Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.02.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Leijonat olympiafinaaliin kovan taistelun jälkeen 

Leijonat kaatoi Slovakian olympiavälierässä 2-0 ja eteni toisen kerran historiassa olympiafinaaliin.  

Ensimmäinen erä oli tunnustelevaa peliä ja molemmilta joukkueilta puuttuivat huippumaalipaikat. Suomen ykköskenttä päätti Slovakian pitkän hallintajakson vieden Leijonat 1-0-johtoon Sakari Mannisen maalilla neljä minuuttia ennen ensimmäisen erän loppua.  

Molemmilla joukkueilla oli toisen erän alkuun hetkensä: Suomi hallitsi ensimmäiset minuutit peliä kiekollisena, jonka jälkeen hallinta siirtyi täysin Slovakialle sen ykköskentän avulla. Suomi pääsi pelaamaan yli minuutin kahden miehen ylivoimaa, kun ensin Marko Anttila kampitettiin hyökkäysalueella ja heti perään Slovakia karvasi kiekkoa ja kampitti Mikko Lehtosen Suomen maalin kulmalla. Slovakian maalilla Patrik Rybar kesti kuitenkin Suomen vedot.   

Slovakia aloitti kolmannen erän terävästi, mutta otti jo reilun minuutin pelin jälkeen kampitusrangaistuksen. Ylivoimalla Suomi ei saanut pakkopeliä päälle ja lopulta Slovakia pääsi Suomen ylivoiman päätteeksi parhaaseen maalipaikkaan kahdella yhtä vastaan. Slovakia rynnisti rikkonaisessa erässä jatkuvasti vauhdilla Suomen alueelle ja pakotti Suomen pitkäksi aikaa puolustamaan. Puolitoista minuuttia ennen loppua Slovakia otti maalivahdin pois ja haki tasoitusta, mutta Suomi kesti vyörytyksen ja Harri Pesonen pääsi vielä sinetöimään tyhjään maaliin ottelun loppulukemat 2–0:aan.  

Suomen avausmaalin tehnyt Sakari Manninen:

– Aina on hyvä fiilis tehdä maali, eipä siinä kummempaa. Siitä sitten peli jatkuu, fokuksen pitää säilyä. Ei väliä kuka tekee, kunhan maaleja tulee ja voitetaan pelejä. Tämä on kerran elämässä tämmöinen mahdollisuus, mutta keskitytään nyt vaan peliin, ei tehdä liian isoa peikkoa siitä. 

Kapteeni Valtteri Filppula: 

– Puolustettiin hyvin ja Haba (Harri Säteri) taas pelasi hienosti maalilla. Kyllähän silloin on hyvät mahdollisuudet voittaa. Seuraavaan peliin pitää vielä rohkeammin yrittää hyökätä ja luoda omia paikkoja. Maajoukkuepeleinä ei enää paljon isompia pelejä voi tulla. On hieno päästä nauttimaan nyt finaalista. 

Päävalmentaja Jukka Jalosen mukaan mitään ei saatu välierässä ilmaiseksi: 

– Erittäin hyvä joukkue vastassa. Hyvä kamppailemaan ja hyvin liikkuva. Onneksi kuitenkin pystyttiin tekemään se yksi maali. Kova peli. Ei tullut mitään ylläreitä kuitenkaan. Me ollaan kaikki pelit tähän mennessä voitettu ja se ei ole sattumaa. Yritetään vielä kerran hyvä tunnetila yhdessä puristaa seuraavaan otteluun. Ripaus rentoutta kaivataan, mutta uskon, että se löytyy sieltä. 

Näin ollen Leijonat varmistivat jo historian seitsemännen olympiamitalin miesten jääkiekossa. Mikään muu maa ei ole yltänyt seitsemään olympiamitaliin. Olympiafinaali pelataan sunnuntaiaamuna klo 6.10. 

Tero Seppälälle uran paras arvokilpailusijoitus

Tero Seppälä onnistui ampumahiihdon massalähdössä. Toisen ampumapaikan puhdas ammunta nosti hänet kymmenen joukkoon ja hän pysyi siellä kisan loppuun saakka tullen maaliin yhdeksäntenä. 

– Kaikista vaikein olosuhde sattui tähän kisaan, mutta toisaalta nyt oli ne kaikista kovimmat miehetkin viivalla. Tiukka paikka näin kisojen loppupuolella, eilen lähti joukkueesta jo kaksi kolmasosaa pois ja oli vähän semmoinen fiilis, että kisat loppuu. Mutta vielä jaksoin itse taistella vikalla matkalla ja ottaa nyt sen mitä olen toivonutkin ja pääsin sinne kymmenen parhaan joukkoon. 

Voiton vei Norjan Johannes Bø. Toiseksi kiri Ruotsin Martin Ponsiluoma ja pronssi meni niin ikään Norjaan, kun Vetle Christiansen varmisti itselleen mitalin viimeisen ampumapaikan puhtaalla ammunnalla.  

Artikkelikuva: Riku Laukkanen

Lue lisää aiheesta