Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.04.2021 | Olympiakomitea

Työyhteisöt liikkeelle yhteisvoimin

Unelmien liikuntapäivän lähestyessä haluamme tuoda esille yhteisöjä, joissa poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta on onnistuttu pitämään liikettä yllä. Työyhteisöissä lisääntynyt paikallaanolo etätöiden myötä on lisännyt tietoisuutta liikkumisen merkityksestä.

OP Ryhmässä ymmärretään liikkumisen kokonaisvaltaiset hyödyt sekä arjessa jaksamisen että hyvinvoinnin kannalta. Terhi Wimmer Pohjola Vakuutuksesta kertoo esimerkinomaisesti, miten OP Ryhmässä on onnistuttu jalkauttamaan liikunnallisia ja hyvinvointia tukevia rutiineja työpäiviin.

OP Ryhmässä liikutaan myös etänä

OP Ryhmän yli 12 000 työntekijästä jopa 9 000 siirtyi etätyöhön koronakevään aikana. OP Ryhmässä on tehty etätöitä jo ennen koronaa ja voimassa on etäohjeet, jotka antavat hyvät mahdollisuudet yhdistää etä- ja lähityötä tarpeen mukaan. Henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen kumpuaa työyhteisön arvoista ja linkittyy yrityksen vastuullisuusohjelmaan. Wimmer korostaa, että työntekijöiden aktiivisuuden ja luovuuden lisäksi tarvitaan työnantajan sitoutumista.

– Johdon esimerkki on tärkeä rohkaisija. Tavoitteet on sanottava ääneen, jotta ne ovat helpommin toteutettavissa. Silloin ihmiset myös oikeasti uskaltavat lähteä liikkeelle, Wimmer painottaa.

– OP Ryhmässä yli 3000 henkilöä on tällä hetkellä mukana Firstbeat Life -palvelussa, joka mahdollistaa vuoden ajan säännöllisen oman hyvinvoinnin mittaamista. Mittauksien ympärille on OP:lla rakennettu hyvinvointiohjelma, joka tukee yksilöiden hyvinvoinnin jatkuvaa kehittämistä. Tuloksia käytetään myös yritystason hyvinvoinnin kehittämisen johtamisessa ja päätöksissä, kertoo hyvinvoinnin senioriasiantuntija Pia Donoghue.

– Työn tauottaminen on myös etätyön lisääntyessä noussut erityiseen keskusteluun. Taukojen pitämisestä OP:lla muistuttaa Cuckoo taukoliikunta sovellus, joita tukevat työfysioterapeutin säännölliset tietoiskut, hän jatkaa.

OP Ryhmässä henkilöstön aktivoimisesta huolehtii lisäksi henkilökuntakerho. Tarjolla on esimerkiksi ravintoluentoja, juoksuvalmennusta ja muita yhteisiä liikuntahetkiä. Torstai-aamuiset puolen tunnin joogatunnit ovat olleet erittäin suosittuja ja positiivista palautetta on kertynyt runsaasti myös säännöllisistä lihaskuntoharjoituksista. Harjoitteita voi tehdä matalalla kynnyksellä mistä ja milloin tahansa. Näinä aikoina korostuu vapaaehtoisuuteen perustuva yhteisöllisyys.

– Kannustan työpaikkoja hyödyntämään omassa työyhteisössä olevia liikunta- tai hyvinvointialan ammattilaisia. Kynnys osallistua kollegan vetämälle liikuntatunnille on monelle matalampi kuin yleiselle ryhmäliikuntatunnille, itse myös personal traineriksi ja hyvinvointivalmentajaksi kouluttautunut Wimmer huomauttaa.

OP:lla on myös yli sadasta oman työnsä ohella hyvinvointilähettiläänä toimivasta koostuva innostunut joukko aktivoimassa kollegoja liikkeelle arjessa.

Uusia liikkumisen rutiineja

Vaikka etätöiden myötä lisääntynyt palaverikulttuuri ja jatkuva istuminen puuduttaa, vallitsevalla tilanteella on positiivisiakin puolia. Korona on saanut meidät pysähtymään arjessamme ja todella miettimään omaa hyvinvointiamme. Palauttavat harjoitukset, kuten jooga ja luonnossa liikkuminen, ovat nostaneet suosiotaan. Tärkeää on, että jokainen kuuntelisi omaa kehoaan ja löytäisi sen oman tavan liikkua.

– Tietoisuus omasta hyvinvoinnista on kasvanut. Joustavampi arki on voinut auttaa löytämään uusia, omaa jaksamista tukevia tapoja toimia arjessa. Toivottavasti niistä osa jää pysyväksi poikkeusolojen jälkeenkin, Wimmer sanoo.

– Itse puhun paljon arkiliikunnan puolesta. Koronatilanne luo jopa uusia liikkumisen mahdollisuuksia työpäivään. Kokousten välissä voi pitää mikrotaukoja tai etäpalaveriin voi osallistua kävelylenkiltä. Kävelylle kannattaa lähteä esimerkiksi heti työpäivän päätteeksi, jolloin samalla tulee vedettyä selvä raja työ- ja vapaa-ajan välille, hän jatkaa.

#unelmienliikuntapäivä tuo liikettä työpäivään

OP Ryhmä on osallistunut Unelmien liikuntapäivään näkyvästi jo edellisvuosina. Esimerkiksi vuonna 2017 suosiota saavutti Suomen suurin letkajenkka -tempaus Helsingin Vallilassa. Tänä vuonna suunnitteilla on Suomen suurin virtuaalinen aamujooga, johon OP aikoo haastaa kaikki toimipisteensä mukaan ympäri Suomen.

– Aiomme toteuttaa unelmien joogahetken livestreamin välityksellä. Lempeä jooga ja hengitysharjoitukset sopivat hyvin tähän aikaan, Wimmer suunnittelee.

Unelmien liikuntapäivä tarjoaa työyhteisöille oivan tilaisuuden kokeilla tapoja liikkeen lisäämiseen, jotka voisivat toimia ympäri vuoden. OP Ryhmä haluaa haastaa kaikki työpaikat panostamaan arkiliikunnan lisäämiseen. Unelmien liikuntapäivään voi osallistua esimerkiksi haastamalla työntekijät keräämään 10 000 askelta päivän aikana.

– Askelmäärä täyttyy huomaamatta jo parin puolen tunnin tai yhden pidemmän kävelylenkin aikana! Wimmer muistuttaa.

Unelmien liikuntapäivä 10.5. osuu tänä vuonna sopivasti maanantaille, joten työpaikoilla on oiva mahdollisuus aloittaa viikko yhteisten liikuntahetkien tai -haasteiden parissa. Millainen on teidän työyhteisönne Unelmien liikuntapäivä? Vielä on aikaa ideoida ja olla koko yhteisönä mukana rakentamassa Suomen suurinta liikkumisen juhlapäivää!

Artikkelikuvassa OP:n Terhi Wimmer ja Noora Heikkinen

Lisätietoja: www.unelmienliikuntapäivä.fi

Somessa: Instagram, Facebook, Twitter

Lue lisää aiheesta