Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.02.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Päätöspäivästä Suomelle upea kahden mitalin päivä – Leijonille kultaa ja Kerttu Niskaselle pronssia

Leijonat voitti olympialaisten loppuottelussa historiallista olympiakultaa. Venäjän olympiajoukkue kaatui lukemin 2–1.  

Seitsemän minuutin pelin jälkeen Hannes Björnisellä oli ensimmäinen huippupaikka ja saman tien jälkitilanteesta Björninen joutui korkeasta mailasta jäähylle. Jäähyä ehti kulua vain 18 sekuntia, kun Mikhail Grigorenko laukoi Venäjän olympiajoukkueen johtoon. Suomi pääsi ensimmäisessä erässä myös kokeilemaan ylivoimaa, mutta kiekkoa ei saatu maaliin asti hyvistä paikoista huolimatta.  

Toista erää oli ehtinyt kulua reilut kolme minuuttia, kun Ville Pokan toimitus maalin edustalle painui suoraan maalin perukoille ja toi Suomen tasoihin. Suomi pääsi ottelussa jo toiseen kertaan ylivoimalle, mutta sekään ei tuottanut maalia.  

Suomi tuli kovalla sykkeellä kolmanteen erään, kun 31 sekunnin pelin jälkeen Marko Anttila laukoi ja Hannes Björninen ohjasi kiekon maaliin. Venäjän olympiakomitean joukkueella oli pitkä hallintajakso ennen erän puoliväliä, mutta Suomi pääsi pikkuhiljaa takaisin peliin kiinni. Sergei Andronov joutui kampituksesta jäähylle ja kiekko pyöri useaan otteeseen Venäjän maalinedustalla. Juuso Hietanen pääsi lähimmäksi maalia, kun hänen kova rannelaukauksensa osui ylärimaan. Venäjän joukkue haki tasoitusta vimmatusti viimeisen minuutin ajan ilman maalivahtia. Suomi kesti rynnistyksen ja voitti historiansa ensimmäisen miesten jääkiekon olympiakullan.    

Kerttu Niskaselle pronssia päätösmatkalla

Kerttu Niskanen hiihti upeasti pronssia Pekingin olympialaisten päätösmatkalla naisten 30 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa. Mitali ratkesi viimeisen kilometrin hurjaan kiriin, jossa Niskanen ajoi lähes koko matkan pronssissa kiinni olleen Ruotsin Ebba Andersonin kiinni. 

Tosi hyvältä tuntuu. Sanotaan, että se oli semmoisen taistelun takana, niin jopa tuokin mitali tuntuu yhdenlaiselta voitolta. Oli kova kisa ja olen kyllä tosi onnellinen, että pystyn ottamaan olympiamitalin vapaalla hiihtotavalla. Muistan, kun ohitin Ebban (Andersonin) ja oli pakko vielä ennen viimeistä mutkaa vilkaista taakse, että onko meille tulossa maalisuoran otatus. Huolto piti mitalin syrjässä kiinni. Viimeisessä nousussa Juho (Mikkonen) juoksi vierellä ja huusi, ettei saa luovuttaa. 

Niskasen mukaan maalisuoralle käännyttäessä kaikki oli annettu. 

Olin kyllä väsynyt. Helpoillakin osuuksilla joutui joka kohdan hiihtämään. Kun maalisuoralle käännyttiin, niin kaikkeni olin jo antanut. Odotin vain sitä punaista viivaa, että se on ylitetty ja homma on selvä. Positiivista tietysti se, että harvoin olen maalissa joutunut noin makaavan. Tavaramerkkini on ollut, että enemmän voimissani olen. Kunto on hyvä ja itsestä sai irti hyvin. 

Kisassa vauhtia lähti pitämään totuttuun tapaan Norjan Therese Johaug, joka oli jo yli 15 sekunnin karkumatkalla, kun kolmannes matkasta oli hiihdetty. Johaug meni menojaan ja kymmenen kilometriä ennen maalia eroa muihin oli jo minuutin verran, ja taistelua käytiin lähinnä himmeämmistä mitaleista.  

Hopealle hiihti Yhdysvaltojen Jessie Diggins. 

Krista Pärmäkoski oli kisassa kymmenes. Viimeisen kierroksen alussa sattuneen sauvarikon takia Pärmäkoski menetti asemiaan, eikä pystynyt enää ajamaan edellä hiihtävää joukkoa kiinni. 

Tiesin, että tänään on pakko vetää tasaisella vedolla. Sillä tulee paras tulos. Kaikki oli hyvin kontrollissa ja elimistö toimi hyvin. Kun sauva meni tuon viimeisen kierroksen alussa, niin siinä tuli riittävän iso gäppi siihen, etten enää saanut ajettua tuossa kiinni. Toki yritin, mutta ylhäällä, kun joutui yksin puskemaan vastatuuleen, niin ei riittänyt paukut siihen.  

Anne Kyllönen oli kisassa 20:s. 

Hyvä kisa siinä mielessä, että se oli ehjä ja mun paras kv-sijoitus vaparilla. Vähän ehkä jäi harmittamaan, että alussa olisi pitänyt rohkeammin yrittää lähteä vielä parempiin porukoihin, ja yritin sitten siinä aika paljon vetää sitä meidän letkaa, ja saada edellä menijöitä kiinni. Se on vähän harmi, siinä olisi ollut kuitenkin ihan huippusija otettavissa tänään. 

Johanna Matintalon sijoitus oli 23:s. 

Lue lisää aiheesta