Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.12.2021 | Huippu-urheilu | Artikkeli

Ammattiurheilijasta lajiliiton viestintävastaavaksi – Marika Vossin elämässä golf kuuluu sekä työhön että vapaa-aikaan

Urheilu on ollut tavalla tai toisella aina läsnä Suomen Golfliiton viestintävastaava Marika Vossin elämässä. Nuoruutensa talvella lentopallon parissa ja kesät golfviheriöllä viettänyt Voss pelasi myös lentopalloa maajoukkuetasolla aina lukion loppuun asti ennen kuin päätyi valitsemaan golfin. Viheriöllä tie vei aina golfammattilaiseksi asti ja naisten Euroopan kiertueelle.

Golfliiton viestintää Voss on luotsannut pian kolme vuotta. Entisen ammattilaisgolfaajan polku lajiliittoon kävi journalismin opintojen loppuvaiheessa Otavamedian työharjoittelun kautta, jonne liiton viestintä oli siinä vaiheessa ulkoistettu. Liiton siirtyessä myöhemmin in-house viestinnän malliin, haki Voss avoimessa haussa ollutta paikkaa.

– Viimeisenä iltana laitoin hakemuksen sisään. Punnitsin sitä pitkään – tässä työssä pystyin yhdistämään molemmat ammattini: golfosaamisen ja toimittajuuden sekä viestintäosaamisen. Tuntui, että tämä on liian hyvä mahdollisuus ohittaa, Voss muistelee.

Voss valittiin pestiin ja hän on ollut Golfliiton viestintävastaavana pian kolme vuotta. Kun entisestä ammattiurheilijasta tulee saman lajin viestijä, on vapaa-ajan hahmottaminen joskus vaikeaa.

– Omat ystävät ovat myös golfammattilaisia tai työskentelevät muuten yhä lajin parissa. Kun työ ja intohimo ovat sama asia, niin työ- ja vapaa-aika sekoittuvat sulavasti – varsinkin kun toimistoajat eivät pädet tähän työhön. Olen yrittänyt näiden vuosien aikana panostaa myös siihen, että viestinnässä olisi apukäsiä tarjolla. En haluaisi olla korvaamaton.

Asiat muuttuvat sisältä päin

Syksyllä 2020 Voss tuli valituksi Suomen Olympiakomitean järjestämään Johtaa kuin nainen -koulutusohjelmaan. Halu vaikuttaa on ollut yksi suurimmista syistä, miksi Voss päätti hakea mukaan.

– Haluan tehdä seuraaville naisammattilaisille tai -pelaajille tästä polusta vähemmän kivisen, jos siinä pystyn jotenkin auttamaan. Koen olevani nyt sellaisessa tehtävässä, jossa minulla on siihen resursseja.

Tästä Voss mainitsee esimerkkinä naisten Euroopan kiertueen kisan järjestämisen Suomessa 10 vuoden tauon jälkeen. Voss uskoo esimerkillä johtamisen voimaan ja siihen, että asiat muuttuvat sisältä päin. Ammattilaisurheilijana Vossilla itselläkin oli esikuvia, jotka saivat hänet uskomaan siihen, että omien unelmien tavoittelu on mahdollista.

– Esimerkillä on voimaa. Jonkun tai joidenkin on tärkeää olla esitaistelijoita ja muuttaa asioita. Kyllä minäkin haluaisin ajatella, että ei sukupuolella ole merkitystä, mutta jotenkin sillä vielä kuitenkin on. Vertaistuen määrä tässä koulutuksessa on ollut sydäntälämmittävää, mutta myös sydäntä riipivää, kun on kuullut mitä monet naiset kokevat urheilualalla.

Oman urheilu-uransa aikana Voss pohti myös paljon urheilumaailman miehisyyttä ja palkkatasa-arvoa.

– Naiset pelaa suurin piirtein senteistä ja miehet miljoonista. Golfissa tämä on mennyt jo onneksi parempaan suuntaan.

Marraskuussa päättyneestä vajaan vuoden mittaisesta Johtaa kuin nainen -koulutusohjelmasta jäi käteen verkosto, mutta myös rutkasti itseluottamusta tulevaisuuteen. Vaikka Voss kokeekin olevansa monellakin tapaa unelmatyössään, on osattava katsoa silti eteenpäin.

– Olen antanut koulutuksen myötä itselleni luvan unelmoida ja pohtia, mitkä voisivat olla ne seuraavat haasteet sitten tulevaisuudessa. Yhdessä mentorini Merja Haverisen kanssa olemme näitä suuntia luoneet ja se on ollut todella silmiä avaavaa.

Urheilija keskiössä

Golfliitossa Voss tekee niin seura- kuin päättäjäviestintää, mutta vaikka kilpaviestintä on todella pieni osa kokonaisuutta, on se silti median välityksellä se näkyvin osa. Kuten monelle muullekin lajille, golfille olympialaiset tuovat ison näkyvyyden. Golfia on pelattu nyt neljissä olympialaisissa ja se on ohjelmassa myös Pariisin 2024 kesäolympialaisissa.

– Kyllä sen huomasi selkeästi, kun golf tuli Riossa takaisin osaksi olympialaisia. Toki Suomessa sekin vaikutti, että Rion golfturnaus tuli täydelliseen katseluaikaan keskellä päivää. Japanissa se ei ihan samalla tavalla toteutunut, kun kierros alkoi yhdeltä yöllä, Voss nauraa.

Tokiossa Voss ei itse ollut paikan päällä, vaan hoiti liiton olympiaviestintää kotimaasta käsin. Päivärytmiä oli muutettava radikaalisti, jotta Voss pystyi välittämään neljän suomalaisgolfarin olympiaurakkaa reaaliajassa somen ja tiedotteiden kautta niin kotikatsomoihin kuin mediallekin.

– Pyrin aina varmistamaan, että medialla on kaikki tarvittava tieto ja yhteystiedot, jotta urheilijoista olisi mahdollisimman helppoa ja mielenkiintoista kirjoittaa.

Työ urheilijoiden kanssa ennen arvokisoja ja niiden aikana vaatii myös viestijältä herkkyyttä ja taitoa lukea tilannetta etäyhteyksien välityksellä. Voss tietää myös hyvin itse, miltä tuntuu olla mikin toisella puolella vastaamassa toimittajien kysymykseen ennen tai jälkeen kilpailupäivän.

– Yritän pitää urheilijan tarpeet päällimmäisenä mielessä. Itselle se tulee kyllä helposti, että urheilija on siinä keskiössä. Mitä kokeneempia urheilijat ovat, niin sitä paremmin he minun mielestäni ymmärtävät, että media kuuluu olennaisena osana ammattiin. He ovat myös omaksuneet, että sitä nopeammin pääset eteenpäin, kun annat muutakin kuin ”ihan kiva kierros” -kommentteja.

Monipuolinen golf

Golfin jäsenmäärät olivat nousussa jo ennen koronapandemiaa, mutta poikkeusajat toivat jäsenmääriin vielä erityisen piikin. Voss listaa lajin vahvuuksiksi monipuolisuuden ja mainitsee liiton panostaneen erityisesti siihen, että jokaiselle löytyisi oma tapa pelata.

– Minäkin olen hyvä esimerkki siitä, miten golfin pelaaminen on muuttunut elämän aikana. Nyt toimistotyössä osaan arvostaa esimerkiksi ihan eri tavalla sitä, että kierroksella saan olla neljä tuntia ulkoilmassa ja kävellä. Se oli ennen aivan itsestäänselvyys.

Golfin pelaaminen ei sekään ole siis jäänyt kokonaan, vaikka kierrosmäärät ovat luonnollisesti pienentyneet aika lailla.

– Olen aina kilpaillut kaikessa, mitä olen tehnyt. Nyt opettelenkin golfin harrastamista, Voss nauraa.

 

Golfliitossa lajibuumin merkkejä havaittiin jo ennen pandemiaa: ”Golfyhteisössä on tehty pitkään työtä lajin imagon raikastamiseksi”

Johtaa kuin nainen -koulutuksen kohderyhmänä ovat liikunnan ja urheilun kansallisiin tai kansainvälisiin johtotehtäviin tähtäävät. Hanketta rahoittaa Jane ja Aatos Erkon säätiö. Lue lisää Johtaa kuin nainen koulutusohjelmasta.

Teksti: Liina-Maija Rummukainen
Kuva: Golfliitto / Tomi Natri

Lue lisää aiheesta