Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.03.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Vuokatti: Olympiafestivaalien kilpailutapahtumat alkavat – ensimmäisenä kisa-areenalle hiihtäjät ja tyttöjen kiekkojoukkue

EYOF-kisat pääsevät vauhtiin maanantaina, jolloin maastohiihtäjät päästetään vauhtiin vapaan kilpailuissa. Suomen jääkiekkojoukkue kohtaa ensimmäisessä ottelussaan Slovakian.

Kisatapahtumat käynnistyvät Vuokatissa maastohiihdon vapaan hiihtotavan kilpailuilla. Tytöillä matkana on 7,5 km ja pojilla 10 km. Molemmilla matkoilla kisaa neljä suomalaisurheilijaa, tytöissä viivalle asettuvat Fanny Kukonlehto, Sanni Räisänen, Elsa Torvinen ja Eevi-Inkeri Tossavainen. Pojissa alun perin joukkueeseen valittu Konsta Mäntyvaara on joutunut jäämään pois kisoista ja hänen tilalleen joukkueeseen on nimetty Eemil Juntunen. Muut suomalaishiihtäjät ovat Niko Anttola, Ike Melnits ja Niilo Mäkinen.

Suurin osa hiihtäjistä oli pari viikkoa sitten kisaamassa Norjassa nuorten MM-kisoissa, joten valmistautuminen EYOF-koitokseen on ollut edellisestä kisaurakasta palauttelua ja maltillista perustekemistä monella hiihtäjällä. Kotikisat ovat kuitenkin olleet mielessä jo pitkään.

– Kisat ovat siirtyneet pariin otteeseen, joten nämä kisat ovat jo viime harjoituskaudella olleet mielessä. Tämä on hieno mahdollisuus päästä kokemaan ”kotiolympialaiset”. Tuskin kovin monta kertaa uran varrella tulee tilaisuus tällaisiin kotikisoihin, toteaa valmentaja Ville Maunuksela.

Maastohiihdon kisatapahtumia voi seurata TV2 -kanavalla klo 14 alkavassa lähetyksessä.

Suomi kohtaa maanantaina avausottelussaan Slovakian

Suomi saa avausottelussaan vastaansa Slovakian. Päävalmentaja Mira Kuisma kertoo, että joukkueessa on keskittynyt, mutta rento ilmapiiri.

– Pelaajat ovat itse lähteneet ryhmäytymään ja rakentamaan joukkuetta. On tosi kiva päästä pitkästä aikaa pelaamaan kansainvälisiä pelejä. Arvokisat itsessään sytyttävät eri tavalla ja tunnelma joukkueessa on innostunut ja odottava. Mukana on myös muutamia itselleni uusia pelaajia ja on mielenkiintoista päästä näkemään heidän otteitaan. Avausottelusta tulee haastava, ja se pitää pystyä hoitamaan tyylikkäästi.

Pelaajavaihdoksia Suomen joukkueessa

Suomen joukkueen alkuperäiseen kokoonpanoon valitut hyökkääjä Julia Schalin ja puolustaja Tuuli Tallinen joutuvat jäämään pois turnauksesta ja heidän tilalleen joukkueeseen nousevat hyökkääjä Aino Palosaari ja puolustaja Ilona Palin.

Palosaari on syntynyt vuonna 2006 ja edustaa Tampereen Ilvestä. Palinin syntymävuosi on niin ikään 2006 ja seura Ice Team/HIFK.

Slovakia-Suomi -ottelua voi seurata suorana osoitteesta https://www.is.fi/jaakiekko/ löytyvän linkin kautta. 

Suomalaiset EYOF-kisoissa maanantaina 21.3.

Vuokatti:
14.00 Maastohiihto, tytöt, 7,5 km v: Fanny Kukonlehto, Sanni Räisänen, Elsa Torvinen, Eevi-Inkeri Tossavainen
15.25 Maastohiihto, pojat, 10 km v: Niko Anttola, Ike Melnits, Niilo Mäkinen, Eemil Juntunen

Kajaani:
12.30 Jääkiekko, tytöt, SVK-FIN

Euroopan nuorten olympiafestivaalien (EYOF) talvikisat järjestetään 20.-25.3.2022 Kainuun ja Lahden maisemissa. Poikien jääkiekko sai kunnian aloittaa kisatapahtumat jo viime joulukuussa, ja turnauksen voitti tuli Suomeen pikkuleijonien upealla esityksellä. EYOF- kisat ovat Suomen historian neljännet viiden renkaan eli olympialipun alla kisattavat arvokilpailut.

Kisojen päänäyttämönä toimii Vuokatti, jossa kisataan suurin osa lajeista: alppihiihto, ampumahiihto, lumilautailu, maastohiihto, short track ja taitoluistelu. Jääkiekko-ottelut pelataan Kajaanissa, ja mäkihyppy ja yhdistetty kisataan Lahdessa. Tyttöjen jääkiekko ja yhdistetyn kilpailu ovat ensimmäistä kertaa mukana EYOF-kisaohjelmassa.

Kilpailut ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma 14-18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Kisat järjestetään joka toinen vuosi sekä kesä- että talvilajeissa. EYOF-kisojen avulla Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö haluaa tukea potentiaalisimpien nuorten urheilijoiden matkaa kohti Olympialaisia ja aikuisten arvokilpailuja.

Kisatapahtumat tv:ssä ja verkossa

EYOF-kisojen mediakumppanina toimii Yle. TV2:lla nähdään päivittäin vaihtuvan lajin loppukilpailu.
ma 21.3. klo 14.00 maastohiihto, tytöt ja pojat
ti 22.3. klo 14.00 ampumahiihto, tytöt ja pojat
ke 23.3. klo 18.00 lumilautailu, big air, tytöt ja pojat
to 24.3. klo 13.00 alppihiihto, joukkuekilpailu
pe 25.3. klo 13.00 jääkiekko, tyttöjen finaaliottelu

Kisatapahtumia voi seurata myös EOC-kanavalla ja IS-TV:n kautta. Avajais- ja päättäjäisjuhlallisuudet striimataan myös, ja ne ovat nähtävillä EOC-kanavalla.

Lue lisää aiheesta