Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.09.2021 | Seuratoiminta | Artikkeli

Isot miehet uskaltaa – muodostelmaluistelu opetti, että uusia taitoja voi oppia vielä aikuisiässä

Muodostelmaluistelun aloittaminen on muuttanut Juha-Pekka Ylisen suhtautumista sekä omiin taitoihin että kasvattanut arvostusta lajia kohtaan. Uusien taitojen oppiminen ja itsensä haastaminen ovat olleet lajin parasta antia – ryhmässä jokainen kannustaa ja tukee toisia ylittämään itsensä. Vaikka uuden oppiminen ajoittain haastaakin, kannustaa Ylinen myös aikuisia kokeilemaan lajia rohkeasti.

Juha-Pekka Ylinen harrastaa muodostelmaluistelua. Kyllä, aivan oikein. Helsingin Luistelijoiden miesten harrastusryhmään, IceMen Unitediin, Ylinen löysi tiensä lasten harrastusten kautta.

– Olin törmännyt ryhmän jäseniin aiemmin jäähallilla, joten ryhmä oli tietyllä tapaa ennalta tuttu. Varsinainen kipinä lajin aloittamiseen syttyi viimeistään siinä, kun näin ryhmän esiintyvän jäällä ja kuulin, kuinka koko halli hurrasi esitykselle. Harvoin pääsee kokemaan jotakin tuollaista.

Helsingin Luistelijoiden IceMen United on perustettu vuonna 2015. Ryhmän perustaminen on saanut inspiraation halusta osoittaa, että myös aikuiset miehet voivat harrastaa lajia ja haastaa itseään luistelun parissa.

– Ryhmässä taustat ovat todella erilaisia. Osa on luistellut enemmän ja osa on taas löytänyt tiensä jäälle esimerkiksi lapsen harrastuksen kautta. Vaikka osaamisen taso vaihtelee, on ryhmällemme yhteistä se, että me kaikki haluamme haastaa itseämme ja oppia uutta, Ylinen kertoo.

Ryhmästä tukea ja kannustusta – treenejä ei haluta jättää väliin mistään hinnasta

Ylinen kiittää seuran ja ryhmän loistavaa yhteishenkeä. Ryhmässä toisia tuetaan ja kannustetaan tilanteessa kuin tilanteessa. Kannustava ilmapiiri rohkaisee haastamaan itseä entistä enemmän.

– Treenejä ei jätetä pois käytännössä mistään hinnasta – vain todella poikkeustapauksissa harjoitukset skipataan. Yhteisistä treeneistä on tullut tietyllä tapaa viikon kohokohta. Tällöin pääsee nollaamaan ja tuulettamaan omia ajatuksia sekä tapaamaan treenikavereita. Tätä kaikkea ei haluta jättää väliin.

Itsensä haastaminen on Yliselle merkittävässä roolissa. Kun huomaa oppivansa uutta, valtaa lapsekas oppimisen riemu koko mielen ja kehon.

– Uusien liikkeiden oppimisesta seuraavat oivallukset ovat uskomattoman hienoja. Jokin pieni muutos tietyssä liikeradassa saattaa avata uuden maailman koko tekemisessä.

Vanhakin koira oppii vielä uutta

Merkittävä lajin tarjoama oppi on ollut ymmärrys omien taitojen kehittymisestä.

– Eihän tämä mikään helppo harrastus ole. Pitää miettiä tarkkaan, mitä jo osaa ja mitä taas tulee kehittää. Lajin haasteellisuus on kuitenkin se, mikä tekee tästä kaikesta niin antoisaa. Vanhakin koira oppii vielä uutta, Ylinen naurahtaa.

Aiempiin harrastuksiin verrattuna muodostelmaluistelun teknisyys on yllättänyt monella tapaa.

– Tässä lajissa asioita ei voi korvata vauhdilla ja voimalla. Voi olla, että teet kolme kertaa tietyn asian väärin ja neljännellä kerralla homma vasta onnistuu. Tällaiset hetket palkitsevat.

Jokainen on joskus ollut aloittelija

Vaikka Ylinen tunnistaakin, että muodostelmaluistelu saattaa kuulostaa yllättävältä aikuisen miehen harrastukselta, on hänen saamansa palaute ollut todella positiivista.

– Kun kerron harrastavani lajia, kuulen paljon enemmän kommentteja siitä, kuinka siistiltä jutulta tämä kuulostaa. Monet ovat kyselleet, miten tällaiseen toimintaan pääsee mukaan. Toki harrastus yllättää useita, mutta pääsääntöisesti todella hyvällä tavalla.

Ylinen kannustaakin kokeilemaan lajia rohkeasti.

– Aiempaa taitotasoa ei tarvita. Riittää, että pysyy luistimilla pystyssä. Kaikki me olemme aloittaneet nollasta.

Lajin haasteellisuus kasvattanut arvostusta koko lajia kohtaan

Lajin myötä suurin muutos on Ylisen mukaan tapahtunut omassa asenteessa, mutta myös arvostuksessa lajia kohtaan.

– Nykyisin suhtautuu nöyremmin siihen, mitä osaa, mutta samalla on huomattavasti optimistisempi siitä, että voi oppia uusia asioita. Lajissa riittää haastetta, vaikka asiat saadaan näyttämään hyvinkin helpolta. Arvostus lasten tekemistä ja lajin huippuja kohtaan on kasvanut roimasti.

Myös Ylisen omat tavoitteet kohdistuvat osaltaan kilpailuihin. Kilpailuista ryhmä hakee hyvää ja ehjää suoritusta, mutta tavoitteet pidetään maltillisina.

– Oli tulos mikä tahansa, lähdemme kisoihin aina rinta rottingilla. Sloganimme on ”Isot miehet uskaltaa” ja tätä haluamme toteuttaa. Ei tarvitse näyttää urheilijalta ja aiemmista harrastuksista voi olla pitkä aika, mutta silti etenemme kovaa ryhmänä.

Ylinen odottaakin jo ensimmäisiä kilpailujaan innolla.

– Kyllä sitä ylpeänä vedetään seuran takki päälle, kun lähdetään kisoihin. Kaikkia joukkueita kannustetaan aina, mutta toki omaa seuraa vielä hieman äänekkäämmin, hän summaa.

Kipinää urheiluseurasta!

Tiesitkö, että jopa 40 % aikuista harkitsee uuden liikuntaharrastuksen aloittamista ja jo 550 000 aikuista on löytänyt paikan ja harrastuksen urheiluseurasta.

Voisiko sinun seurasi tarjota liikuntakipinää aikuisille?  

Lue lisää:

Lue lisää aiheesta