Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.01.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Lake Placid: Universiadien avajaisia vietetään tänään torstaina, kisat käyntiin suomalaisten osalta huomenna

Korkeakouluissa opiskelevien urheilijoiden monilajikisat, universiadit, alkavat Yhdysvalloissa tänään torstaina. Ensimmäiset suomalaissuoritukset nähdään perjantaina maastohiihdossa, alppihiihdossa, taitoluistelussa ja yhdistetyssä.

Vuoden 2023 talviuniversiadit kisataan Lake Placidin legendaarisissa olympiamaisemissa 12.-22.1.2023. Kilpailuohjelmassa on 12 lajia, joista kahdeksassa nähdään suomalaisedustusta. Mukana on yhteensä reilut 1600 urheilijaa 50 eri maasta.

Suomen universiadijoukkueessa on 22 urheilijaa, jotka kilpailevat kahdeksassa lajissa: alppihiihdossa, ampumahiihdossa, freestylessä, lumilautailussa, maastohiihdossa, pikaluistelussa, taitoluistelussa ja yhdistetyssä.

Universiadien tavoitteena on antaa potentiaalisimmille nuorille urheilijoille monilajista arvokilpailukokemusta sekä mahdollisuus tavoitella kansainvälistä menestystä ja näin valmistaa urheilijoita kohti olympialaisia ja muita aikuisten arvokilpailuja.

– Suomen kisajoukkue on suhteellisen pieni, mutta siinä on kuitenkin urheilijoita kahdeksasta eri lajista. Tällä kertaa kaikki ovat ensikertalaisia universiadeissa, mutta useimmilla on aikaisempaa kokemusta nuorten monilajisista arvokilpailuista tai oman lajinsa nuorten arvokilpailuista. Urheilijoille on varmasti hieno kokemus päästä kilpailemaan olympialaisten suorituspaikoilla ja uskon vahvasti, että menestystäkin on luvassa, toteaa joukkueenjohtaja Jukka Tirri.

Kisojen avajaiset torstaina

Universiadien avajaisia vietetään tänään torstaina. Avajaisissa Suomen lippua kantaa pikaluistelija Samuli Suomalainen. Hänellä on aikaisempaa kokemusta monilajikisoista nuorten olympialaisista, jossa hän luisteli mitalin tuntumaan neljänneksi. Sama sijoitus oli hänen parhaansa myös viime talvena Lake Placidissa käydyissä opiskelijoiden MM-kilpailuissa, jotka olivat samalla universiadien esikisat.

– On kunnianosoitus, että pääsen kantamaan Suomen lippua avajaisissa. Innolla odotan sitä hetkeä ja kisojen alkamista. Viime helmikuun esikisoissa sijoituin kahdella matkalla viiden parhaan joukkoon. Ne olivat ihan hyviä suorituksia, ja realistisesti lähden nyt tavoittelemaan mitalia 1000 tai 1500 metriltä, Suomalainen kertoi.

Universiadit on kansainvälisen opiskelijaurheiluliiton FISUn (Fédération Internationale du Sport Universitaire, International University Sports Federation) alainen monilajinen urheilutapahtuma. Universiadeihin voi osallistua korkea-asteella (yliopistot, ammattikorkeakoulut) opiskeleva tai aikaisintaan kisoja edeltäneen kalenterivuoden aikana valmistunut 17-25 -vuotias urheilija.

 

Lue lisää aiheesta