Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
06.02.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Iivo Niskasen pronssi avasi Suomen mitalitilin

Iivo Niskanen on voittanut pronssia Pekingin olympialaisissa miesten 15 + 15 kilometrin yhdistelmäkilpailussa.  

Kilpailun voiton vei ylivoimaisesti Venäjän Alexander Bolshunov. Toiseksi hiihti Venäjän Denis Spitsov.  

Perinteisen osuus eteni Niskasen ja Bolshunovin komennossa ja kaksikko teki vuorovedolla eroa pääryhmään niin, että suksien vaihdossa ero oli jo lähes 30 sekuntia. Heti vapaan osuuden alussa Bolshunov karkasi omille teilleen. Spitsov ajoi Niskasen kiinni ja ohi noin 17 kilometrin kohdalla, ja kaikki mitalistit hiihtivät vapaan osuuden yksin ilman vetoapua. Norjan Hans Christer Holund ajoi Niskasta takaa ja kavensi eroa pronssimitaliin, mutta Niskanen kesti ja lisäsi eroa vielä viimeisillä kilometreillä. 

– Oli ihan raju reissu. Hiihdin aika hyvätasoista vapaata tänään ja pystyin pitämään, ja viimeisellä kierroksella suojaamaan, eroa takana tulevaan. Käytännössä koko matka tuli yksin hiihdettyä, että siinä mielessä todella ehjä suoritus, Niskanen kuvasi. 

Kolmansissa olympialaisissaan kisaava Niskanen otti edellisistä olympialaisista Pyeongchangista kultamitalin 50 kilometrin perinteisen kilpailussa ja Sotšissa 2014 hän saavutti sprinttiviestin kullan yhdessä Sami Jauhojärven kanssa.  

Vuonna 1992 syntynyt Niskanen edustaa Puijon Hiihtoseuraa ja häntä valmentaa Olli Ohtonen.  

Myös Perttu Hyvärinen oli loistavassa iskussa yhdistelmähiihdon kilpailussa ja täydensi seitsemännellä sijallaan hienon suomalaispäivän. Hän luonnehti kilpailuaan “superonnistumiseksi”

– Ihan mieletön onnistuminen kyllä. Ollaan oikeaan aikaan kunnossa ja huolto onnistui tänään tosi hienosti – kuten myös eilen. Kyllä mulle tuo 7. sija olympialaisissa on tuloksena todella kova ja on aika kiva nauttia kisoista tällä hetkellä. Pertsa toimi tänään hyvin, niin on mukava lähteä seuraan kisaan 15 kilometrille.  

Remi Lindholmin skiathlonkilpailu oli samalla hänen olympiadebyyttinsä. Lindholm oli kilpailun 25:s. 

– Ihan hyvä hiihto. 25:s sija ei ole huono. Sekä pertsalla että vapaalla perustekemistä. Ylämäet tuntuivat samaan aikaan parhaimmalta ja huonoimmalta. Ylämäet olivat aika kärsimystä. 

– Tosi hyvä joukkuepanos tänään. Olen kyllä iloinen muidenkin puolesta, Lindholm lisäsi.  

Rukajärvi slopestylefinaalin 7:s

Lumilautailun naisten slopestylen ylivoimaiseen olympiavoittoon laski karsinnat lauantaina voittanut Uuden-Seelannin Zoi Sadowski Synnott ennen Yhdysvaltojen Julia Marinoa. Enni Rukajärvi oli kolmansissa olympialaisissaan slopestylen seitsemäs. 

Marino onnistui toisella laskullaan loistavasti ja meni johtoon pistein 87.68. Jännitys pysyi yllä aivan finaalin loppuun asti, sillä viimeisenä laskijana Sadowski Synnott paransi pisteitään huippulaskulla lukemiin 92.88 ja vei kultamitalin nimiinsä. Pronssia laski Australian Tess Coady. 

Rukajärvi kaatui ensimmäisen laskunsa radan viimeisessä reilissä. Toisella laskulla hypyissä oli vielä pientä hakemista. Kolmannella kierroksella lasku päättyi ensimmäisessä hyppyrissä kaatumiseen. Toisen kierroksen pisteet 71.45 riittivät kovatasoisessa finaalissa lopulta seitsemänteen sijaan. 

– Ei se ihan nappiin mennyt. Ekalla laskulla jotain sekoilin. Toinen lasku oli ihan jees, ei ollut ihan niin paljon vauhtia niin jäi tonni tekemättä ja oli jätettävä se ysiksi. Vikalla laskulla hämäsi se, että tokalla laskulla ei ollut niin paljoa vauhtia ja niin sitten tulikin vähän liikaa. Ei ehkä keskittyminen ihan riittänyt tähän päivään. 

Rukajärven valmistautuminen kisaan ei mennyt ihan putkeen:  

– Vedin muutamat aika pahat pannut niin jouduin keräilemään itseäni aika paljon tähän kisaan. Oli vähän epävarmempi olo ja kun sattuu, niin joutuu keräilemään. Ihan hyvin sain itseni koottua, mutta tietenkin se takaraivossa vähän vaikuttaa. Tosi kovatasoinen kisa, oli hienoa olla mukana. 

Päävalmentaja Antti Koskinen iloitsi finaalin tarjoamasta tasonnostosta: 

– Olipahan melkoinen finaali – aikamoinen tasonnosto nähtiin karsintaan verrattuna. Enni onnistui myös nostamaan omaa tasoaan, mutta valitettavasti kruunu eli caba tonni jäi puuttumaan. Jos pystyy omaa tasoaan nostamaan finaaleissa, niin se on äärimmäisen hieno juttu ja olen tosi ylpeä siitä, miten Enni tänään händläsi homman.  

Rinnekangas ja Järvilehto karsiutuivat slopestylen finaalista

Miesten slopestylekarsinnan voittoon laski yllättäen Kiinan Yiming Su ennen Kanadan Mark McMorrisia. Rene Rinnekangas joutui nielemään karvasta kalkkia, kun suomalaisen kohtaloksi jäi ensimmäisen finaalista karsiutujan paikka. Kalle Järvilehto oli karsinnan 28:s. 

Rinnekangas sai ensimmäisestä laskustaan pisteet 67.10, kun ensimmäinen reili epäonnistui hieman. Hän paransi toisella karsintakierroksella, mutta kaatui laskun viimeisen hypyn. Rinnekangas oli karsinnan 13.  

– Vähän liian vähän vauhtia oli ja siihen se homma sitten kusahti. Iso pettymys. Tuntui hiton hyvältä laskeminen treeneistä lähtien ja omasta mielestä olin tosi valmis. Oli itselle kova paikka, etten saanut sitä puhdasta laskua, Rinnekangas summasi pettyneenä. 

Järvilehto kaatui ensimmäisen karsintalaskunsa ja toisessa laskussa ensimmäisen hypyn jälkeen laskulinja muuttui niin paljon, että vauhdit eivät riittäneet seuraavaa hyppyä varten. Järvilehto kehui olosuhteita:  

– Ihan älyttömän hyvä oli laskea, ei tuule ja aurinko paistaa. Ihan ei ollut tänään mun päivä, mutta koko ajan on ollut tekeminen parempaan suuntaan. Hyvä fiilis oli laskea, vaikkei tullutkaan tulosta. On kiva laskea, kun ei satu mihinkään.  

Päävalmentaja Antti Koskinen summasi tunnelmiaan Rinnekankaan laskusta: 

– Tiedettiin, että tarvitaan kovatasoinen ehjä lasku ja että slopen laskeminen on äärimmäisen herkkää touhua. Valtava harmitus, että tuohon kohtaan osui pieni virhearvio ja totta kai se syö miestä rotanlailla. 

Monta kovaa nimeä tippui finaaleista, kun muun muassa hallitseva maailmanmestari Norjan Marcus Kleveland ja Ruotsin Sven Thorgren jäivät suomalaisten ohella ulos. 

Antti Aalto upeasti 12:s normaalimäen kilpailussa

Antti Aalto sijoittui normaalimäen kilpailussa upeasti sijalle 12. Tiukassa kilpailussa voiton nappasi Japanin Ryoyu Kobayashi. Hopealle sijoittui Itävallan Manuel Fettner, pronssille Puolan Dawid Kubacki. 

Olihan se ylivoimaisesti kauden parasta tekemistä tähän mennessä. Vaikka toisella kierroksella vähän menetinkin asemia, niin voin olla tyytyväinen tuohon, miten pystyin nousemaan, vaikka maailmancupista. Tämän päivän hypyn olivat saman tasoista kuin treeneissä. Semmoista perushyvää tekemistä. Tein sen, mitä pystyin, Aalto totesi.  

Lue lisää aiheesta