Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.10.2021 | Seuratoiminta | Artikkeli

Toiminnanjohtajaksi pandemian keskellä – Viivi Ylönen luotsaa Tähtiseura Helsinki Athletics Cheerleadersia

Kotkalaisen Viivi Ylösen taival urheiluseuran toiminnanjohtajana on saanut lentävän lähdön: joulukuussa 2020 Helsinki Athletics Cheerleadersin toiminnanjohtajaksi valittu Ylönen tuli pestiinsä kesken koronapandemian, jonka aikana monessa seurassa on jouduttu pohtimaan ja laittamaan toimintatapoja uusiksi.

– Pääsin kyllä suoraan syvään päätyyn ja soveltamaan. Aika paljon on pitänyt setviä, koittaa luovia ja samalla kehittää uutta, Ylönen naurahtaa.

Tähtiseura HAC on vuonna 2002 perustettu kilpa-cheerleadingin erikoisseura, joka liikuttaa lähes 800 lasta ja aikuista pääkaupunkiseudulla.

– Meillä on vahva tahtotila tehdä yhdessä ja aika vahvasti meillä elää se leijonaperhe-ajatus täällä, vaikka koronapandemia onkin yhteisöllisyyttä nyt hieman romuttanut. On ollut mukava huomata, että nyt syksyllä rajoituksien lieventyessä joukkueet ovat taas pystyneet tekemään yhteistyötä aivan eri tavalla! Ylönen iloitsee.

Johtaa kuin nainen -koulutusohjelma avitti uusiin tuuliin

Ylösen aiempi työtausta on Nuorten Akatemiassa ja vahvasti nuorten osallisuutta kehittävien hankkeiden parissa. Hankkeista tunnetuin lienee Sporttitetti, jossa Ylönen aloitti ensin harjoittelijana.

– Silloin innostuin siitä, että millaisia ihmisiä urheiluseuroissa on töissä ja ajattelin, että se voisi olla mun juttu. En kuitenkaan osannut ajatella, että kasvatustieteiden tutkinnolla pääsisi seuraan töihin, Ylönen kertoo.

Lopullinen kimmoke tuli Ylösen päästessä mukaan Olympiakomitean Johtaa kuin nainen -koulutusohjelmaan. Monipuolisista työ- ja koulutustaustoista tulleet osallistujat tsemppasivat toisiaan ja Ylönenkin huomasi, että liikunnan ja urheilun parissa työskentelevät eivät valmistu vain yhdenlaisella korkeakoulututkinnolla.

– Teimme ensimmäisellä lähijaksolla kartat, joihin laitettiin vaihtoehtoisia urapolkuja ja siihen uskaltauduin laittamaan, että olisin urheiluseurassa töissä, Ylönen muistelee.

Mentori kannusti Ylöstä ja muistutti myös siitä, että haaveiden ja suunnitelmien reippaasti ääneen sanominen auttaa. Ylösen mielestä koulutusohjelma kehitti hänen omaa ajatteluaan.

– Kehityin itse etenkin siinä, että osaan miettiä asioita monesta näkökulmasta. Edelleenkin palaan niihin muistiinpanoihin, joita olen kirjoittanut. Sieltä sai tosi paljon oppeja – ihan älyttömästi!

Erityisenä oppina Ylönen mainitsee myös erilaiset johtamistavat ja johdettavien erilaisuuden – erilaiset ihmiset kaipaavat erilaista tukea ja johtamista. Opit ovat siirtyneet suoraan myös Ylösen nykyiseen työhön. Hän kertoo pohtivansa ja palaavansa muistiinpanoihin etenkin tilanteissa, jossa ohjeistaa ihmisiä ja jakaa tehtäviä.

Kuvassa cheerleader-joukkue tekee heittoja

Tähtiseurassa toimintaa kehittävät kaikki

Nuorten osallistaminen ja toiminnan avoimuus näkyvät myös vahvasti HAC:n toiminnassa. Seuralla on ollut lasten ja nuorten liikunnan laatua kuvaava merkki jo Sinettiseura-ohjelman aikaan 2016, mutta nyt merkki on Tähtimerkki. Laadukkaan ja jäseniään kuuntelevan seuratoiminnan kriteerit ovat siis jo syvällä seuran toiminnassa.

– Cheerleading on vaativa joukkuelaji, jossa pitää luottaa siihen, että toiset nostavat ja ottavat kiinni. Sen luottamuksen rakentaminen on tosi tärkeää ja siihen kuuluu se, että jokainen kokee kuuluvansa porukkaan, Ylönen muistuttaa.

Ilmapiiriä ja joukkuehenkeä rakennetaan muun muassa panostamalla ryhmäytymiseen myös lajitreenien ulkopuolella. Palautetta halutaan myös saada niin harrastajilta kuin seuratoimijoiltakin: keväällä seura kokeili ensimmäistä kertaa myös Olympiakomitean tarjoamia palautekyselyitä.

– Erityisen hyvin meillä näkyy se, että urheilijoita ja toimijoita kuullan toiminnassa. Yritämme koko ajan tuoda yhä paremmin nuorten ääntä esille ja nyt syksyllä uudistamme urheilijoiden kuulemista seuraan perustetun Leijonatiimin kanssa. Tavoitteena on, että jokainen urheilija pääsee kertomaan matalalla kynnyksellä ajatuksistaan ja toiveistaan seuraan, sen toimintaan ja kehittämiseen liittyen säännöllisesti, Ylönen kertoo.

Ylönen kertoo, että työskentely Tähtiseura-ohjelman äärellä on tuonut HAC:lle selkeän ja hyvän rungon kehittämiseen. Seuraavaksi seura tavoittelee Tähtimerkkiä myös huippu-urheilun saralla.

– Palvelussa on hyvät materiaalit ja työkalut sekä selkeät ja konkreettiset kriteerit – nämä ovat juuri niitä erityisen hyviä asioita Tähtiseura-ohjelmassa. Helpottaa meitä seuratoimijoita, kun on valmiita apuja toiminnan kehittämiseen ja toimeen voi tarttua periaatteessa kuka vaan, kun työkalut on niin hyvin tehdyt, Ylönen kiittelee.

 

Lue lisää Tähtiseura-ohjelmasta tähtiseurat.fi 

Johtaa kuin nainen -koulutuksen kohderyhmänä ovat liikunnan ja urheilun kansallisiin tai kansainvälisiin johtotehtäviin tähtäävät. Hanketta rahoittaa Jane ja Aatos Erkon säätiö. Lue lisää Johtaa kuin nainen koulutusohjelmasta.

Jutun kuvat: Tero Wester

Lue lisää aiheesta