Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.03.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Vuokatti 2022: Mitalisadetta Vuokatissa – suomalaisten saldona kulta, kaksi hopeaa, kaksi pronssia

Vuokatin EYOF-kisojen neljäntenä kilpailupäivänä sai mitalin kaulaansa 27 suomalaisurheilijaa.

Telma Särkipaju kirkasti eilisen hopeansa kullaksi lumilautailun slopestylessä. Tänään 17-vuotta täyttänyt Särkipaju oli onnellinen kultamitalistaan.

– On ollut rankka päivä ja mietin ennen finaalien treeniä, että mitähän tästä tulee. Sain kasattua itseni ja pystyin pysymään skarppina treeneissä ja vielä nuo kaksi finaalilaskua. Sain ländättyä molemmat ja oli huikea fiilis lähteä tuolle vikalle, kun tiesi, että on voittanut. Ei ollut mitään paineita, mutta jännitti kyllä paljon. Mahtava synttärilahja, Särkipaju iloitsi.

Särkipaju edustaa Seinäjoen Hiihtoseuraa ja Vuokatti-Ruka urheiluakatemiaa. Häntä valmentaa Saku Tiilikainen.

Saana Korhonen oli karsinnan 7:s ja karsiutui finaalista.

Poikien slopestylessä kulta meni Tshekin Jakub Hronesille. Mitja Kauranen oli parhaana suomalaisena 6.s.

– Ei mennyt kovin hyvin. Karsinnoissa oli vähän vaikeata, en saanut tehtyä sitä mitä halusin. Finaalissa oli tosi jäistä, enkä saanut tehtyä oikein mitään, pettynyt Kauranen kertoi.

Myös Elias Hämäläinen selvitti tiensä loppukilpailuun ja sijoittui 10:nneksi. Roni Aallon ja Niilo Silanderin matka katkesi karsintaan.

Ike Melnitsille sprinttihopeaa

Maastohiihdon sprinteissä Ike Melnits nappasi hopeisen mitalin. Tiukassa loppukirikamppailussa kulta meni Latvian Lauris Kaparkalejsille.

– Alussa tuntui karsinnan jälkeen, että mies on vielä ihan unessa, mutta koko ajan lähti paranemaan, ja ennen finaalia tuossa lähtöviivalla oli todella hyvä fiilis. Tein sitten päätöksen kisan aikana, että lähden irti tuossa nousussa, ja ihan hyvin onnistuin siinä, mutta loppusuoralla olisi pitänyt keskittyä enemmän tekniikkaan. Meni sellaiseksi heilumiseksi, että siinä se kultamitali meni, kiteytti Melnits.

Melnits edustaa Kankaantaan Kisaa ja Vuokatti-Ruka urheiluakatemiaa. Häntä valmentaa Aku Nikander.

Muiden suomalaisten sijoitukset olivat Niko Anttola 11:s, Eemil Juntunen 14:s ja Niilo Mäkinen 38:s.

Tytöissä Elsa Torvinen raivasi tiensä finaaliin hienoilla erävaiheen hiihdoillaan. Torvinen oli lopputuloksissa 5:s ja tyytyväinen päivän kokonaissuoritukseen.

– Karsinnan otin aika rennosti vielä, se meni hyvin. Alkuerässä oli tarkoitus päästä helpolla, yritin peesailla, mutta siitä kaatuikin edestä porukkaa, ja sitten olinkin kärjessä ja vedin kovaa loppuun. Siitä sitten välieriin. Se oli kyllä myös kova, siitä pääsin ajalla finaaliin. Siellä sitten kaikki peliin, mutta ei vaan ihan enää riittänyt. Kyllä oli hyvä sprinttipäivä, Torvinen iloitsi.

Fanny Kukonlehto oli 10:s, Eevi-Inkeri Tossavainen 25:s ja Sanni Räisänen 29:s.

Olivia Lisko hopealle taitoluistelussa

Olivia Lisko suoriutui kisaurakastaan upeasti mitaleille ja luisteli hopeaa yhteispisteillä 155,03. Voitto meni Ranskaan Lorine Schildille.

– Lyhkäri meni tosi hyvin ja siitä sain enkkapisteet. Siihen olen tosi tyytyväinen. Tuo vappis nyt oli vähän… no, oli siellä ihan hyviäkin elementtejä, mutta enkkapisteet jäi aika kauas. Ihan tyytyväinen olen tähän hopeaan. Hopea ei ole häpeä, kuvaili Lisko.

Liskon seura on Espoon Jäätaiturit ja häntä valmentaa Virpi Horttana.

Arttu Juusola paransi sijoitustaan lyhytohjelmasta ja päätyi vapaaohjelman jälkeen sijalle 11 kokonaispisteillä 144,21. Kilpailun voitti Viron Arlet Levandi.

– Virheitä oli, eikä ihan sitä mitä lähdin hakemaan, mutta ihan tyytyväinen olen. Kokonaisuutena kisa oli hyvä, kertoi Juusola.

Alppihiihtäjät joukkuekisan pronssille

Alppihiihdossa kilpailtiin paripujottelun joukkuekilpailu sekajoukkuein. Suomalaiset joutuivat jännittämään mitalin kohtaloa, kun neljänneksi sijoittunut Saksa teki protestin. Se ei kuitenkaan mennyt läpi ja Veera Alaniska, Riia Pallari, Eduard Hallberg ja Jesperi Kemppainen pääsivät juhlimaan pronssista mitalia. Kulta meni Itävaltaan ja hopea Italiaan.

– Päivä meni lähestulkoon käsikirjoituksen mukaan ja urheilijat hoitivat hommansa hienosti. Ne urheilijat, jotka eivät päässeet mukaan joukkueeseen, toimivat huoltojoukoissa – tämä oli todellinen koko joukkueen mitali, kommentoi valmentaja Mika Marila.

Pronssijoukkueen Alaniska edustaa Ruka Slalomia ja Vuokatti-Ruka urheiluakatemiaa. Häntä valmentaa Magnus Brodin. Pallari edustaa Santa Claus Ski Teamia ja Lapin urheiluakatemiaa, ja häntä valmentavat Petri Tuomikoski ja Jukka Leino. Hallbergin seura on Slalom66 ja hänen valmentajansa on Hallgeir Vognild.

Kemppainen edustaa Santa Claus Ski Teamia. Hänen urheiluakatemiansa on Vuokatti-Ruka ja valmentajansa Magnus Brodin.

Suomi kaatoi Sveitsin pronssiottelussa

Suomi otti pronssia tyttöjen jääkiekossa ja kaatoi Sveitsin komeasti 5-1. Suomen maalihanat avasi Emma Lappalainen ajassa 9:44 ja hetkistä myöhemmin Pauliina Salonen laukoi ylivoimalla taululle jo lukemat 2-0. Sveitsi kavensi eroa ylivoimalla toisen erän alussa, mutta Suomi jatkoi hyviä otteitaan ja Tilli Keränen tykitti ylivoimalla eron jälleen kahteen maaliin ajassa 23:13. Myös Aino Krook onnistui toisessa erässä, joten erätauolle lähdettiin Suomen 4-1 johdossa. Kolmannessa erässä maalaili vielä Sanni Vanhanen, joten Suomi pääsi juhlimaan mitalia 5-1 lukemin.

– Hyvä peli oli, ehjä esitys koko 60 minuuttia. Joukkue keräsi kyllä hyvin itsensä eilisen tappion jälkeen ja ei tuossa jäänyt kyllä paljon seliteltävää. Tulos oli aivan oikeutettu ja oltiin kyllä paljon parempi joukkue. Ja mikä mua ilahduttaa, on se, että kaikki pelaajat, ketkä tänään oli kokoonpanossa, niin pystyi pelaamaan äärettömän hyvän ottelun. Se oli kyllä kiva nähdä, että viimeiseen otteluun saatiin kyllä kaivettua kaikista se paras suoritus irti, päävalmentaja Mira Kuisma.

– Todella mahtavat fiilikset. Totta kai me kultaa lähdettiin hakemaan, mutta kyllä mä nyt sanon, että tämä on paljon parempi kuin se, että oltaisiin tuolla kopissa taas miettimässä elämää, kun on tultu neloseksi. Kyllä tämä on aivan mahtavaa, iloitsi Pauliina Salonen.

Ampumahiihdossa normaalimatkat

Tyttöjen normaalimatkalla nopeinta vauhtia piti Slovakian Lena Repina. Parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Rebecca Sandnäs sijallaan 13.

– Tänään hiihto kulki hyvin. Ammunta oli ihan perussuoritus 1-1-1-1. Ihan ok, raskasta oli kyllä ladulla, Sandnäs kuvasi.

Nea Vähäsarja oli 16:s, Anniina Rantala 26:s ja Lyydia Rainio 36:s.

Pojissa ykköspaikan vei Ranskan Lou Thievent. Eemi Naumanen oli parhaana suomalaisena 15:s. Kahdella ensimmäisellä ammunnalla Naumanen ampui nollat, mutta kahdella viimeisellä kolme taulua jäi kaatumatta.

– Oikein mahtava kisa oli. Ammunta kulki hienosti kaksi ekaa paikkaa. Toinen makuu epäonnistui, siinä tuli kaksi ihan reunan ohi laukausta, mutta tämä on ampumahiihtoa. Kokonaisuudessaan ihan hyvä suoritus, Naumanen kommentoi.

Arttu Heikkinen oli 20:s, Joonas Nelimarkka 25:s ja Turkka Nieminen 29:s.

Nousujohteinen suoritus toi joukkuemäessä viidennen sijan

Poikien joukkuemäen jälkeen nähtiin iloisia suomalaisilmeitä. Kasperi Valto, Tomas Kuisma ja Tuomas Kinnunen saivat toisella kierroksella aikaiseksi koko kilpailuviikon parhaat hyppynsä ja Vilho Palosaari ankkurina sinetöi Suomen viidennen sijan Itävallan voittamassa kilpailussa. Avauskierroksen jälkeen Suomi oli kuudentena, mutta hienon toisen kierroksen myötä myös Sveitsi jäi taakse.

– Ihan positiiviset tunnelmat. Kaikki hyppäsivät omalla tasollaan aika hyvin, aika lailla siihen, mihin tällä hetkellä pystymme. Positiivinen oli koko joukkueen suoritus, toisella hypyllään yli Lahden normaalimäen K-pisteen (90 metrissä) hypännyt Tomas Kuisma totesi.

– Kerrankin osuin niin sanotusti kovan päälle eli keulalle. Heti toimii homma vähän paremmin. Meillä on hyvä meininki, ja jokainen jätkä on mennyt eteenpäin. Hyvä projekti on käynnissä, ja olen tyytyväinen jokaisesta meidän joukkueessamme, Suomen joukkueen pisimmän leiskauksen (91,5 metriä) esittänyt Kasperi Valto iloitsi.

Valto ja Palosaari pääsevät tositoimiin vielä perjantaina sekajoukkuemäessä. Sekä mäkihypyn että yhdistetyn sekajoukkuekilpailussa Suomen naiset ovat Annamaija Oinas ja Alva Thors, jotka hyppäsivät torstaina sivulajissaan mäkihypyssä. Oinas sijoittui maailmankuulua slovenialaista mäkisukua edustavan Nika Prevcin voittamassa kilpailussa 23:nneksi ja Thors 27:nneksi.

– En ole (erikois)mäkihyppääjä, ja se näkyi tänään, yhdistetyn sekajoukkuekilpailussa mitalikamppailuun tähtäilevä Thors naurahti.

– Ei ollut tänään kovin hyviä hyppyjä. Sai ainakin muutaman harjoitushypyn ennen huomisia kilpailuja, Oinas totesi.

Yhdistetyn sekajoukkuekilpailussa Suomea edustavat naisten rinnalla Herman Happonen ja Eelis Meriläinen.

Perjantai on viestipäivä

Alppihiihdon paripujottelun aikataulua on aikaistettu päivällä odotettavan lumisateen vuoksi. Pojat starttaavat klo 8 ja tytöt klo 11. Alppihiihdossa kisaavat finaaliin päässeet Veera Alaniska, Riia Pallari ja Silja Koskinen sekä Jesperi Kemppainen, Eduard Hallberg ja Erik Saravuo.

Perjantai on Vuokatissa myös viestipäivä, kun sekä maastohiihdossa että ampumahiihdossa hiihdetään viestit. Maastohiihdossa Suomen joukkueessa kisaavat Ike Melnits, Elsa Torvinen, Niko Anttola ja Fanny Kukonlehto. Ampumahiihdon kokoonpano suomalaisittain on Nea Vähäsarja, Rebecca Sandnäs, Arttu Heikkinen Ja Eemi Naumanen.

Suomalaiset EYOF-kisoissa perjantaina 25.3.

Vuokatti:

8.00 Alppihiihto, pojat, paripujottelu

10.00 Ampumahiihto, sekaviesti, 4 x 6 km

11.00 Alppihiihto, tytöt, paripujottelu

12.00 Maastohiihto, sekaviesti, 4 x 5 km (P+V)

Lahti:

10.00 Mäkihyppy, sekajoukkuemäki, HS100

14.00 Yhdistetty, sekajoukkuekilpailu, mäkiosuus HS100

16.00 Yhdistetty, sekajoukkuekilpailu, hiihto-osuus 4 x 3,3 km

Euroopan nuorten olympiafestivaalien (EYOF) talvikisat järjestetään 20.-25.3.2022 Kainuun ja Lahden maisemissa. Poikien jääkiekko sai kunnian aloittaa kisatapahtumat jo viime joulukuussa, ja turnauksen voitti tuli Suomeen pikkuleijonien upealla esityksellä. EYOF- kisat ovat Suomen historian neljännet viiden renkaan eli olympialipun alla kisattavat arvokilpailut.

Kisojen päänäyttämönä toimii Vuokatti, jossa kisataan suurin osa lajeista: alppihiihto, ampumahiihto, lumilautailu, maastohiihto, short track ja taitoluistelu. Jääkiekko-ottelut pelataan Kajaanissa, ja mäkihyppy ja yhdistetty kisataan Lahdessa. Tyttöjen jääkiekko ja yhdistetyn kilpailu ovat ensimmäistä kertaa mukana EYOF-kisaohjelmassa.

Kilpailut ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma 14-18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Kisat järjestetään joka toinen vuosi sekä kesä- että talvilajeissa. EYOF-kisojen avulla Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö haluaa tukea potentiaalisimpien nuorten urheilijoiden matkaa kohti Olympialaisia ja aikuisten arvokilpailuja.

Lue lisää aiheesta