Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.08.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Yksi karsintaheitto riitti – Lassi Etelätalo vakuuttavasti keihäsfinaaliin

Lassi Etelätalo ei ole koskaan jäänyt karsintaan arvokisoissa. Komea putki sai jatkoa Tokion Olympialaisten keihäskarsinnassa.

Lassi Etelätalo ei kauaa viihtynyt Tokion Olympiastadionilla karsinta-aamuna. Keihäs kantoi avausheitolla Etelätalon kauden parhaisiin lukemiin, 84,50. Karsintaraja ylittyi tasan metrillä, joten Etelätalo pääsi välittömästi keskittymään lauantain loppukilpailuun.

– Tätä varten on tehty työtä, että täällä ollaan elämänsä kunnossa. Ennätystä ei vielä tullut, mutta ehkä sitten finaalissa, Etelätalo totesi.

– Verryttelykentältä asti oli hyvä fiilis. Siellä onnistui kevyet heitot, samoin stadionilla verryttelyheitot. Oli helppo lähteä kisaheittoon. Vähän lisää vauhtia ja teknisesti hyvä heitto – silloin lentää hyvin. Vauhtia pystyy ottamaan lisääkin vielä.

Joensuun Katajaa edustava Etelätalo on edustanut Suomea aiemmin EM-kisoissa 2014 ja MM-kisoissa 2019. Kummallakin kerralla hän on sijoittunut neljänneksi, joten Etelätalon uran karsintasaldo on edelleen sataprosenttinen.

Muut suomalaiset karsiutuivat

Muita suomalaisia ei keihään finaalissa nähdä. Tokiossa harjoituksissa reitensä lähentäjän loukannut Oliver Helander pystyi heittämään karsinnassa kaksi heittoa. Tulos 78,81 riitti 17:nteen sijaan.

– Vamma on parantunut sen verran muutamassa päivässä, että kun nyt kerran on tultu Japaniin ja Olympialaisiin, kai se nyt pakko oli ainakin yrittää. Oli iso halu heittää – tällä kertaa tuo ei riittänyt. En ollut ehkä ihan sataprosenttisessa kunnossa, mutta samanlaista heittämistä tuo oli kuin koko kauden aikana. Ei se huono heittäminen pelkästään jalan syy ollut, Helander totesi.

Toni Kuuselan keihäs kaarsi tulokseen 76,96, joka oli karsinnan 26:nneksi paras.

– Polven piikkiin ei mennyt mitään – se on parhaassa kunnossa koko kesänä. En tiedä, ei vaan… sen takia olenkin niin pettynyt, kun odotin paljon enemmän, Kuusela manasi.

Elmo Lakka 20:s välierissä

Elmo Lakka juoksi 110 metrin aitojen välierissä pari kymmenestä heikommin kuin tiistain alkuerissä. Aika 13,67 oli välierävaiheen 20:nneksi nopein.

– Vähän pehmeäksi jäi kokonaisuus tänään. Ei tullut todellakaan nappionnistumista. Lähdöstä lähtien vähän liian lentäviä aidanylityksiä ja räväkkyyttä uupui, Lakka kertasi.

Maria Huntington aloitti seitsenottelun juoksemalla pika-aidat aikaan 13,20 ja hyppäämällä korkeutta 180. Kahden lajin jälkeen Huntington on seitsemäntenä 2072 pisteellään, 55 pistettä ennätyssarjaansa (6339) perässä.

Castrénilla ja Nuutisella vahva avauskierros

Vahvaa kautta pelaava Matilda Castrén aloitti vakuuttavasti myös olympiagolfin. Etuysin Castrén pelasi vielä par-tahdissa, mutta takaysin kolme birdietä nostivat hänet kärkitaisteluun. Castrén on neljäntenä pari lyöntiä kärkipaikkaa pitävää Ruotsin Madelene Sagströmiä perässä.

Sanna Nuutinen oli vielä kolme väylää ennen kierroksen loppua tuloksessa +2. Euroopan kiertueella vahvaa kautta pelaava Nuutinen kuitenkin päätti kierroksensa kolmen birdien putkeen, nousi tulokseen -1 ja jaetulle sijalle 16.

Lizzie Armanto oli 14:s rullalautailun naisten parkin karsinnassa, eikä yltänyt kahdeksan laskijan loppukilpailuun. Loppuvuodesta 2020 jalkansa vakavasti loukannut Armanto otti kolmannella ranillaan pisteet 30,01.

– Loukkaantumiseni jälkeen ei ole tuntunut näin hyvältä laudalla, mutta ei tuo laskeminen vielä sataprosenttiselta tunnu. Olen täysin toipunut, mutta skeittaus on vaarallista, ja tarvitaan ihan kaikki, jotta voi puskea itsensä rajoille. Olen ylpeä, millaisen ranin sain aikaan, Armanto totesi.

Lue lisää aiheesta