Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.02.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Kerttu Niskanen yhdistelmähiihdon neljäs – Enni Rukajärvi ja Antti Aalto finaaliin

Naisten yhdistelmäkilpailu oli suomalaisittain jännitysnäytelmä. Kerttu Niskanen taisteli loppuun asti mitalista, mutta joutui lopussa taipumaan Venäjän Natalia Nepryaevalle ja Itävallan Teresa Stadloberille, jotka veivät sijat kaksi ja kolme. Norjan Therese Johaug karkasi muilta jo vapaan osuuden alussa ja vei kullan suvereenisti.

Ei voi valehdella, ettei harmitusta olisi. Se mitali kiilsi siinä aika lähellä silmissä. Tuonne pitkän mäen päälle olin vielä hyvin tuntumassa ja tiesin, että se on hyvä, kun lähdetään laskemaan, ja että se on ihan sama, onko siinä ihan perässä vai muutaman metrin jäljessä. Tuohon ihan loppuun Nepryaeva ja Stadlober viritti sitten kirin, johon en pystynyt enää vastaamaan, Niskanen summasi.

Krista Pärmäkoski täydensi hyvää suomalaispäivää sijalla seitsemän. Johanna Matintalo oli 12:s ja Anne Kyllönen 22:n. 

Päävalmentaja Teemu Pasanen summaa suomalaisnaisten päivän.

– Suomen joukkue oli tänään paras maiden välisessä vertailussa. Venäjä oli toinen. Urheilijat ovat kunnossa ja huolto onnistui myös.

Lumilautailussa Enni Rukajärvi finaaliin, Carola Niemelä 21:s 

Lumilautailun naisten slopestylen karsintakilpailu kisattiin läpi auringonpaisteessa ja kovassa pakkasessa. Karsinnan voittoon laski Uuden-Seelannin Zoi Sadowski-Synnott pistein 86.75. Suomen Enni Rukajärvi oli karsinnan kolmas. 

Rukajärvi lähti karsintaan ensimmäisenä laskijana ja sai ensimmäiseltä kierrokselta pisteet 66.75. Toiselle kierrokselle Rukajärvi vaikeutti temppujaan onnistuneesti ja laski pisteet 78.83. Rukajärven suunnitelmana oli tehdä ensimmäisellä kierroksella varmempi lasku. 

– Hyvät fiilikset, oli vähän jännä paikka dropata ensimmäisenä ja ekan laskun pisteet jäivät vähän alhaisiksi. Onneksi sain tokalla vähän paremman ranin päälle ja tuli enemmän pisteitäkin. Oon kyllä tyytyväinen. Kaikki tietää, että se (ensimmäisenä laskeminen) on jännä paikka, kun tuomarilinja ei ole ihan selvillä. Nyt yritin vain miettiä, että kuinka siistiä on päästä ensimmäisenä droppaamaan näihin kisoihin, Rukajärvi kertoi. 

Carola Niemelä kaatui ensimmäisessä karsintalaskussaan ensimmäisen hyppynsä. Toisen laskun viimeisessä hypyssä Niemelä ei saanut pysäytettyä spiniä ja frontside 720 pyörähti yli ja Niemelän parhaiksi pisteiksi jäi 38.43. 

– Ekalla laskulla jännitti ja meni kaatuminen sen piikkiin. Oli hektistä menoa. Tokaan oon ihan tyytyväinen – päästiin viimeiselle hyppyrille asti ja siinä sitten pieni moka loppuun. Mutta kyllä mä voin hymyillä, että sain täällä olla ja laskea. Kaikki ne mahtavat viestit mitä oon saanut, niin kyllä ne tuo paljon iloa mun elämään, Niemelä tuumasi. 

Päävalmentaja Antti Koskinen oli tyytyväinen näkemäänsä. 

– Karsinta meni erittäin hyvin. Enni tuttuun tapaan varmalla suorittamisella finaaliin. Vielä jäi temppujen osalta reserviä ja hyppyrihommiin voidaan hakea upgreidia. Carolalta erittäin hieno olympiadebyytti. Kovassa paikassa ykkös- ja kakkosranin välillä joutui kasaamaan itsensä ja pääsi hyvin lähelle nappisuoritusta omaan tasoon nähden. Ilman vikan hypyn reverttiä olisi ollut erittäin lähellä finaalipaikkaa. 

Kahden kierroksen karsinnassa paremman laskun pisteet jäivät voimaan ja 12 parasta laskijaa pisteiden perusteella eteni finaaliin, joka lasketaan sunnuntaina.  

Antti Aalto hyppäsi mäkihypyn normaalimäen finaaliin 

Antti Aallon vire oli vahva normaalimäen kasinnoissa. Kokonaispisteet 105.0 veivät Aallon kärkikymmenikköön sijalle 8. Aalto suuntaa finaaliin hyvällä itseluottamuksella.  

– Suorittaminen on ollut normaalimäestä tasaista. Luulen, että hyvä valmistautuminen kotona on syy siihen. Oli hyvä tunne hyppäämisessä pääpiirteittäin. Ihan hyvällä itseluottamuksella lähdetään eteenpäin. 

– Koitan tehdä sen, mitä osaan. Se on kuitenkin paras tie siihen hyvään lopputulokseen, Aalto summasi mietteitään finaalista karsinnan jälkeen.  

Kanada tarjosi Naisleijonille kylmää kyytiä 

Kanada tarjosi Suomelle kylmää kyytiä Wukesong Sports Centren kiekkokaukalossa. Sarah Fillier onnistui maalinteossa heti ottelun ensimetreillä ja vei Kanadan 1-0 johtoon ajassa 1:01. Kanadan toinen maali syntyi ajassa 12:45.    

Suomen avausmaali syntyi ensimmäisen erän lopussa ajassa 18:27, kun Minnamari Tuominen laukoi lukemat 2–1:een. Toiseen erään Kanada tuli entistä kovemmin ja teki viisi maalia. Suomi vaihtoi toisella erätauolla Anni Keisalan maaliin, mutta Kanadan kova vire jatkui ja ottelu päättyi lopulta murskalukemiin 11–1. 

Viivi Vainikka teki olympiadebyyttinsä Kanada-ottelussa. 

– Aika vaikea peli meiltä. Ei oltu sillä tasolla, mitä olisi pitänyt olla. Paljon on parannettavaa, mutta oli siellä hyviäkin juttua. Ne otetaan mukaan ja katse kohti seuraavaa peliä. Oli kiva päästä pitkästä aikaa pelaamaan, vaikka aikaero vielä tuntuikin. 

Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola kommentoi peliä. 

– Tietyt muutamat asiat: kaksinkamppailut, luisteluvoima ja merkkauspelaaminen – niissä me lipsuttiin. Täytyy antaa kunnia vastustajalle, oli todella vahva ja näki, että ovat olleet yhdessä neljä kuukautta. 

Kisat käyntiin virallisesti perjantain avajaisjuhlallisuuksilla 

Talviolympialaiset avattiin perinteisesti näyttävin menoin linnunpesänä tunnetulla Pekingin kansallisella stadionilla. Avajaisissa Suomen lippua kantoi jääkiekkoilija Valtteri Filppula, ja stadionilla nähtiin kaikkiaan 91 joukkuetta lipunkantajineen. Olympiatulta oli kuljettamassa seitsemän soihdunkantajaa, kaikki eri vuosikymmeniltä, ja tulen asettivat paikalleen 2000-luvulla syntyneet 2022 kisojen olympiaedustajat maastohiihtäjä Yilamujiang Dinigeer ja yhdistetyn urheilija Zhao Jiawen. 

Lue lisää aiheesta