Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.08.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Upealle uralle pronssinen päätös – Mira Potkonen taipui olympiavälierässä

Hallitseva maailmanmestari Beatriz Ferreira päätti Mira Potkosen olympiaturnauksen välierässä. Samalla päättyi Potkosen pitkä ja menestyksekäs ura.

Mira Potkonen on saavuttanut toisista perättäisistä Olympialaisista pronssisen mitalin. Jo aiemmin varmistuneen mitalin väri varmistui, kun Potkonen taipui nyrkkeilyn 60-kiloisten olympiavälierässä hallitsevalle maailmanmestarille, Brasilian Beatriz Ferreiralle yksimielisellä tuomaripäätöksellä.

– Tiedän, että kropassa olisi ollut työkaluja käytettävänä enemmän, mutta tuli sorruttua vanhoihin virheisiin. En saanut parasta itsestäni irti. Se harmittaa. Jaksoin uskoa, että tämä on minun vuosi ja minun kisat, Potkonen totesi tunteikkaana.

Avauskierroksella Potkonen voitti Ranskan Maiva Hamadouchen tuomariäänin 3-1. Toisella kierroksella Potkosen paremmuuden joutui tunnustamaan Etelä-Korean Oh Yeonji tuomariäänin 4-1 ja olympiamitalin varmistaneessa puolivälierässä Turkin Esra Yildiz tuomariäänin 3-2.

Potkonen otti jo Rion Olympialaisista 2016 pronssimitalin. Kun mitali Tokiosta varmistui, Potkosesta tuli ensimmäinen suomalaisnainen, joka on saavuttanut henkilökohtaisen olympiamitalin kaksista perättäisistä kesäkisoista. Toisen maailmansodan jälkeen tempussa oli onnistunut aiemmin kahdeksan suomalaisurheilijaa ja 2000-luvulla vain painija Marko Yli-Hannuksela, joka voitti pronssia Sydneystä 2000 ja hopeaa Ateenasta 2004.

Tampereen Voimailuseuraa edustava Potkonen ilmoitti jo ennen Tokion olympiaturnausta, että hänen uransa päättyy kisoihin. Maarit Teurosen valmennettava voitti urallaan kahden olympiamitalin lisäksi myös muun muassa kaksi MM-pronssia ja kaksi Euroopan mestaruutta.

– Tosi paljon kiitoksia kaikille, jotka ovat kannustaneet ja tukeneet matkalla – se on ollut yksi suuri ilonaihe uran aikana. Jatkossakin saa tulla moikkaamaan, koska minua on helppo lähestyä. Jokainen mukava kommentti lämmittää aina, Potkonen kiitteli.

Castrén ja Nuutinen iskuasemissa

Avauspäivän jälkeen neljäntenä ollut Matilda Castrén ei onnistunut toisella kierroksella aivan yhtä hyvin. Kierrokseen mahtui neljän birdien seuraksi kolme bogeytä, joten kierrostulos oli yksi alle ihannetuloksen. Kokonaistuloksella -4 Castrén on sijalla 11, kun kilpailu on puolessavälissä.

– Turhauttava päivä. Tänään oli parempia lyöntejä, mutta huonompia missejä. Eilen asetelma oli vähän toisinpäin, mutta niin se joskus menee. Kierroksessa oli hyviäkin juttuja, ja lyönti tuntuu paremmalta päivä päivältä. Jatketaan samaan malliin, huonot missit pois ja toivotaan parempia pomppuja niin ollaan hyvissä asemissa.

Sanna Nuutinen aloitti kierroksen hurjasti ja 11 väylän jälkeen kierrostulos oli jo -6. Lopuilla seitsemällä väylällä tuloskorttiin merkittiin kolme bogeytä, joiden myötä Nuutinen on Castrénin tavoin yhteistuloksessa -4 kahden päivän jälkeen. Suomalaiskaksikolla on eroa kärkipaikkaa pitävään Yhdysvaltain Nelly Kordaan yhdeksän lyöntiä ja mitalisijoille viisi lyöntiä.

– Puolittainen flow-tila oli päällä etuysillä, se oli makeeta. Takaysillä pari umpisurkeaa lyöntiä kostautui bogeina. Joka kierroksella tulee huonoja lyöntejä, niistä täytyy vaan selvitä.

Maria Huntington hyppäsi pituutta 610 ja heitti keihästä 42,91. Tulosten myötä Huntington on kuuden lajin jälkeen 5302 pisteessä. Jäljellä on vielä seitsenottelun huipentava 800 metriä.

Ella Junnila sijoittui 22:nneksi korkeuden karsinnassa. 182 ja 186 ylittyivät ensimmäisellä, mutta korkeus 190 oli tällä kertaa ylittämätön haaste.

– Jalat oli tänään hyvät, ei jäänyt niistä kiinni. Kevään pikkuisen epäonnistunut harjoittelu näkyi tänään. Ponnistuspaikka haki paikkaansa. Parissa ensimmäisessä yrityksessä 190:stä olisi nousut riittänyt, mutta ne tuli pikkuisen kaukaa. Viimeinen tuli sitten liian lähelle. Se ei ollut enää pelastettavissa, Junnila niputti.

Lue lisää aiheesta