29.07.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Banská Bystrica 2022: Mitalipäivä ja monta pistesijaa – onnistumisia useassa lajissa

Yleisurheilukentällä saatiin mitalijuhlat, kun suomalaiset nappasivat kaksi kolmatta sijaa.

Carmen Welling pukkasi itsensä pronssille kuulantyönnössä. Mitalityöntö kantoi 15,63 ja oli Wellingin uusi ennätys. Kulta meni Puolaan Julia Michalowskalle, jonka voittotyöntö kirjattiin lukemin 16,23.

– Hyvin meni, tulokset parani loppua kohden ja sain vikalle vielä kunnon puristuksen kroppaan. Mitali tuntuu todella hyvältä, kommentoi iloinen mitalisti.

Welling edustaa Turun Urheiluliittoa. Häntä valmentavat Tuomas Laaksonen ja Mika Lönnblad.

Mico Lampisesta tuli EYOF-kisojen tuplamitalisti, kun hän viskasi kiekonheitossa itselleen pronssia viimeisellä heittokierroksella. Aikaisemmin viikolla hän otti hopeaa moukarissa. Kiekon mitaliheitto kantoi 56,59. Kisan voiton vei Romanian Mihai Damian Motorca 57,12 kantaneella heitollaan. Päälajin pronssi oli urheilijalle pienoinen pettymys.

– Mitaliheitto oli huono, olisi pitänyt olla nopeampi käsi. Kaksi kultaa näistä kisoista olisi ollut hyvä, Aaltonen kommentoi.

– Eka arvokisa, hienostihan tämä meni. Kiekko oli vähän alakanttiin, kyllä tästä voittoa tultiin hakemaan, tämä on Micon päälaji. Hyvin hän suoriutui kisoista, ei ollut isompia jännittämisiä. Kaksi mitalia, ollaan kyllä tyytyväisiä, totesi valmentajaisä Tero Lampinen.

Mico Lampisen seura on KU-58 Vantaa ja urheiluakatemia Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea.

Yleisurheilussa nähtiin mitalistien lisäksi suomalaisväriä mm. 100-200-300-400 -viestissä, jossa ensimmäinen viestinviejä juoksee 100 m, toinen 200 m jne. Suomella oli mukana joukkue tyttöjen viestissä, jonka juoksijat olivat Heidi Paasonen, Olivia Kärki, Charlotte Kajander ja Venla Virrantuomi. Suomi jätettiin alkueränsä viimeiseksi, joten paikka jatkokierroksille ei auennut.

Aino Aalto teki korkeudessa uuden ennätyksensä 173, ja oli kisan 7:s. Kisan voittaja oli Kroatian Jana Koscak, joka ylitti korkeuden 184.

Seipäässä Tommi Järvenpää taivutti upeasti ennätyskorkeuteensa 450, joka riitti jaetulle neljännelle sijalle.

Neljännen sijan nappasi myös Topi Räsänen, jonka paras heitto kantoi keihäässä 64,45. Puolan Roch Krukowski oli omilla metriluvuillaan, ja kisan voitto irtosi tuloksella 74,63.

Minkovski urakoi kaksi finaalia uinnin viimeisenä kisapäivänä

Uinnin viimeisenä kisapäivänä illan finaaleissa nähtiin 100 m rintauinnissa Boris Minkovski sekä aamun alkueristä finaaliin selvinnyt poikien sekauintiviestijoukkue, jossa uivat Leevi Väyrynen, Konsta Rantasuo, Boris Minkovski ja Alex Nurminen.

Henkilökohtaisella matkallaan Minkovski kellotti ajan 1.06,78, joka riitti kahdeksanteen sijaan.

– Uinti oli ihan ok. Odotin parempaa, mutta eka finsta tai jopa 75 m oli hyvä, mutta vikat 20 metriä – siihen on vielä parannettavaa. Mutta ensi kaudella vähän lisää peruskestävyyttä, niin kyllä se siitä. Finaalissa oli yllättävän vähän stressiä, jännitys oli korkeampi alkuerissä ja semifinaaleissa. Otin paljon rauhallisemmin. Se oli siistiä. Se oli uusi kokemus ja mukavaa, kuvasi Minkovski.

Viestijoukkue pysäytti finaalissa kellon kahdeksantena ajassa 3.58,94.

Aliisa Soini ui aamulla 50 m vapaauintia aikaan 27,39 ja nousi varasijalta illan välieriin. Illalla uinti kulki vielä aamuakin paremmin, Soini ui itsensä sijalle 14 ja kellotti ajan 27,34.

Aamun alkuerissä poikien 400 m sekauintiin starttasivat Tomi Silander ja Kalle Pesälä. Pesälä kiri ennätyksensä, mutta se ei riittänyt jatkoon.

Tyttöjen sekauintiviestissä Suomi oli 12:s kokoonpanolla Kerttu Rantanen, Aliisa Soini, Riialiina Kiljala ja Olivia Riekki.

Tenniksestä kaksi nelossijaa

Linus Lagerbohm sai tenniksen välierässä vastaansa Tsekin Jan Kumstatin. Tsekkiläinen vei ottelun nimiinsä 2-1 (6-4, 3-6, 3-6). Pronssiottelussa Lagerbohm kohtasi Saksan Tom Sickenbergerin, mutta joutui taipumaan sijalle neljä lukemin 3-6, 4-6.

Sekanelinpelissä Suomen kaksikko Lagerbohm/Daria Bibanina pelasivat pronssista Puolan Antonina Czajkaa ja Alan Waznya vastaan. Ensimmäinen erä meni Suomelle, mutta lopulta puolalaiset olivat vahvempia 6-1, 2-6, 5-10, joten nelinpelistäkin kotiintuomisina oli 4. sija.

Judon kisat päätökseen hyvillä otteluilla

Judossa alle 78-kiloisissa otteleva Emma Krapu voitti avausvastustajansa Unkarin Nikolett Sagin ja eteni seuraavalle kierrokselle, jossa vastaan tuli Serbian Jovana Stjepanovic. Krapu joutui taipumaan, mutta ottelu jatkui keräilyn kautta, jossa hän kaatoi Iso-Britannian Anya Hassanin ipponilla 10-0. Turkin Sumeyya Kayaa vastaan Krapun tie nousi pystyyn, kun turkkilainen onnistui ipponissa.

– Judon osalta kisat on nyt ohi. Reissu oli hyvää oppia meille kaikille. Urheilijoille EYOF-kisat olivat ensimmäiset arvokisat ja jännitystä oli ilmassa tavallista enemmän. Jostain on kuitenkin arvokilpailut aloitettava ja ensi kerralla urheilijat ovat valmiimpia. Tänään Emma otteli 4 kovaa ottelua, joista 2 voittoa. Selkeästi häneltä vuoden parasta judoa. Emman 7. sija ja hyvät ottelut Lounalla olivat joukkueen parasta antia tällä kertaa, analysoi valmentaja Jaana Jokinen.

Sudenpennuille taisteluvoitto Slovakiasta

Koripallossa Sudenpennut kohtasivat aamupäivän ottelussaan Slovakian. Suomi oli vahvempi numeroin 66-62 ja pelaa huomenna sijoista 5-6. Suomen paras pistenikkari Slovakiaa vastaan oli Emma Johansson 7 pisteellään.

– Hieno taisteluvoitto. Saatiin paljon onnistumisia puolustuspäässä usealta pelaajalta. Pääkoppa kesti hienosti Slovakian erittäin kovan loppurynnistyksen. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, kiteytti koripallon päävalmentaja Ilkka Palviainen.

Kisojen päätöspäivänä jännittävä telinevoimistelufinaali – Sudenpennut pelaavat viidennestä sijasta

Vielä viimeinenkin kisapäivä tarjoilee jännitystä suomalaisittain. Joona Reiman nähdään telinevoimistelussa hypyn finaalissa.

Koripallossa Suomi pelaa viidennestä sijasta.

Suomalaiset EYOF-kisoissa lauantaina 30.7. (Suomen aikaa)

12.30 Koripallo N, sijoitusottelu, 5.-6. sija

15.00 Telinevoimistelu M, hyppy, finaali (Joona Reiman)

Kilpailujen kotisivut
Kilpailujen tulospalvelu

Kilpailut Olympiakomitean sivuilla

Euroopan nuorten olympiafestivaalit ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma 14–18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Kisat järjestetään joka toinen vuosi sekä kesä- että talvilajeissa. EYOF-kisojen avulla Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö haluaa tukea potentiaalisimpien nuorten urheilijoiden matkaa kohti olympialaisia ja aikuisten arvokilpailuja.