Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.10.2021 | Olympiakomitea | Uutinen

Urheilun oikeusturvalautakunta 30 vuotta

Urheilun oikeusturvalautakunta täytti tänä vuonna 30 vuotta. Koronapandemian vuoksi useampaan kertaan siirretty juhla pidettiin Urheilumuseon tiloissa syyskuun lopussa. Paikalle oli kutsuttu lautakunnan nykyisten jäsenten ja sihteerien lisäksi lautakunnan syntyvaiheissa keskeisissä rooleissa olleita henkilöitä sekä kaikki lautakunnan entiset puheenjohtajat. Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori välitti onnittelut päivänsankarille.

Urheilun oikeusturvalautakunta perustettiin vuonna 1991 urheilujärjestöistä riippumattomaksi muutoksenhakuelimeksi. Perustajina olivat silloiset urheilun keskusjärjestöt eli Suomen Valtakunnan Urheiluliitto, Suomen Työväen Urheiluliitto, Suomen Palloliitto, Svenska Centralidrottsförbund ja Suomen Olympiakomitea. Vuosien varrella lautakunnan hallintoa on pyörittänyt Suomen Liikunta ja Urheilu sekä Valo. Vuoden 2017 alusta hallinnoinnista on vastannut Suomen Olympiakomitea, jonka kokous valitsee neljän vuoden välein lautakunnan jäsenet ja joka myös päättää lautakunnan sääntöjen muutoksista.

Käsiteltävien juttujen määrä noussut alkuvuosista

Valittajana voi lautakunnassa olla urheilija, muu luonnollinen henkilö tai yhteisö, jonka oikeuteen tai etuun valituksen kohteena oleva asia vaikuttaa. Lautakuntaan voidaan valittaa urheilujärjestöjen päätöksistä, joissa on kysymys erottamisesta yhdistyksen jäsenyydestä, jäsenoikeuksien rajoittamisesta tai kurinpitotoimista tai päätöksen sääntöjenvastaisuudesta.

Lautakunta voi myös käsitellä valituksia kilpailutoimintaa järjestävän liigan kurinpitotoimista urheilijalle liigan yhteisömuodosta riippumatta, jos liiga on tähän suostunut sekä arvokisavalinnoista. Lisäksi lautakunta voi toimia välimiesoikeutena toimivaltaansa kuuluvien asioiden lisäksi urheilun sopimusasioissa ja urheilujärjestötoimintaan liittyvissä taloudellisissa asioissa.

Toimintansa aikana lautakunta on antanut lähes 500 päätöstä.

– Ensimmäisen kymmenen toimintavuoden aikana käsiteltiin keskimäärin viisi juttua vuodessa, seuraavalla vuosikymmenellä keskimäärin 11 juttua ja viimeisen kymmenen vuoden aikana keskiarvo on ollut noin 30 juttua vuodessa, lautakunnan nykyinen puheenjohtaja oikeusneuvos Timo Ojala toteaa.

– Lisääntynyt juttumäärä ja monipuolinen ratkaistavien asioiden kirjo heijastavat urheilu oikeudellistumista ja on samalla osoitus siitä, että tällainen valituselin on tärkeä urheilijoiden, valmentajien, seurojen ja muiden toimijoiden oikeusturvan kannalta, Ojala jatkaa.

Lisää tietoa lautakunnan toiminnasta osoitteesta www.oikeusturvalautakunta.fi.

Kuvassa: Nykyinen puheenjohtaja Timo Ojala ja aikaisemmat puheenjohtajat Jukka Sippo, Pertti Välimäki ja Erkki-Juhani Taipale.