Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
30.01.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 4/2023: Turkkila ja Versluis palauttivat suomalaisen jäätanssin EM-mitaleille 28 vuoden tauon jälkeen

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis palkitsivat kotiyleisön taitoluistelun EM-kisoissa Espoossa pronssimitalilla. Jon Sallisen läpimurtokausi jatkuu: nyt tuli kolmossija X Games -kutsukilpailussa. Nuorten MM-hiihdot alkoi suomalaisella mitalisateella – ja menestystä tuli myös maailmancupista. Nette Kiviranta pokkasi MM-pronssia para-alppihiihdon MM-kisoista. Suomalaiset yleisurheilijat ovat kovassa iskussa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Alppihiihto: Suomi saavutti vielä nuorten MM-kisojen viimeisistä lajeista kolmannen pistesijan, kun sekajoukkuekilpailusta tuli kahdeksas sija. Kolme suomalaismiestä oli laskemassa maailmancupia menneellä viikolla, mutta mc-pisteille Jesper Pohjolainen (42:s Schladmingin pujottelussa), Samu Torsti (36:s Schladmingin suurpujottelussa) tai Elian Lehto (sijat 38 ja 44 Cortina d’Ampezzon super-G:ssä) eivät yltäneet. Riikka Honkasen ja Nella Korpion kilpailut Eurooppa-cupin pujotteluissa Ranskassa päättyivät keskeytyksiin. Miehillä on ennen MM-kisoja vielä maailmancup-pujottelu Chamonix’ssa.

Ampumahiihto: 23. sija oli suomalaisittain parasta antia IBU Cupiin kuuluvissa avoimissa EM-kisoissa Sveitsissä. Sonja Leinamo oli 23:s pikamatkalla ja Joni Mustonen takaa-ajossa. Tällä viikolla IBU Cupia kilpaillaan Itävallassa.

Freestyle, freeski: Jon Sallinen jatkoi vahvaa läpimurtokauttaan freeskin halfpipen absoluuttiselle huipulle sijoittumalla kolmanneksi arvostetussa X Games -kutsukilpailussa Yhdysvaltain Aspenissa. Kutsu tapahtumaan oli Salliselle uran ensimmäinen. Tällä viikolla Sallisen tie vie maailmancupin päätösosakilpailuun Mammoth Mountainilla, jossa lasketaan myös slopestylea. Juho Saastamoinen sijoittui parhaana suomalaisena 12:nneksi Eurooppa-cupin slopestyle-avauksessa Italiassa.

Freestyle, kumparelasku: Severi Vierelä oli parhaana suomalaisena seitsemäs kumpareissa ja 15:s parikumpareissa Kanadan maailmancupissa. Riikka Voutilainen puolestaan laski kumpareissa toiseksi ja parikumpareissa voittoon Eurooppa-cupissa Taivalkoskella. Tällä viikolla kumparelaskun maailmancupia lasketaan Yhdysvaltain puolella, Eurooppa-cupia Jyväskylässä.

Lumilautailu: Kalle Järvilehto laski slopestylessa neljänneksi Eurooppa-cupin avauskilpailussa Italiassa. Maailmancup siirtyy Pohjois-Amerikkaan. Tällä viikolla kilpaillaan slopestylea Yhdysvaltain Mammoth Mountainilla.

Maastohiihto: Nuorten MM-kisat Kanadan Whistlerissä käynnistyivät viikonloppuna perinteisen sprinteillä. Suomi nappasi naisista jättipotin, sillä Eevi-Inkeri Tossavainen hiihti maailmanmestariksi alle 20- ja Jasmin Kähärä alle 23-vuotiaissa. Alle 20-vuotiaissa mitalikantaan ylsi myös pronssia napannut Eero Rantala. Nuorten MM-hiihdot jatkuvat koko viikon Kanadassa.

Niskasen sisarukset Kerttu ja Iivo hiihtivät molemmat toiseksi Les Rousses’n maailmancup-viikonlopun päättäneissä 20 kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailuissa. Kerttu oli paras suomalainen myös kympin vapaalla sijoituttuaan kahdeksanneksi, Iivon vapaan kisa meni sen sijaan pieleen kaatumisen vuoksi. Johanna Matintalo hiihti päätösmatkalla seitsemänneksi ja Krista Pärmäkoski kymmenenneksi. Perttu Hyvärinen kolkutteli TOP8-sijoja sekä perinteisellä (yhdeksäs) että vapaalla (11:s). Distanssimatkojen välissä hiihdetyssä perinteisen sprintissä välieriin etenivät Anne Kyllönen (11:s) naisissa sekä Lauri Vuorinen (10:s) ja Niilo Moilanen (12:s) miehissä. Tällä viikolla maailmancupia hiihdetään Italian Toblachissa.

Mäkihyppy: Niko Kytösaho hyppäsi kahdesti maailmancupin pisteille (25:s ja 28:s) Kulmin lentomäessä Itävallassa. Samassa onnistui myös Jenny Rautionaho (22:s ja 24:s) Hinterzartenissa, jälkimmäisessä kilpailussa Julia Kykkäsen (29:s) taustatuella. Maailmancupit jatkuvat Willingenissä. Tällä viikolla on jaossa myös nuorten MM-mitalit Kanadassa.

Pikaluistelu: Saksan Inzellissä luistellaan tällä viikolla nuorten maailmancupia.

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis palauttivat suomalaisen jäätanssin arvokisojen mitalikantaan yltämällä EM-pronssille kotiyleisön edessä Espoossa. Mitaliin oikeuttivat parin kansainvälisten kilpailujen ennätyspisteet 198,21. Suomen edellinen EM-mitali oli Viveca Lindforsin EM-pronssi yksinluistelusta 2019, jäätanssissa mitaleilla ovat ennen Turkkilaa ja Versluisia olleet vain Susanna Rahkamo ja Petri Kokko, viimeksi vuonna 1995. Suomalaismenestystä täydensivät Janna Jyrkinen (naisissa seitsemäs pistein 176,96) ja Valtter Virtanen (miehissä 14:s pistein 198,28). Tällä viikolla on heti ohjelmassa PM-kisat Islannissa sekä kansainvälinen kilpailu Saksassa.

Yhdistetty: Ilkka Herola otti sijoitukset 14, 9 ja 9 Seefeldin maailmancup-triplassa. Myös Eero Hirvonen (25-21-12) ylsi maailmancupin pisteille. Maailmancup jatkuu tällä viikolla Oberstdorfissa. Myös nuorten MM-mitalit jaetaan tällä viikolla Kanadassa.

Paralympialajit

Alppihiihto: Nette Kiviranta laski kelkkalaskijoiden luokassa MM-pronssia suurpujottelusta Espanjan Espotissa järjestetyissä MM-kisoissa. Pujottelussakin mitaleille oli mahdollisuus, mutta Kiviranta laski ulos toisella kierroksella. Santeri Kiiveri kolkutteli mitalia pystylaskijoiden pujottelussa, mutta jäi neljänneksi. Myös suurpujottelussa (kahdeksas) Kiiveri saavutti pistesijan.

Maastohiihto: Inkki Inola saavutti näkörajoitteisten luokassa kolme pistesijaa MM-kisoista Ruotsin Östersundista. Perinteisen 18 kilometrillä ja vapaan sprintissä Inola oli viides, vapaan kympillä kuudes.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Aleksi Leppä avasi kiväärilajien maailmancup-kauden Indonesian Jakartassa tähtäämällä ilmakiväärissä 18:nneksi tuloksella 623,7. Tällä viikolla Lepällä on ohjelmassa pienoiskivääri.

Golf: Miesten Euroopan kiertueen turnaus Dubaissa huipentuu vasta maanantaina. Kalle Samooja ja Tapio Pulkkanen ovat finaalikierroksella mukana, Mikko Korhonen ja Sami Välimäki jäivät cutiin. Arabiemiraateissa jatketaan myös tällä viikolla. Naisten Euroopan kiertue käynnistyy Keniasta.

Judo: Valtteri Olin otti yhden otteluvoiton 73-kiloisissa maailmankiertueen avanneessa Lissabonin grand prix -turnauksessa. Roope Korhonen jäi samassa sarjassa avausotteluun, kuten myös Pihla Salonen 57-kiloisissa. Salonen ja Olin jatkavat tällä viikolla arvostettuun Pariisin grand slamiin, jonne matkaa myös Turpal Djoukaev.

Miekkailu: Niko Vuorinen selvitti ainoana suomalaisena tiensä 64-kaavioon kauden ensimmäisessä grand prix -tason turnauksessa Qatarin Dohassa. Tie nousi kuitenkin pystyyn kaavion ensimmäisessä ottelussa, ja Vuorisen sijoitukseksi kirjattiin 46:s.

Paini: Viikonloppuna väännetään kansainvälisen ranking-sarjan turnaus Kroatian Zagrebissa.

Pöytätennis: Benedek Oláhilla jatkuu Ranskan liiga perjantaina.

Tennis: Otto Virtanen eteni kaksinpelin puolivälieriin asti haastajakiertueella Ranskassa. Vuoden kahdella perättäisellä finaalipaikalla nelinpelissä avannut Patrik Niklas-Salminen sen sijaan jäi avauskierrokselle toisaalla Ranskassa. Tällä viikolla Suomi tavoittelee paikkaa Davis Cupin finaaliturnauksessa, kun Argentiina tulee Espooseen vierailulle karsintaotteluun. Lisäksi Laura Hietaranta avaa kautensa ITF-kiertueella Turkissa.

Yleisurheilu: Hallikausi on täydessä vauhdissa ympäri Eurooppaa, ja suomalaiset ovat laajalla joukolla iskussa. Reetta Hurske tykitti Düsseldorfissa sunnuntaina kovassa seurassa toiseksi 60 metrin aidoissa Suomen ennätyksellä 7,86. Jo alkuerissä Hurske rikkoi entisen SE:n ajallaan 7,88. Muutkin pika-aiturit ovat hyvässä vireessä; Annimari Korte juoksi kahdesti ajan 8,05 Helsingissä torstaina sekä vielä sunnuntaina Ruotsissa 8,10, Lotta Harala juoksi Tanskassa keskiviikkona 8,07 ja Elmo Lakka juoksi voittoon Ranskassa lauantaina ajalla 7,77.

Wilma Murto puolestaan hyppäsi seivästä 470 ja jäi täpärästi kakkoseksi Ranskassa lauantaina. Myös Elina Lampela oli vahvassa iskussa sijoittuen kolmanneksi ennätyksellään 455. Kristiina Mäkelä avasi kolmiloikkakautensa hyppäämällä viidenneksi tuloksella 14,02 Karlsruhessa perjantaina. Korkeushyppääjistä Heta Tuuri oli kolmas Cottbusissa keskiviikkona tuloksella 190 ja Ella Junnila toinen Kladnossa lauantaina tuloksella 183.

Sileillä juoksumatkoilla Eveliina Määttänen pysäytti Tukholmassa sunnuntaina kellot ennätysaikaansa 2.04,36 ja oli 800 metrillä kolmas. Joonas Rinne juoksi samalla matkalla 1.48,74 Manchesterissä lauantaina ja sijoittui neljänneksi. Samuli Samuelsson taasen oli 60 metrillä kolmas Tukholmassa ajallaan 6,66. Jo keskiviikkona Tanskassa Samuelsson avasi kautensa ajalla 6,70. Alkaneella viikolla on ohjelmassa muun muassa kansainvälinen hallimoniottelu Tallinnassa; Saga Vanninen on hurjassa kunnossa, sillä viisiottelun osalajeissa on syntynyt hallikauden alussa uusia ennätyksiä liukuhihnalta.

Ei-olympialajit

Hiihtosuunnistus: Tällä viikolla Latviassa käydään EM-kisat.

Karate: Titta Keinänen (yli 68 kg) ja Björn Kulovuori (alle 84 kg) eivät yltäneet alkulohkostaan jatkoon K1 Premier Leaguen kauden avauskilpailussa Egyptin Kairossa. Kummankin saldona oli yksi voitto kolmesta ottelusta, Keinäsellä lisäksi yksi tasapeli. Tällä viikolla käydään alle 21-vuotiaiden EM-kisat Kyproksella.

Keilailu: Tomas Käyhkö selvitti PBA-kiertueen avaavan US Openin karsinnat. Tiistaina käynnistyvässä pääsarjassa mukana ovat myös Osku Palermaa ja Santtu Tahvanainen.

Muodostelmaluistelu: Helsinki Rockettes luisteli voittoon ja Marigold IceUnity kakkoseksi kovatasoisessa kansainvälisessä kilpailussa Ruotsissa viikonloppuna.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta