Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
06.07.2022 | Olympiakomitea | Uutinen

Väinö Markkanen 1929 – 2022

Olympiavoittaja Väinö Markkanen on kuollut 93-vuotiaana. Hän oli vanhin elossa ollut suomalainen kesäkisojen olympiavoittaja.

Paltamossa vuonna 1929 syntynyt Markkanen nousi kärkiampujaksi palvellessaan rajavartijana ensin Suomussalmella ja sittemmin aseseppänä Immolan varuskunnassa Kaakkois-Suomen Rajavartiostossa. Parhaina menestysvuosinaan hän edusti Ylä-Vuoksen Ampujia.

Markkanen voitti olympiakultaa vapaapistooliammunnassa Tokiossa vuonna 1964. Kilpa-ampujana hän oli voittamaton urheilija olympialaissa: rajavartiolaitoksessa työskennellyt Markkanen kilpaili olympiatasolla vain kerran, Tokiossa 1964, ja voitti 50 metrin vapaapistoolikilpailun olympiaennätyksellä.

Olympiakisoissa Markkanen toimi rauhallisesti käyttäen 60 laukaukseensa kaksi tuntia ja 45 minuuttia kun määräaika oli kolme tuntia. Kärsivällisyys kannatti, sillä tulos 560 toi kultamitalin kolmen pisteen erolla Yhdysvaltain Franklin Greeniin. Suomalaisjuhlat Tokion ampumaradalla jatkuivat seuraavana päivänä, kun Pentti Linnosvuo voitti kultamitalin olympiapistoolilla.

Olympiavoiton jälkeen Markkanen saavutti myös Euroopan ja maailmanmestaruuspronssit joukkuekilpailuista. Edellinen tuli 1969 vapaapistoolilla ja jälkimmäinen isopistoolilla 1974. Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Markkanen voitti kolme henkilökohtaista ja seitsemän joukkuemitalia. Suomen ennätyksiä Markkanen paransi seitsemästi, ja hän voitti kaikkiaan 21 Suomen mestaruutta.

Siirryttyään sotilasmestarin arvoisena eläkkeelle hän asettui Lohjalle. Vuonna 2000 opetusministeriö myönsi Markkaselle Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon. Viimeiset vuotensa Markkanen vietti Jusolanlammen palvelukodissa Lohjalla. Markkanen menehtyi 10.6.2022 Lohjalla.

Suomen Olympiakomitea hiljentyy kunnioittamaan olympiavoittaja Väinö Markkasen muistoa.