Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.03.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Vuokatti: Niko Anttolalle kultaa, jääkiekossa avausvoitto – tiistaina luvassa vilkas suomalaispäivä

EYOF-kisatapahtumat alkoivat suomalaisittain voitokkaasti sekä maastohiihdossa että jääkiekossa.

Kisatapahtumat käynnistyivät Vuokatissa maastohiihdon vapaan hiihtotavan kilpailuilla. Poikien 10 kilometrin kilpailussa Niko Anttola vei ylivoimaisen voiton yli 20 sekunnin erolla toiseksi tulleeseen Sveitsin Niclas Steigeriin. Pronssia otti Ruotsin Elias Danielsson.

– Kisa meni just niin kuin suunnittelin. Kaksi ekaa kierrosta vähän varmistellen, ettei lähde liian kovaa ja hyydy loppuun. Viimeinen kierros niin paljon kuin lähtee, ja siihen sain sitten lisää eroa tehtyä, kommentoi Anttola.

Suomalaissuorituksia täydensivät Eemil Juntunen sijalla 14:s. Niilo Mäkinen oli 16:s ja Ike Melnits 22:s.

Tytöillä matkana oli 7,5 kilometriä. Parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Sanni Räisänen 16:nnella sijallaan. Fanny Kukonlehto oli 24:s, Elsa Torvinen 25:s ja Eevi-Inkeri Tossavainen 32:s.

– Huolto onnistui tänään älyttömän hyvin, suksi oli todella hyvä. Oma kulkukin oli tosi hyvä, onnistui suunnitelma, että alussa maltetaan ja sitten kiristetään, Räisänen kommentoi.

Suomen joukkue avasi turnauksensa voitokkaasti

Suomi voitti avausottelussaan Slovakian lukemin 3-2. Peli oli jännittävä viimeisiin hetkiin asti, kunnes Pauliina Salonen viimeisteli Heidi Kokoran syötöstä voittolukemat ajassa 59:41.

– Tiukallehan se meni. Paljon oli hyvää pelissä, mutta jännittäminen kuitenkin näkyi. Maalinteon kanssa oli hieman haasteita: kaikki pelasivat hyvin, mutta ei vaan saatu maaleja. Kertaakaan ei kuitenkaan näkynyt vaihtoaitiossa epätoivoa. Kannattaa aina pelata loppuun asti, summasi päävalmentaja Mira Kuisma.

– Menihän se vähän jännäksi tuossa lopussa, laitettiin katsojille vähän viihdettä, naurahti joukkueen kapteeni Tilli Keränen.

Suomen muista maaleista vastasivat Tilli Keränen ja Eveliina Kitula.

Tiistaina vilkas suomalaispäivä

Vuokatissa kisataan tiistaina maastohiihdossa perinteisen hiihtotavan kilpailut. Tytöillä matkana on 5 km ja pojilla 7,5 km.

Alppihiihdon kisaurakka alkaa pujottelulla ja ampumahiihdossa kisataan pikamatkat 6 km (tytöt) ja 7,5 km (pojat). Lumilautailijat pääsevät big airin karsintojen pariin.

Suomalaiset EYOF-kisoissa tiistaina 22.3.

Vuokatti:
10.00 Maastohiihto, tytöt, 5 km P: Fanny Kukonlehto, Sanni Räisänen, Elsa Torvinen, Eevi-Inkeri Tossavainen
10.00 Alppihiihto, pojat, pujottelu, 1. kierros: Eduard Hallberg, Jesperi Kemppainen, Kasper Niemi ja Erik Saravuo
10.15 Lumilautailu, tytöt, big air, karsintaryhmä 1: Saana Korhonen ja Telma Särkipaju
11.25 Maastohiihto, pojat, 7,5 km P: Niko Anttola, Ike Melnits, Niilo Mäkinen, Eemil Juntunen
12.10 Alppihiihto, pojat, pujottelu, 2. kierros
12.40 Ampumahiihto, tytöt, pikamatka 6 km: Anniina Rantala, Lyydia Rainio, Rebecca Sandnäs ja Nea Vähäsarja
13.15 Lumilautailu, pojat, big air, karsintaryhmä 1: Roni Aalto ja Elias Hämäläinen
14.00 Alppihiihto, tytöt, pujottelu, 1. kierros: Veera Alaniska, Silja Koskinen, Rosa Pohjolainen ja Riia Pallari
15.00 Lumilautailu, pojat, big air, karsintaryhmä 2: Mitja Kauranen ja Niilo Silander
15.20 Ampumahiihto, pojat, pikamatka 7,5 km: Arttu Heikkinen, Eemi Naumanen, Joonas Nelimarkka ja Turkka Nieminen
16.00 Alppihiihto, tytöt, pujottelu, 2. kierros

Lahti:
16.00 Yhdistetty, tytöt, mäkiosuus HS100: Annamaija Oinas ja Alva Thors
18.15 Yhdistetty, tytöt, hiihto-osuus 4 km

Euroopan nuorten olympiafestivaalien (EYOF) talvikisat järjestetään 20.-25.3.2022 Kainuun ja Lahden maisemissa. Poikien jääkiekko sai kunnian aloittaa kisatapahtumat jo viime joulukuussa, ja turnauksen voitti tuli Suomeen pikkuleijonien upealla esityksellä. EYOF- kisat ovat Suomen historian neljännet viiden renkaan eli olympialipun alla kisattavat arvokilpailut.

Kisojen päänäyttämönä toimii Vuokatti, jossa kisataan suurin osa lajeista: alppihiihto, ampumahiihto, lumilautailu, maastohiihto, short track ja taitoluistelu. Jääkiekko-ottelut pelataan Kajaanissa, ja mäkihyppy ja yhdistetty kisataan Lahdessa. Tyttöjen jääkiekko ja yhdistetyn kilpailu ovat ensimmäistä kertaa mukana EYOF-kisaohjelmassa.

Kilpailut ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma 14-18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Kisat järjestetään joka toinen vuosi sekä kesä- että talvilajeissa. EYOF-kisojen avulla Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö haluaa tukea potentiaalisimpien nuorten urheilijoiden matkaa kohti Olympialaisia ja aikuisten arvokilpailuja.

Kisatapahtumat tv:ssä ja verkossa

EYOF-kisojen mediakumppanina toimii Yle. TV2:lla nähdään päivittäin vaihtuvan lajin loppukilpailu.

ma 21.3. klo 14.00 maastohiihto, tytöt ja pojat

ti 22.3. klo 14.00 ampumahiihto, tytöt ja pojat

ke 23.3. klo 18.00 lumilautailu, big air, tytöt ja pojat

to 24.3. klo 13.00 alppihiihto, joukkuekilpailu

pe 25.3. klo 13.00 jääkiekko, tyttöjen finaaliottelu

Kisatapahtumia voi seurata myös EOC-kanavalla ja IS-TV:n kautta. Avajais- ja päättäjäisjuhlallisuudet striimataan myös, ja ne ovat nähtävillä EOC-kanavalla.