Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.01.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Lake Placid 2023: Naisille viestikultaa maastohiihdossa, Paljärvi pronssille freestylessä

Suomen naiset ottivat kultaa jännittävässä 3x5 kilometrin viestikisassa. Viivi Paljärvi laski pronssille freestylen big airissa.

Suomen joukkue voitti kultaa maastohiihdossa naisten 3 x 5 kilometrin viestissä. Joukkueessa hiihtivät Tiia Olkkonen, Vilja Kauranen ja Hilla Niemelä.

Avausosuudella Olkkonen otti kärkipaikan jo alusta, ja toi Suomen vaihtoon ensimmäisenä. Eroa toisena vaihtaneeseen Japaniin oli seitsemän sekuntia. Kauranen lähti viemään toista osuutta vauhdikkaasti ja kasvatti eroa, mutta takaa tulleet Japani ja Norja ajoivat hänet kiinni. Niemelä pääsi ankkuriosuudelle kolmantena, ja tavoitti kärkikaksikon jo ensimmäisellä kierroksella. Takaa tuli vielä Kazakstan ja mitalit ratkaistiin tämän nelikon kesken. Loppusuoralla olivat vastakkain Suomi ja Norja, ja kulta ratkesi tiukan taistelun jälkeen Suomelle. Pronssia otti Kazakstan.

Suomen kolmikko oli iloinen ja ansaitusti tyytyväinen suoritukseensa kovan taistelun jälkeen.

– Ajattelin, että en voi enää hyytyä viimeiseen nousuun, enkä hyytynyt. Vähän oli pientä välikuolemaa tuolla matkalla, mutta ajattelin, että nyt pitää vaan hiihtää, Olkkonen kuvaili avausosuuttaan.

– Suksi oli todella hyvä ja laskin vikan kurvin todella hyvin. Tummuin kyllä erittäin pahasti, en ole tummunut noin varmaan ikinä. Mutta kyllä mä siitä silti maaliin taistelin. Ajattelin, että Hilla suuttuu mulle, jos en tule tuolta takaisin, naurahti Kauranen.

– Kulta tuntuu hyvältä ja sukset oli erinomaiset. Hiihto tuntui niin hirveältä, ettei ole pitkään aikaan tuntunut näin hirveältä. Ehkä siksi kulta maistuu todella hyvälle, kiteytti Niemelä.

Miesten 4 x 10 kilometrin viestissä Suomi oli kahdeksas joukkueella Verneri Poikonen, Juha Nurmi, Eero Iso-Tryykäri ja Matias Maijala. Viestikulta meni Ranskaan.

Paljärvi pronssille big airissa

Viivi Paljärvi voitti pronssia freestylen big airissa. Erityisesti Paljärven toinen lasku oli tuomareiden mieleen ja hän sai siitä pisteitä 86,25. Kolmannen laskunsa Paljärvi kaatui, mutta kaksi onnistunutta suoritusta varmistivat yhteispisteet 160,25 ja kolmannen sijan. Kisan voitto meni Japanin Yuna Kogalle.

– Aivan uskomatonta! Se, että ländäsin ne kaksi ekaa rania, niin siitä tuli ihan huikea fiilis, eikä jäänyt paineita sinne kolmannelle. Kolmannella lähdin yrittämään uutta temppua, jonka tänään ländäsin ekalla yrityksellä harjoituksissa, mutta valitettavasti nuo vauhdit meni vähän huonompaan suuntaan kisan loppua kohti, niin ei päästy ihan ländiin asti. Ihan huikea fiilis. Oon saanut uusia kavereita, jotka supporttaa, ja ihan uskomaton yleisö ollut täällä, joten onhan tämä nyt aika uskomatonta, hehkutti Paljärvi.

Alppihiihdossa naisten pujottelu

Alppihiihdossa laskettiin naisten pujottelukisa. Suomen Fanny Rintasella oli ongelmia suksiensa kanssa ja hän laski ulos ensimmäisellä kierroksella. Kisan voitto meni Italian Maria Marcoralle.

– Olin myös aika jännittynyt, koska kisa oli minulle kauden ensimmäisiä. Muuten on ollut ihan hauska laskea täällä, Rintanen kertoi.

Suomalaiset Lake Placidissa 21.1.

Ajat Suomen aikaa

16.30 Alppihiihto M, pujottelu, 1. kierros (Emil Keränen, Niklas Järvikare)
20.00 Alppihiihto M, pujottelu, 2. kierros
20.45 Ampumahiihto M, yhteislähtö, 15 km (Matias Maijala)
22.40 Ampumahiihto N, yhteislähtö, 12,5 km (Sofia Joronen, Sanni Oikkonen, Hilda Kukonlehto)

Kisatapahtumia striimataan livenä verkossa osoitteessa https://www.fisu.tv/

Kisajärjestäjien sivut ja tulospalvelu

Universiadit on kansainvälisen opiskelijaurheiluliiton FISUn (Fédération Internationale du Sport Universitaire, International University Sports Federation) alainen monilajinen urheilutapahtuma. Universiadeihin voi osallistua korkea-asteella (yliopistot, ammattikorkeakoulut) opiskeleva tai aikaisintaan kisoja edeltäneen kalenterivuoden aikana valmistunut 17-25 -vuotias urheilija.

Vuoden 2023 talviuniversiadit kisataan Lake Placidin legendaarisissa olympiamaisemissa 12.-22.1.2023. Kilpailuohjelmassa on 12 lajia, joista kahdeksassa nähdään suomalaisedustusta. Mukana on yhteensä reilut 1600 urheilijaa 50 eri maasta.

Lue lisää aiheesta