun kannalta valinta oli parempi, sillä ravitsemuksen opintoja pystyi helpommin suorittamaan omaan tahtiin, toisin kuin enemmän lähi- ja luokkaopetusta vaativia lääkäriopintoja. Ihan kompastuksitta opintojen alku ei kuitenkaan sujunut.

– Alku oli aika katastrofaalinen. Olin aina ollut hyvä koulussa halusin hoitaa opintoni hyvin myös yliopistossa. Sama tavoitteellisuus ajoi minua myös urheilussa, joten treenasin tosi kovaa ja yritin myös siinä tehdä kaikkeni. Olin päättäväisesti ajatellut, että kun menen yliopistoon, niin opiskelen normaalitahdissa ja olen seuraavissa olympialaisissa, Sali naurahtaa.

Juoksu on aina ollut Kaisan lempilaji.

– Ihan niinhän se ei sitten mennyt. Molempien täysipainoinen yrittäminen samaan aikaan johti ylirasitukseen ja vammakierteeseen. Olisi ehdottomasti pitänyt antaa itselleen siimaa ja hyväksyä se, että urheilu on nyt se ykkösasia ja opiskella voi myös rauhallisempaan tahtiin. Sitten kun tein päätöksen hidastaa opiskelutahtia, niin homma alkoi sujua hyvin ja opiskelu toi urheilulle hyvää vastapainoa.

– Siihen aikaan ajateltiin yleisesti, että opiskelu on se tärkein juttu ja pidettiin omituisena, jos joku haluaa panostaa urheiluun, ellei ole siinä suunnilleen maailman paras. Onneksi kaksoisura-ajattelu on kehittynyt valtavasti ja nykyisin nuorille urheilijoille on tarjolla paljon enemmän tukea kuin silloin, hän toteaa.

Menestyksekäs urheilu-ura

Olympiapaikka jäi lopulta saavuttamatta, mutta yliopistosta valmistumisen jälkeen alkoivat toden teolla Salin menestysvuodet. Vuosien 2013 ja 2019 välisenä aikana hän saavutti useampia arvokisamitaleja ja ylsi neljä kertaa sijoille 5-7 triathlonin kuuluisissa Ironman-maailmanmestaruuskisoissa Havaijilla.

Ironman Zurichin voitto 2018.

Sali kertoo nauttineensa kilpailemisesta äärettömän paljon, mutta hän myös jännitti jokaista starttia. Ennen kisaa tunnelataus purkautui itkuna, jonka alkuun ajateltiin olevan huono asia suorituksen kannalta. Sali kokeili turhaan erilaisia mekanismeja, joiden avulla jännityksen piti helpottaa ja hän voisi pitää itsensä positiivisena.

– Olen jälkikäteen pohtinut urheilupsykologin kanssa, että itkeminen oli itse asiassa minulle hyvä keino purkaa höyryjä ja kisapaineita. Olen aina suhtautunut urheiluun todella suurella tunteella, eikä varmasti olisi ollut hyvä ladata kaikkea sitä jännitystä sisälleen.

Kilpailemiseen liittyi itkemisen lisäksi myös muita rutiineja, kuten tähtipinnin pitäminen hiuksissa tai se, että kisoissa piti aina olla mintunväristä kynsilakkaa.

– Kynsilakka tuli mukaan kuvioihin elämäni toisesta kilpailusta. Voitin nuorten PM-kisat ja se oli minulle täysi shokki. En ollut pärjännyt uimarina niin hyvin ja sitten yhtäkkiä voitin triathlonissa Pohjoismaiden mestaruuden. Minulla oli silloin mintunväristä kynsilakkaa ja ajattelin, että tämän täytyy tuoda voimaa. Siitä se sitten jäi tavaksi kisasta toiseen. Välillä meni huonommin ja välillä paremmin, mutta aina kun kynsilakkaa katsoi, tuli tunne, että on sitä pahemmistakin paikoista selvitty, Sali kertoo.

Ensimmäinen iso voitto 2016, Ironman Afrikan mestaruus

Muutosten vuosi ja uusi työ

Urheilu-uran päättymisestä on nyt aikaa reilu vuosi ja sinä aikana on tapahtunut paljon: muutto Lappiin, paljon mediassakin huomiota saanut puukotus ja hidas toipuminen sekä nyt uusi työ Vuokatti-Rukan olympiavalmennuskeskuksessa ja urheiluakatemiassa.

Urheiluakatemiatoiminta on hänelle tuttua jo oman uran ajalta, Mäkelänrinteen urheilulukion kasvatti on itse saanut tukea ja apua Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiasta Urheasta uransa loppuun saakka.

– Olen seurannut urheiluakatemioiden kehitystä koko ajan ja itselläni on tunne, että isoja harppauksia alettiin ottaa sen jälkeen, kun itse olin jo lähtenyt Märskystä. Urheiluakatemiat tarjoavat urheilijalle kokonaisvaltaista tukea ja on tosi upeata, että se on moniammatillista yhteistyötä.

– Koen äärettömän tärkeäksi nimenomaan sen, että en koutsaa välttämättä suoraan urheilijoita, vaan toimin läheisesti valmentajien ja muiden asiantuntijoiden, kuten lääkäreiden ja fysioterapeuttien kanssa. Sitä kautta saadaan tuotua ravitsemusta osaksi urheilijan arkipäivää. Nuorella urheilijalla on koko ajan kiire joka paikkaan, eikä hyödytä ketään, että pitäisi vielä alkaa juosta ravitsemusterapeutin vastaanotolla. On tärkeätä, että asiat saadaan tuotua mahdollisimman luonnollisesti arkeen ja urheiluakatemiatoiminnan moniammatillinen yhteistyö auttaa tässä tosi hyvin. Urheilijan pitää saada vapaahetkinään olla vapaalla: kavereiden kanssa tai kotona sohvalla löhöämässä.

Hiihto on aina ollut yksi Kaisan lempitreenimuodoista, joten lumilajien parissa toimiminen Vuokatti-Rukan ympäristössä sopii hänelle mainiosti.

Urheilu-uran jälkeen Sali on pistänyt energiansa ja intohimonsa ravitsemusalaan. Hän on päivittänyt tietotasoaan jatkuvasti ja kokee, että se on myös hänen velvollisuutensa erityisesti uuden työn myötä. Hän jatkokouluttaa itseään parhaillaan Kansainvälisen olympiakomitean Sports Nutrition Diploma – koulutuksessa, joka on suunnattu maisteritason tutkinnon suorittaneille ja urheilun parissa toimiville henkilöille.

– Ala muuttuu koko ajan kovaa vauhtia ja on tärkeää olla jatkuvasti tutkitun tiedon äärellä. Tärkein tavoitteeni uudessa työssäni on luoda ja vahvistaa urheiluravitsemuskulttuuria Suomessa ja pysyä alan kehityksessä mukana, jotta tiedetään mitä meillä kannattaa tehdä ja mitä ei.

Hän toteaa, että urheilijoistakin löytyy ravitsemuksen suhteen kaikenlaisia äärilaitoja. On sellaisia, joita ravitsemusasiat eivät juuri kiinnosta ja toisaalta sellaisia, jotka hifistelevät liikaa ja keskittyvät epäolennaisiin asioihin, kuten esimerkiksi liiallisten lisäravinteiden käyttöön, kun perustakaan ei ole kunnossa. Kumpikin äärilaita korostuu ja ravitsemusvalmennuksessa hänen mukaansa tärkeää onkin motivoida urheilijat huomaamaan, kuinka iso merkitys ravitsemuksella on.

– Haluaisin herätellä heitä kliseisellä lauseella ”sitä olet, mitä syöt”, koska se on totta. Kaikki solut, joita yritetään rakentaa kovemmiksi ja kestävämmiksi koostuvat siitä mitä syömme. Haluan tuoda esille myös sen, että joka ruokailulla on merkitystä, ja vaikutuksia palautumiseen ja jaksamiseen. Viime aikoina on myös puhuttu paljon ruokavalion koostumuksen vaikutuksesta harjoitusvasteeseen. Tällaisten asioiden kautta yritän motivoida urheilijoita huomaamaan, että ravitsemuksella on väliä. Samalla on myös tärkeää korostaa, että tämän ei tarvitse olla rakettitiedettä. Tärkeät asiat saa kyllä kuntoon, kun tekee perusasiat hyvin ja ne eivät ole kauhean vaikeita.

Lue lisää aiheesta