Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
07.02.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Suomalaiset Pekingissä 8.2. – maastohiihdon sprinttikilpailut käyntiin

Tiistaina päästetään sprinttihiihtäjät irti ja jännitetään taulujen kaatumista ampumahiihdossa. Suomen Naisleijonat kohtaa alkulohkon ottelussa Venäjän ja Anni Kärävä laskee big airin finaalissa. 

Varhain aamulla päästään jännittämään Anni Kärävän otteita freeskin big airissa, jonne hän hienosti raivasi tiensä karsinnasta. Big airin finaali nähdään Suomen aikaan jo klo 4.00. 

Sprintterit irti Zhangjiakoun laduilla

Tiistaina maastohiihdossa pyrähtävät ladulle sprintterit. Suomalaisnaisista viivalle asettuvat Jasmi Joensuu, Katri Lylynperä ja Jasmin Kähärä. Kaikki naiset ovat olympialaisten ensikertalaisia. Joensuu odottaa jo malttamattomana ensimmäistä kisastarttiaan. 

– On odottavainen fiilis. Nyt kun pääsisi jo irti. Energiatasot ovat korkealla, odotan tosi kovasti, että pääsee kisaamaan. Pitkiä tunteja vielä edessä, kun joutuu odottamaan. 

– Rata on tosi hyvä sprinttilatu, on tosi leveät baanat ja kuitenkin myös taktisia, hyviä kohtia ja monta ratkaisupaikkaa. Mutta tosi kova rata, ja pitää aika nöyrin mielin lähteä siihen. Ei voi liian kovaa lähteä tai tulee kyllä noutaja viimeisellä minuutilla, jos liian kovaa lähtee. Sitten taas toisaalta näissä kisoissa taso on maailman kovin, joten pitää kuitenkin lähteä riittävän kovaa. Ei täällä ilmaisia sekunteja saa missään kohtaa latua antaa, Joensuu analysoi. 

Lylynperä oli maajoukkueleirillä ennen Pekingiin tuloaan, joten hän on saanut jo pidemmän aikaa sopeutua korkeaan ilmanalaan. Kylmyys ja tuuli aiheuttavat haasteita erityisesti sprintissä erien välillä.  

– Korkealla valmistautuminen auttoi, sopeutuminen oli tehty, eikä missään vaiheessa ollut tosi paha olo, kun tuli tänne. Kroppa ja palautuminen on tuntunut tosi hyvältä täällä. Kylmettyminen on iso haaste, lämpö pitäisi saada pidettyä palautusten aikana. 

Porukan nuorin, vuonna 2000 syntynyt, Kähärä ei ole ehtinyt jännittää olympiadebyyttiään. 

– Kun eka matka hiihdettiin, niin alkoi konkretisoitua, että nyt ne kisat alkaa ja kohta on omakin startti. Aika levollisin mielin olen kuitenkin ollut. 

Miesten kisaan viivalle asettuvat toista kertaa olympialaisissa kisaava Lauri Vuorinen ja ensikertalainen Joni Mäki. Vuorinen on miettinyt taktiikkaansa ja tietää, missä radan kohdassa ratkaisut tehdään. 

– Ne ratkeavat tuohon loppuun, viimeinen loiva nousu ja pitkä stadion. Itse asiassa loppusuorakin on vielä loivaa nousua, varmasti siinä tehdään viimeiset ratkaisut. Toki eka nousukin on todella pitkä ja raju, siinä varmasti jo pehmitellään kavereita valmiiksi.  

Mäki on ottanut tuntumaa sprinttirataan jo hiihtomatolla kotona Vuokatissa, jossa on käytössä ratojen simulaatio. 

– Syksyn aikana tuli pyöritettyä ratoja muutamaan kertaan. Kyllä ne suht tutut oli, kun tänne tuli, sellaisia flashbackeja tuli, että aika tutun näköistä. Laskut tietysti ovat vähän eri asia, niitä ei pysty matolla niin simuloimaan. Nousupätkät aika hyvin tietää, miten ne pitää hiihtää. Olin aika valmis miettimään, miten tuota teknisesti ja taktisesti pitää hiihtää. 

Ampumahiihdossa vuorossa miesten normaalimatka

Ampumahiihdossa kilpaillaan miesten 20 kilometrin kilpailu. Suomelta viivalle asettuu kvartetti Tero Seppälä, Olli Hiidensalo, Heikki Laitinen ja Tuomas Harjula. Seppälä ja Hiidensalo pääsivät Pekingin kisalatujen makuun jo sekaviestissä, Laitiselle ja Harjulalle startti on näiden kisojen, ja ylipäätään olympiakisojen, ensimmäinen.  

– Hyvät fiilikset on kyllä, olen hyvin päässyt sopeutumaan korkeaan ja aikaeroon. Tavoite on tuottaa täällä omaa parastaan. Tuulinen penkka antaa myös mahdollisuuksia, jos ammunta kulkee. Tammikuussa hiihtovauhtikin on lähtenyt parempaan suuntaan ja tuntuu, että eteenpäin menee. Jos saan sellaisen ehjän kokonaissuorituksen, niin kyllä se hyvä tulos tulee, Laitinen kertoo. 

– Omalta osalta harjoittelu on mennyt täällä hyvin ja alkaa olemaan sellainen tunne, että pitäisi saada jo startteja alle. Alkaa olemaan jo hyvällä mallilla tämä valmistautuminen, Harjula toteaa. 

Naisleijonilla vastassaan Venäjä

Suomen naiset pelaavat alkulohkonsa viimeisen ottelun ja vastaan asettuu Venäjä.  

Vaikka Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola ei ollutkaan tyytyväinen Suomi-Sveitsi –ottelun lopputulokseen, antoi peli osaltaan toivoa tulevaan.  

– Tämä antoi vahvaa uskoa niin huomiseen kuin siihen ratkaisevaan viidenteen peliin. Maalipaikkoja oli paljon. Huonoa tietysti se, ettemme saaneet maaleja niistä. Jäähyjä pitää huomenna karsia vähemmälle. 

– Toivotaan huomenna ja viidennessä pelissä pisteitä. Sitä valmennus toivoo, Toivola summaa.  

 

Suomalaiset Pekingissä 8.2. 

4.00 Freestyle, N big air, finaali 

10.00 Maastohiihto, M/N sprintti v, karsinta  

10.30 Ampumahiihto, M 20 km  

12.30 Maastohiihto, M/N sprintti v, erävaihe 

15.10 Jääkiekko, N alkulohko FIN-ROC  

Lue lisää aiheesta