Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.12.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Vuokatti: Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit alkavat – Suomen avausottelu maanantaina

Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit pääsevät vauhtiin poikien jääkiekkoturnauksella. Suomi pelaa avausottelunsa huomenna maanantaina, jolloin Pikkuleijonia vastaan asettuu Latvia.

EYOF-kotikisojen avajaisia vietetään Vuokatissa sunnuntaina 12.12. Suomen lipunkantajana toimii joukkueen kapteeni Aleksanteri Kaskimäki. Hän ottaa tehtävän vastaan hyvillä mielin.

– Lipunkantajan tehtävä oli minulle iloinen yllätys. On iso kunnia päästä kantamaan lippua avajaisissa.

Kaskimäki kertoo, että Suomen edustaminen arvokilpailuissa merkitsee hänelle paljon.

– On hienoa päästä edustamaan omaan maataan. Odotan innolla kovatasoisia pelejä ja kotikisoja. Toivon, että mahdollisimman moni tulee paikan päälle katsomaan pelejä.

Joukkueenjohtaja Arto Sihvonen kuvaa ensimmäistä kertaa kapteenina toimivaa Kaskimäkeä erinomaiseksi joukkuepelaajaksi.

– Hän on joka mittarilla mitattuna erinomainen joukkuepelaaja ja nostanut tasoaan vähitellen, joka kertoo sitoutumisesta ja siitä, että tekee oikeita asioita.

Suomi on kotijoukkueena hyvin edustettuna avajaisissa. Kisatulen sytyttää Kajaanin Hokin kasvatti Lenni Hämeenaho. Urheilijan valan lausuu Jere Lassila ja valmentajien valan Suomen joukkueen apulaisjohtaja Sari Rimpiläinen.

Suomi kohtaa maanantaina avausottelussaan Latvian

Suomi pelaa turnauksen ensimmäisen ottelunsa maanantaina 13.12., kun vastaan asettuu Latvia. Turnaus pelataan suorana sarjana Sveitsin vetäydyttyä kisoista, ja mukana ovat Suomen lisäksi Latvia, Valko-Venäjä, Venäjä ja Tšekki. Joukkueen päävalmentaja Mika Marttilan mukaan pelitavan muutos ei juuri vaikuta joukkueen tekemiseen.

– Joka ikinen peli ratkaisee. Jokaiseen peliin keskitytään ja jokaista lähdetään voittamaan. Kaikkia vastaan pelataan ja voittamalla kaikki voittaa koko turnauksen.

Kansainväliset turnaukset ovat arvokasta pääomaa nuorille pelaajille matkalla kohti huippu-urheilijan uraa.

– Turnaus on arvokasta pääomaa joukkueelle kohti huippu-urheilun vaatimustasoa. On tärkeää, että joukkue pääsee kokemaan yhdessä asioita ja kasvamaan kovien kansainvälisten pelien myötä. Tällaiset tapahtumat ovat tärkeä osa urheilijana ja ihmisenä kasvamista ja huomiota kiinnitetään myös siihen, mitä tapahtuu kaukalon ulkopuolella: itsensä huoltamiseen, palautumiseen, syömiseen, nukkumiseen ja valmistautumiseen. Pelaajat tutustuvat toisiinsa ja oppivat tuntemaan toisiaan ihmisinä. Kaiken tämän kautta rakennetaan hyvää joukkuehenkeä ja voittavaa joukkuetta, Marttila toteaa.

Pelaajavaihdoksia Suomen joukkueessa

Puolustaja Otto Salin ja hyökkääjä Samu Bau ovat loukkaantuneet ja kisajoukkueeseen heidän tilalleen nousevat Niko Minkkinen ja Aaron Hakala.

Puolustaja Minkkinen (synt. 2004) edustaa Jyväskylän JYPiä ja hyökkääjä Hakala (synt. 2004) Oulun Kärppiä.

Suomi-Latvia-ottelua voi seurata suorana osoitteesta https://www.is.fi/jaakiekko/ löytyvän linkin kautta.

Euroopan Nuorten Olympiafestivaalien (EYOF) talvikisat järjestetään joulukuussa 2021 ja maaliskuussa 2022 Kainuun ja Lahden maisemissa. Kisat alkavat joulukuussa poikien jääkiekkoturnauksella, joka pelataan 12.-17.12.2021. Tulevat kisat ovat Suomen historian neljännet viiden renkaan eli olympialipun alla kisattavat arvokilpailut.

Kisojen päänäyttämönä toimii Vuokatti, jossa kisataan 20.-25.3.2022 suurin osa lajeista: alppihiihto, ampumahiihto, lumilautailu, maastohiihto, short track ja taitoluistelu. Jääkiekko-ottelut pelataan Kajaanissa: pojat pelaavat joulukuussa 2021 ja tytöt maalikuussa 2022. Mäkihyppy ja yhdistetty kisataan Lahdessa. Tyttöjen jääkiekko ja yhdistetyn kilpailu ovat ensimmäistä kertaa mukana EYOF-kisaohjelmassa.

Kilpailut ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma 14-18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Kisat järjestetään parittomina vuosina sekä kesä- että talvilajeissa. EYOF-kisojen avulla Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö haluaa tukea potentiaalisimpien nuorten urheilijoiden matkaa kohti Olympialaisia ja aikuisten arvokilpailuja.

Olympiakomitean kisasivut (sivuilla mm. Suomen joukkue kokonaisuudessaan)
Kisajärjestäjien sivut ja tulospalvelu
Suomen pelien live-stream
Kaikki pelit pienellä viiveellä nähtävillä myös täällä: https://eyof.tv/

Suomen joukkue somessa:                              
Facebook: https://www.facebook.com/OlympicTeamFinland
Twitter: https://twitter.com/OlympicTeamFI
Instagram: https://www.instagram.com/olympicteamfinland/

Suomen joukkueen yhteiset some-tunnisteet:
#Vuokatti2022
#OlympicTeamFi

Lue lisää aiheesta