16.02.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Iivo Niskaselle ja Joni Mäelle olympiahopeaa miesten pariviestistä – Naisleijonille olympiapronssia

Iivo Niskanen ja Joni Mäki ottivat hopeaa miesten pariviestissä. Ankkuriosuudelle lähdettäessä Suomi, Norja ja Venäjä olivat muutaman sekunnin karkumatkalla. Ero jäljessä tuleviin piti, ja mitalien väri ratkaistiin tämän kolmikon kesken. Vahvin oli Norjan Johannes Kläbo. Joni Mäki toi Suomen hopealle ennen Venäjän Alexander Terenteviä.

Valmentaja Teemu Pasasen mukaan viesti eteni, kuten oli suunniteltu.

– Ennakkosuosikit olivat juuri Norja ja Venäjä. Kyllähän me mitalia lähdettiin hakemaan. Se meni just niin kuin olimme etukäteen miettineet taktiikkapalaverissa. Tavoite oli, että pystytään Iivon osuudella tiputtamaan haastajat pois ja se onnistui täydellisesti. Joni vielä ratkaisi tuossa lopussa sen hopean. Oli kyllä todella kova veto Jonilta.

Iivo Niskasen mukaan pariviesteissä vauhti on yleensä alusta lähtien kovaa.

– Vauhti on näissä yleensä kovaa. Tämä ei tehnyt poikkeusta. Luottavaisin mielin lähdettiin. Ennakkoon oli aika haastava pari lyödä tuo Norja, mutta hyvin haastettiin. Joni ratkoi mitalin värin tuossa lopussa. Ennen kaikkea voitettu mitali meille.

Joni Mäki tiesi, että loppukireillä ratkotaan paljon:

Aika tuttu tilanne. Viime vuonna oli aika samat joukkueet siinä. Tiesin, että yksi sijoitus ainakin on siinä napattavissa, kun pysyy mukana stadionille, niin siinä voi tapahtua mitä vaan.

Aika helppo se on hiihtää maailman parhaan pertsan hiihtäjän kanssa, Mäki vitsaili viestin jälkeen.

Naisten pariviestissä Suomi joutui taipumaan neljänneksi. Voiton vei Saksa ennen Ruotsia ja Venäjää. Viestiä ankkuroinut Krista Pärmäkoski jäi loppukirikamppailussa kärkikolmikosta.

Avausosuudella hiihtäneen Kerttu Niskasen mukaan vauhti oli kovaa läpi kisan ja vauhdinpito heijastui myös omaan tekemiseen.

Kaikkemme annettiin. Kisa oli kova. Tietysti neljäs sija on harmittava. Yritin vain vetää mahdollisimman kovia kierroksia ja väsyttää sillä matkavauhdilla. Alkoi se sitten itseäkin väsyttää, kun keulassa joutui vetämään.

Naisleijonat olympiapronssille

Naisleijonat otti revanssin Sveitsistä ja voitti olympiapronssia lukemin 4–0. Suomi joutui ensimmäisen erän puolessa välissä alivoimalle maalivahdin häirinnästä. Sveitsi ei onnistunut hyödyntämään maalinteossa.

Suomi teki ottelun avausmaalin ajassa 11.38, kun Viivi Vainikka iski Naisleijonat maalinedustalta johtoon. Aivan erän loppuun Jenni Hiirikoski joutui poikittaisesta mailasta jäähylle, mutta Sveitsi ei onnistunut maalinteossa.

Suomi aloitti toisen erän vielä alivoimaisena, mutta 1–0-johto piti. Molemmilla joukkueilla oli erässä paikkansa: Anni Keisala nollasi Sveitsin läpiajon ja Sveitsin maalivahti pysäytti useammankin suomalaisyrityksen. Suomi vyörytti erän lopussa ylivoimaa Sveitsin päässä, mutta maaliin asti kiekkoa ei saatu.

Kolmas erä alkoi Suomen kannalta murheellisesti, kun Suomi sai jäähyn, kun jäällä oli liikaa pelaajia. Susanna Tapani kuitenkin rokotti Sveitsiä alivoimalla, kun hän riisti kiekon ja laukoi kiekon maaliin vieden Suomen 2–0-johtoon. Nelli Laitinen vei ylivoimalla Suomen 3–0-johtoon. Suomi pääsi vielä aivan erän loppuun ylivoimalle ja Michelle Karvinen niittasi loppulukemat 4–0.

Olemme tämän turnauksen aikana kasvaneet sekä yksilöinä että joukkueena. Peli oli kova ja pelasimme tänään todella hyvin. Upea fiilis. Hieno saavutus koko joukkueelle, totesi joukkueen kapteeni Jenni Hiirikoski.

Päävalmentaja Juuso Toivola kiitteli niin joukkuetta kuin taustajoukkoja ottelun jälkeen.

Meillä oli hankala alku tähän turnaukseen. Kotimaan leiritys meni oikein hyvin, mutta kun päästiin paikalle ja pelit lähestyi, niin kävi ikävästi, että Pasi joutui lähtemään pois. Haluan kiittää Pasia näistä kahdeksasta vuodesta, mitä ollaan tehty yhteistyötä. Olen saanut oppia ja kasvaa tähän ruutuun ja rooliin, olen oppinut todella paljon. Käytiin asiaa läpi avoimesti ja päätettin yhdessä, että mennään tästä eteenpäin ja tehdään tästä loistava tarina. Hienoa, että se päättyi näin. Olen todella onnellinen ja iloinen pronssimitalista. Ennen kaikkea noiden hienojen urheilijoiden puolesta. Kiitokset johtoryhmälle, hienoja ihmisiä ja alansa ammattilaisia. Pelaajat hoitivat ruutunsa todella hienosti ja kasvoivat isoksi joukkueeksi. Oli hienoa olla tämän joukkueen päävalmentajana tämän loppuajan, minkä sai olla.

Leijonat selvitti tiensä välieriin

Leijonat kaatoi Sveitsin olympiaturnauksen puolivälierässä lukemin 5–1. Leijonien maalinteon aloitti avauserän puolessa välissä Miro Aaltonen, kun hän laukoi Niklas Frimanin laukauksen irtokiekon maaliin ja Suomi meni 1–0-johtoon. Suomi lisäsi johtoaan vain muutama minuutti myöhemmin 2–0:een, kun Mikko Lehtosen viivalaukaus kimposi maaliin.

Heti toisen erän alkuun Hannes Björninen riisti kiekon keskialueella ja vapautti Marko Anttilan maalintekoon ja peli Suomelle jo 3–0. Sveitsi vaihtoi tämän jälkeen maalille Leonardo Genonin. Sveitsi kavensi erän lopussa ylivoimalla tilanteen 3–1:een.

Sveitsi pääsi seitsemän minuuttia ennen ottelun loppua vielä ylivoimalle ja otti rohkeasti jo siinä vaiheessa maalivahdin pois. Ylivoima ei tuottanut tulosta, vaan heti ylivoiman päätyttyä Iiro Pakarinen onnistui laittamaan kiekon edelleen tyhjään maaliin. Sveitsi jatkoi kavennusmaalin hakemista ilman maalivahtia ja Teemu Hartikainen purki Suomen puolustuspäästä kiekon suoraan maaliin ja ottelun loppulukemat 5–1:een.

Sveitsi tuli tosi kovalla luistelulla ja välillä oltiin jopa vähän vaikeuksissa. Haba (Harri Säteri) oli huikea maalissa ja pystyttiin puolustamaan ne kaikista vaarallisimmat paikat pois, totesi Marko Anttila ottelun jälkeen.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen oli tyytyväinen ottelun lopputulokseen.

Täysillä on tehty koko ajan. Näki, että joukkue on valmis, kun kiekko putosi jäähän. Oikeisiin asioihin keskittyminen oli kohdillaan. Nyt pitää katsoa, mitä voidaan tehdä vielä paremmin seuraavaa vastustajaa varten.

Suomi liputettiin ulos naisten ampumahiihdon viestikilpailussa – joukkue kilpailun 16:s

Naisten ampumahiihdon 4 x 6 kilometrin viestissä nähtiin Suvi Minkkinen, Mari Eder, Erika Jänkä ja Nastassia Kinnunen.

Suomen joukkueen sijoitus oli kilpailun 16:s. Joukkue kuitenkin liputettiin ulos viimeisellä osuudella, eikä päässyt viemään viestiä loppuun. Viestin olympiakulta matkasi Ruotsiin. Toiseksi sijoittui Venäjän olympiakomitean joukkue, kolmanneksi Saksa.

Avausosuudella Suvi Minkkisen varmat ammuntaotteet jatkuivat edeltävien kisojen tapaan. Minkkinen ampui nollat niin makuu- kuin pystyammunasta.

– Saldo taitaa olla täältä 49/50 osumaa, että siellä puolella oltiin yksi kisojen parhaista. Flunssa kuitenkin tuntuu vähän vielä ja tukkoisuus vaikuttaa jonkin verran. Fyysiseltä puolelta tuntuu, että ei pääse ihan iskumoodin, että jää tekeminen sellaiseksi puurtamiseksi, Minkkinen summasi.

Mari Eder ampui niin ikään nollat molemmilta ammuntapaikoilta. Myös hiihto tuntui kulkevan hyvin.

Itselle oli tärkeä, että sai tehtyä yhden olympiatason suorituksen täällä. Hiihto oli ihan okei tekemistä. Tänään tuntui meno ihan hyvältä ja siihen pystyi nuo nollalukemat taikomaan, niin siinä mielessä fiilis ihan hyvä.

Erika Jänkä ampui ensimmäiseltä paikalta yhden ohi, toiselta kolme.

Oli aika luokatonta tekemistä. Makuu oli ihan kohtalainen, mutta pystyllä surkeaa toimintaa. Joskus se on ampumahiihdossa tällaista ja tänään itselle sattui tällainen päivä.

Nastassia Kinnusen osuudella Suomi ajettiin ohi kierroksella ja Suomi liputettiin ulos.

Olympialaisissa kisa on kovaa ja meidän pitää onnistua kaikin tavoin täydellisesti. Pitää olla paras suksi ja päivä. Tänään ei onnistunut. Harmittaa, mutta elämä jatkuu, Kinnunen harmitteli kilpailun jälkeen.