Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.01.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Lake Placid 2023: Maanantai varmisti neljännen universiadimitalin Suomeen

Maastohiihtoa, pikaluistelua, freestyleä ja alppia – siinä suomalaispäivä Lake Placidissa.

Suomen mitalijuhlat jatkuivat maastohiihdossa, kun Hilla Niemelä otti kultaa perinteisen hiihtotavan viiden kilometrin kilpailussa. Niemelän esitys oli ylivoimainen, eroa sprintin voittaneeseen Viron Mariel Pullesiin kertyi yli 17 sekuntia.

– Vähän on epätodellinen olo, mutta erittäin tyytyväinen olen. Tavoite oli lähteä rauhallisesti, koska vaikka viisi kilometriä on lyhyt matka, niin siellä oli paljon mäkiä. Tiesin myös, että pystyn kiristämään loppua kohden. Oli raskasta, mutta hiihto oli hyvin kontrollissa koko ajan. Kaikki jäi ladulle, mutta en joutunut hidastelemaan sen takia, että hapottaa liikaa.

– Kiitos Kristalle (Pärmäkoski) suksista, ja huoltotiimille – aivan käsittämättömän hyviä suksia ollut ihan koko viikon. Tiimihenki on ollut huikea, täällä on ollut sairaan mukavaa. Uskon, että se kantaa hedelmää, koska ollut niin hyvin tiimi kasassa.

Niemelä edustaa Ikaalisten Urheilijoita ja Tampereen urheiluakatemiaa. Hän opiskelee Tampereen yliopistossa ja häntä valmentaa Ville Niemelä.

Tiia Olkkonen oli kisan 11:s, Siiri Kaijansinkko 23:s ja Vilja Kauranen 39:s. Hanna Ray ei startannut kilpailuun verryttelyalueella tapahtuneen loukkaantumisen takia.

Miesten 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa parasta suomalaisvauhtia piti Juha Nurmi 9:nnellä sijallaan. Verneri Poikonen oli 22:s. Kisan voiton vei Japanin Ryo Hirose.

Samuli Suomalaiselle kuudes sija pikaluistelussa

Pikaluistelussa 1500 metriä oli japanilaisten näytöstä. Voittoon luisteli Taiyo Nonomura, hopealle Kazuya Yamada ja kolmoisvoiton varmisteli Motonaga Arito. Samuli Suomalainen otti hyvällä esityksellään kuudennen sijan.

– Kuudes sija, edellä neljä japanilaista ja yksi kanadalainen, kaikki kovia nimiä maailman cupeista ja arvokisoista eli en huonoille hävinnyt. Oma luistelu oli paljon parempaa kuin toissa päivänä 1000 metrillä. Ihan tyytyväinen olen suoritukseen, siitä olisi ehkä puoli sekuntia ollut nipistettävissä pois, jos olisi vähän parempaa suorittamista ollut teknisesti. Kärkikolmikko oli kuitenkin ihan omilla sekuntiluvuillaan, en tiedä olisiko sinne ollut paukkuja parhaana päivänäkään. Mutta ihan ok veto, kommentoi Suomalainen.

Paljärvi finaaliin onnistuneella karsintalaskulla

Freestylessä laskettiin slopestylen karsinta. Suomen Viivi Paljärvi raivasi tiensä huomiseen finaaliin onnistuneella esityksellään. Hän kaatui toisen laskunsa, mutta onnistuminen ensimmäisessä toi karsinnan kolmannen sijan. Pisteitä hän sai laskustaan 82,25.

– Karsinta meni aika hyvin. Ekalla runilla tein, mitä halusinkin tehdä. Sitten toka runilla kaaduin takareiliin, koska ajatukset oli tietenkin jo siinä loppurunissa, ja piti yrittää tehdä isommat hyppytemput. Aika hyvät fiilikset omalla tavallaan jäi siitä ekasta runista. Sillä lähdetään huomennakin todennäköisesti liikkeelle, ehkä vaihdetaan jotain toista temppua. Rata on haastavampi, mitä olen ennen vetänyt, ja hyppyrit isompia, mihin olen tottunut. Olen aika tyytyväinen omaan suoritukseen olosuhteet huomioiden, positiiviset vibat jäi. Kaatuminen ei lopulta paljon haitannut, kun oli yksi hyvä runi alla, mikä riitti karsintojen kolmanteen sijaan, kertasi Paljärvi suoritustaan.

Lumilautailussa laskettiin niin ikään slopestylen karsinta. Karoliina Wuorivirta loukkaantui lämmittelylaskussa, eikä pystynyt osallistumaan kilpailuun.

Alppihiihdossa naisten suurpujottelun kaksoisvoitto meni Saksaan, kun voiton otti Leonie Floetgen ja hopealle laski Fabiana Dorigo. Suomen Fanny Rintanen oli 33:s.

Suomalaiset Lake Placidissa 18.1.

Ajat Suomen aikaa

Kilpailevat:
16.05 Maastohiihto N, takaa-ajo, 5 km (v) (Hilla Niemelä, Tiia Olkkonen, Siiri Kaijansinkko, Vilja Kauranen)
16.30 Alppihiihto M, suurpujottelu, 1. kierros (Emil Keränen, Niklas Järvikare)
17.00 Freestyle N, slopestyle, finaali (Viivi Paljärvi)
17.20 Maastohiihto M, takaa-ajo, 10 km (v) (Juha Nurmi, Verneri Poikonen)
20.00 Alppihiihto M, suurpujottelu, 2. kierro
20.05 Ampumahiihto M, pikakisa, 10 km (Matias Maijala)
22.25 Ampumahiihto N, pikakisa, 7,5 km (Hilda Kukonlehto, Sofia Joronen, Sanni Oikkonen)

Kisatapahtumia striimataan livenä verkossa osoitteessa https://www.fisu.tv/

Kisajärjestäjien sivut ja tulospalvelu

Universiadit on kansainvälisen opiskelijaurheiluliiton FISUn (Fédération Internationale du Sport Universitaire, International University Sports Federation) alainen monilajinen urheilutapahtuma. Universiadeihin voi osallistua korkea-asteella (yliopistot, ammattikorkeakoulut) opiskeleva tai aikaisintaan kisoja edeltäneen kalenterivuoden aikana valmistunut 17-25 -vuotias urheilija.

Vuoden 2023 talviuniversiadit kisataan Lake Placidin legendaarisissa olympiamaisemissa 12.-22.1.2023. Kilpailuohjelmassa on 12 lajia, joista kahdeksassa nähdään suomalaisedustusta. Mukana on yhteensä reilut 1600 urheilijaa 50 eri maasta.

Lue lisää aiheesta