Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.02.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Suomi ampumahiihdon sekaviestin 11:s – suomalaisittain epäonnea kumparelaskun finaalissa

Suomen ampumahiihdon sekaviestijoukkue Suvi Minkkinen, Mari Eder, Tero Seppälä, Olli Hiidensalo sijoittuivat 11:nneksi olympialaisten avanneella matkalla.  

Avausosuudella Minkkisellä kulki hienosti ampumapaikalla ja hän ampui lippaalta kaikki taulut alas. Nollista huolimatta Minkkinen toi Suomen vaihtoon sijalla 13, kaksi minuuttia kärkipaikalla vaihtaneen Norjan jälkeen. 

– Penkalla oli hyvät ammunnat, mutta kakkoskierroksella alkoi pistää oikealta puolelta ja oli vaikea saada hengitettyä hyvin. Kun ei oikein pysty hengittämään, niin se tekee aika paljon happoa lihaksiin. Aikamoinen selviytymistaistelu maaliin. Ei ole aikaisemmin hiihtäessä ollut tämmöistä, Minkkinen kertoi. 

Toisella osuudella monella joukkueella oli hankaluuksia pystypaikalla vaihtelevan ja pyörivän tuulen kanssa. Mari Eder säästyi sakkokierroksilta, mutta joutui käyttämään kahdella ampumapaikalla yhteensä viisi varapatruunaa.  

– Haastavat olosuhteet oli ammunnallisesti, kun ihan täydellisesti muuttui kohdistustilanteesta makuuammuntaan, tyyntyi todella paljon ja joutui muutoksia tekemään. Ihan tyytyväinen sen puolesta, että sain siitä taisteltua ihan hyvän suorituksen. 

Tero Seppälä pääsi matkaan kolmannelle osuudelle sijalla 11 ja puolitoista minuuttia kärjen perään. Seppälä ampui makuulta nollat yhdellä varapatruunalla ja pystystä nopeat nollat lippaalta. Seppälä nosti Suomen sijalle 9 ja lähetti Hiidensalon matkaan yhdessä Saksan kanssa.  

– Korkeus tuntuu, niin kuin osattiin odottaakin. Aivan tyytyväinen olen, keskimmäisen kierroksen passasin pystyammuntaa varten ja se pysty onnistui hyvin. Se harmittaa, etten ihan sveitsiläistä saanut kiinni siihen vaihtoon. Tuuli vaihtelee penkalla ja ne paremmat raot pitää pystyä käyttämään, Seppälä tuumasi. 

Ankkuriosuudelle kärjessä lähtenyt Venäjän olympiakomitean joukkue pääsi myös viimeiselle hiihtokierrokselle ensimmäisenä, mutta Ranska ja Norjan joukkueet hiihtivät venäläisen kiinni. Kolmikko ratkaisi mitaleiden värit vasta stadionilla, kun Norjan Johannes Bö oli loppukirissä vahvin ennen Ranskaa. Suomen ankkuri Hiidensalo ampui makuulta yhden sakkokierroksen ja pystystä nollat kolmella varapatruunalla. 

– Oli haastava keli: tuuli tarjosi haastetta ja tämä kylmyyskin, ja en niistä ihan parhaimmalla tavalla selviytynyt. Ehdottomasti pitää paremmin ampua.  

Päävalmentaja Jonne Kähkönen summasi joukkueensa suoritusta: 

– Vähän jäi hampaankoloon. Suvilla kansainvälisen luokan suorittamista penkalla, mutta suksi ei tänään kulkenut. Marilla taas toisin päin. Terolla perushyvä suoritus, Ollilla takkusi vähän penkalla. Tänään jäätiin alusta asti niistä letkoista ja jouduttiin juoksemaan kulkevaa junaa kiinni. Nyt on jokaisella kuitenkin pää auki ja uskotaan, että pystytään aika paljon parempaan kuin tänään.  

Julia Kykkänen normaalimäen kilpailun 27:s, Rautionaho 32:s

Jenny Rautionaho ja Julia Kykkänen kilpailivat naisten mäkihypyn normaalimäessä. Rautionahon kilpailu päättyi ensimmäiseen kierrokseen. Rautionaho sijoittui sijalle 32. hypyllään, joka kantoi 66,5 metriä.  

– Koekierroksella hyppy kulki paremmin ja asento pysyi. Ei tuo ensimmäinen kierroskaan huonolta tuntunut. Ihan hyvin loppujen lopuksi pääsi mäkeen kiinni.  

– Milano on seuraavaksi haarukassa, totta kai. Otetaan tästä reissusta hyvät jutut talteen, Rautionaho summasi ensimmäistä olympiakilpailuaan. 

Kykkäsen avaushyppy kantoi 82,5 metriin ja avasi näin paikan toisen kierrokselle. Toisella kierroksella hyppy kantoi 72,6. Kykkänen sijoittui sijalle 27. 

– Ihan sai kaivettua ensimmäiselle kierrokselle hyvän hypyn. Ensimmäiselle kierroksella vauhdit olivat kohtuulliset, mutta hutiinhan se polkee vähän joka hypyllä ja tällöin menettää parhaan tehon. Ei vielä asento ole ihan sellainen kuin pitäisi olla. Huomenna päästään onneksi hyppäämään treenit vielä, niin käytetään tilaisuus hyväksi. Nautiskellaan hyppäämisestä ja yritetään hypätä aina vain paremmin, Kykkänen totesi.  

Suomalaisten tie katkesi kumparelaskufinaalin ensimmäisellä kierroksella

Miesten kumparelaskun finaalissa nähtiin Olli Penttala ja Jimi Salonen, jotka selvittivät tiensä finaaliin suoraan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Penttala tuuletteli maalissa laskuaan, mutta tuomaristolta ei herunut tarpeeksi pisteitä, jotta tie toiselle kierrokselle olisi avautunut.  

– Vähän jäi kaivelemaan. Itsestä tuntui ihan hyvältä, mutta pisteitä ei saanut. Ilmeisesti alahypyssä härväsin jotain, muuten oli ihan ok. Tuntui ihan hyvältä. Pitää videolta katsoa, että mikä siinä jäi vaivaamaan, Penttala summasi. 

Salosen kohtaloksi koitui ulos laskeminen ensimmäisen hypyn jälkeen.  

– Ylähypyn jälkeen en saanut laskua haltuun, ei vaan päässyt ränniin mukaan. Näin siinä vaan kävi, joutui pihalle laskemaan. Kyllähän se aina painaa mieltä. Ei auta, katse eteenpäin. 

Severi Vierelä ei selviytynyt finaaliin aikaisemmin päivällä lasketulta toiselta karsintakierrokselta. Hän oli karsinnan 18:s, kun finaaliin eteni kymmenen laskijaa. 

Lue lisää aiheesta