Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.06.2022 | Olympiakomitea | Tiedote

Turvallinen urheilu kunnioittaa moninaisuutta – Urheiluyhteisö mukana Pridessa

Kesä-heinäkuun vaihteessa järjestettävä Pride-viikko on Suomen suurin ihmisoikeustapahtuma, joka tuo esille sateenkaariyhteisöä ja yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisuus on yksi urheilujärjestöjen vastuullisuusohjelman keskeisistä tavoitteista. Pride-viikkoon osallistuminen on tärkeä viesti siitä, että urheilu kuuluu kaikille.

– Jokaisen urheilun toimijan on tiedostettava moninaisuus, jotta urheilu on turvallinen yhteisö kaikille ja jotta jokainen voi toimia omana itsenään, Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori sanoo.

Yhdenvertaisuuden toteutuminen urheilussa edellyttää, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asia nostetaan urheilussa vahvemmin esille.

– Priden kaltaisilla julkisilla kannanotoilla on merkitystä. On tärkeää, että asiasta puhutaan, eikä vaieta.

Luvassa on myös koulutusta sateenkaarivähemmistön kohtaamisesta, kun Olympiakomitea järjestää vastuullisuusklinikan 16.9.2022.

– Olemme saaneet sateenkaarivähemmistön edustajilta hyvää sparrausta, mitä urheilujärjestöt voisivat tehdä asiassa paremmin. Syyskuun vastuullisuusklinikalla jaetaan näitä oppeja lajiliitoille ja muille urheilun toimijoille.

Pride-kulkueessa yhdenvertaisen ja moniarvoisen urheilun puolesta

Urheiluyhteisö kokoaa jo kolmatta kertaa oman joukkueen Helsinki Pride -kulkueeseen. Olympiakomitean lisäksi mukana ovat muun muassa Salibandyliitto, Voimisteluliitto, Nyrkkeilyliitto, Taekwondoliitto, SUL, FSI, Paralympiakomitea ja FIMU.

– Urheiluyhteisö on lähtenyt erittäin hyvällä joukkuehengellä mukaan. Kyselyitä yhteisestä osallistumisesta on tullut paljon, ja viitisentoista järjestöä on jo mukana. On hienoa, että Prideen osallistuminen nähdään yhteisenä juttuna. Kiinnostuneet voivat edelleen ilmoittautua mukaan, kannustaa Olympiakomitean erityisasiantuntija Karoliina Ketola.

Voimistelulla on ohjelmaa Pride-kulkueen jälkeen pidettävässä puistojuhlassa Sateenkaariperheiden pisteellä rope skipping -teemalla.

– Voimisteluliitto haluaa olla mukana Pridessa, koska jokaisella lapsella, nuorella, aikuisella, ikäihmisellä ja perheillä tulee olla yhdenvertainen oikeus ja mahdollisuus voimistella ja liikkua ylpeästi ja avoimesti omana itsenään. Prideen osallistuminen on osa voimistelun yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyötä ja nostaa esille kuluvan strategiakauden painopisteina olevaa perheliikuntaa ja lasten voimistelua, kertoo Voimisteluliiton lasten ja nuorten voimistelun kehittäjä Satu Åkerlund.

 

Urheilu on esillä Pride-viikolla on kulkueen lisäksi myös paneelikeskusteluissa.

  • Urheilevia sateenkaarinuoria käsittelevän Rakkaudesta lajiin -tietokirjan tekijät järjestävät 27.6.2022 klo 17:30-19 paneelikeskustelun Sateenkaarinuorten asema urheilumaailmassa
  • Finlands Svenska Idrott ja Regnbågsallians järjestävät perjantaina 1.7 paneelikeskustelun teemalla ”Hlbtqia+ och idrott”. Keskustelussa on mukana mm. Ex-jääkiekkoilija Janne Puhakka.
  • Eurooppalaisen urheilun kattojärjestö ENGSO järjestää 6. webinaarin LGBTQI+ community in sport. Webinaari käsittelee mm. osallistumisen esteitä sekä syrjinnän ilmenemistä.

Vuoden 2022 Helsinki Priden teemana on Kohtaamisia. Urheilu on hyvä alusta ihmisten ja myös erilaisuuden kohtaamiselle. Lisäksi Pride kannustaa kohtaamaan omat, osin tiedostamattomat ennakkoluulot.

 

Vastuullisuusklinikka 16.9. klo 9-11 teemana seksuaalivähemmistöt urheilussa.

Järjestetään yhteistyössä FSI:n kanssa. Tässä linkki ilmoittautumiseen.

Lisätiedot:
Olympiakomitea, erityisasiantuntija Karoliina Ketola puh. 040 587 6650