Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.08.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Kaija Mustonen 80 vuotta

Onnittelemme 80 vuotta täyttävää Kaija Mustosta, Suomen viimeisintä pikaluistelun olympiavoittajaa. Mustonen on hiihtäjiä lukuun ottamatta ainoa suomalainen nainen, joka on saavuttanut neljä olympiamitalia.

Kaija Mustonen kasvoi Helsingissä Kallion kentän kupeella. Hän osallistui ensi kerran pikaluistelun MM-kisoihin 1958 ja voitti ensimmäisen SM-kultansa 1962. Innsbruckin olympiakisoissa 1964 Mustonen saavutti hopeamitalin 1500 metrillä ja pronssin 1000 metrillä. Neljä vuotta myöhemmin Grenoblessa Mustonen luisteli 1500 metrin olympiavoittoon lyöden hollantilaissuosikki Carolina Geijssenin 0,3 sekunnilla. Kisojen päätteeksi hän otti vielä hopean 3000 metrillä.

Mustonen oli Grenoblen kisojen ainoa suomalaisvoittaja, mutta hän päätti lopettaa uransa kultamitalikauden jälkeen turhautuneena naispikaluistelun heikkoon arvostukseen. Hän on edelleen Suomen pikaluistelun tuorein olympiamitalisti.

Kuva: Urheilumuseo