Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.10.2021 | Seuratoiminta | Artikkeli

Jalkapalloharrastus osoitti omat ennakkoluulot vääriksi: ”Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta”

Marjo Degerman pohti pitkään, voi enää aikuisiällä oppia uusia taitoja ja kikkoja. Omat ennakkoluulot osoittautuivat vääriksi jalkapalloharrastuksen aloittamisen myötä. FC Konnussa pelaava Marjo Degerman on saanut seurasta arkeensa lisää liikuntaa, monia muistamisen arvoisia kokemuksia joukkueen kanssa sekä itseluottamusta omaan tekemiseen.

Aikuisiällä jalkapallon aloittanut Marjo Degerman pohti harrastuksen aloittamista pitkään. Voiko aikuisena enää oppia uusia kikkoja?

– En ollut harrastanut jalkapalloa lainkaan lapsuudessani tai nuoruudessani. Ensimmäisissä treeneissä jännitin eniten ovatko muut minua jo paljon edellä, Degerman kertoo.

Jännitys osoittautui turhaksi. Degermanin mukaan jo ensimmäiset FC Konnun treenit sujuivat hyvin ja ilmapiiri oli kannustava. Luotto pelaajana kehittymiseen kasvoi ensimetreillä.

– Heti ensimmäisissä treeneissä tuli fiilis, että kyllä tämä onnistuu. Joukkue kannusti ja valmentaja antoi hyvää palautetta. Piti vain antaa mennä.

Joukkue kuin perhe

Jalkapallossa Degermania motivoi sekä oma kehitys että joukkueen yhteishenki.

– Seurassa olen oppinut todella paljon pallon hallintaa ja taktiikkapeliä. Valmentaja on hyvä ja osaava. Hän tuonut tekemiseen paljoon uutta.

Degermanin kuvaa joukkueen yhteishenkeä ja tukea korvaamattomaksi. Kun joukkue saapuu kentälle, jaetaan arjen kuulumisia laidasta laitaan.

– Tämä ei ole pelkkää jalkapalloa – tämä on kuin iso perhe. Joukkueesta on muodostunut elämääni tärkeä yhteisö, Degerman kuvaa.

Laji mahdollistaa onnistumisia sekä joukkueena että yksilönä

Säännöllisen liikunnan lisäksi jalkapallo on tuonut elämään myös muuta sisältöä. Joukkueen kanssa tehdään ja matkustetaan paljon. Peli- ja turnausmatkoja on niin Suomessa kuin ulkomailla.

– Joukkueen kanssa koetut onnistumiset ovat hienoja hetkiä. Jos vaikka voitamme jostakin turnauksesta kultaa, tulee sellainen vautsi-fiilis – me onnistuimme.

Joukkueen onnistumiset ovat kasvattaneet Degermanin itseluottamusta ja uskoa omaan tekemiseen.

– Luotto siihen, että osaan ja pystyn, on kasvanut jalkapallon kautta todella paljon. Vaikka laji onkin vahvasti joukkuelaji, pääsee jalkapallossa tekemään myös hyviä yksilösuorituksia. Jos onnistun tekemään maalin, tulee tästä huikea fiilis.

Jalkapallo opettanut taitoja, joita ei olisi osannut edes kuvitella

Degerman rohkaisee aikuisia kokeilemaan kiinnostavia lajeja ennakkoluulottomasti.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta. Omalla kohdallani aikuisena opitut taidot ovat olleet jopa palkitsevampia. Onnistumisen kokemukset tuntuvat merkittäviltä, Degerman kuvaa.

Yli 10 vuotta jalkapalloa harrastanut Degerman haluaa kehittyä harrastuksensa parissa jatkuvasti.

– Minulle jalkapallo on kuningaslaji ja jo tästä syystä laji kiehtoo minua henkilökohtaisesti paljon. Kun tunnistaa kehittyneensä, tulee toisinaan jopa epäuskoinen olo. Lajin parissa olen oppinut sellaisia asioita, joita en olisi voinut edes kuvitella oppivani.

Vaikka epäonnistumiset harmittavatkin, on harrastus tarjonnut Degermanin mukaan elämään ensisijaisesti paljon iloa.

– Eiväthän epäonnistumiset koskaan ole kivoja, mutta lajin kautta saamani yhteisö ja onnistumiset korvaavat nämä huonot hetket. Olen saanut elämääni hyviä ystäviä, kuntoni on kasvanut ja olen kehittynyt paljon jalkapalloilijana – siksi tätä teen, Degerman summaa.

Kipinää urheiluseurasta!

Tiesitkö, että jopa 40 % aikuista harkitsee uuden liikuntaharrastuksen aloittamista ja jo 550 000 aikuista on löytänyt paikan ja harrastuksen urheiluseurasta.

Voisiko sinun seurasi tarjota liikuntakipinää aikuisille?  

Lue lisää:

 

Lue lisää aiheesta