Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.06.2021 | Huippu-urheilu

Arto Bryggaren legendaarinen SE-aika historiaan – Elmo Lakka täräytti Tokion A-rajan Jyväskylässä

Pika-aitabuumi Suomessa ei jää pelkästään naisiin. Elmo Lakka juoksi Jyväskylässä 110 metrin aitojen Suomen ennätyksen ja alitti Tokion olympiakisojen A-rajan.

Elmo Lakka on alittanut Tokion olympiakisojen A-rajan 110 metrin aitajuoksussa. Lakka juoksi kesän GP-kiertueen avauskilpailussa Jyväskylässä ajan 13,31, joka alitti sadasosalla Tokion A-rajan ja neljällä Arto Bryggaren lähes 37 vuoden ikään ehtineen Suomen ennätyksen.

28-vuotias Lakka hätyytteli vanhaa ennätystään 13,49 jo avausjuoksussa ajallaan 13,50. Tuntia myöhemmin löytyi tähänastisen uran ylivoimaisesti paras vauhti, vaikka vastaan puhalsi ohut tuuli (-0,3 m/s). Edellinen SE-aika, Bryggaren 13,35 oli juostu Los Angelesin olympiakisoissa vuonna 1984.

Lakka edustaa Jyväskylän Kenttäurheilijoita. Kuusi viimeisintä Suomen mestaruutta pika-aidoissa voittanutta Lakkaa valmentaa Antti Haapakoski, jonka Lakka niin ikään ohitti Suomen kaikkien aikojen tilastossa.

Lakasta tuli jo keskiviikon toinen suomalainen yleisurheilija, joka saavutti valintakelpoisuuden Tokion olympiakisoihin. Aiemmin päivällä Jarkko Kinnusen olympiapaikalle rankingin kautta tuli sinetti. Kaikkiaan Tokioon on valittavissa tällä hetkellä jo 11 suomalaista yleisurheilijaa, vaikka rankingit menevät maantielajeja lukuun ottamatta kiinni vasta kesäkuun lopulla.

Tuoreimman olympiapaikan myötä Suomella on hankittuna Tokion olympiakisoihin 26 paikkaa, jotka oikeuttavat 27 urheilijan valintaan. Suomen saavuttamat olympiapaikat löytyvät tämän linkin takaa.