Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
06.02.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 5/2023: Suomen tennismiehet historialliseen urotekoon Davis Cupissa

Suomi selvitti tiensä miesten maailman 16 parhaan tennismaan joukkoon Espoossa. Nuorten MM-hiihdoista oli tuomisena muhkein mitalipotti 22 vuoteen, ja myös mäkihypyssä palattiin kultakantaan. Reetta Hurske ja Wilma Murto takovat maailmanluokan tuloksia viikosta toiseen. Tomas Käyhkö aloitti upealla tavalla Amerikan valloituksensa keilailussa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Alppihiihto: MM-kisat Ranskan Courchevelissä käynnistyvät tällä viikolla. Ohjelmassa on avausviikolla alppiyhdistetty ja vauhtilajit.

Ampumahiihto: Tero Seppälä kävi hakemassa vauhtia MM-kisoihin IBU-cupissa Itävallassa. Kaksi pikamatkaa tuottivat sijoitukset 15:s ja 17:s. MM-kisat Saksan Oberhofissa polkaistaan käyntiin keskiviikkona sekaviestillä, ja avausviikolla käydään myös pikamatkat ja takaa-ajot.

Freestyle, freeski: Jon Sallinen vetäytyi maailmancup-kauden viimeisestä halfpipe-kilpailusta Yhdysvaltain Mammoth Mountainilla. Aiempi menestys riitti silti kokonaispisteissä neljänteen sijaan. Aki Vallioniemen ja Viivi Paljärven kuudennet sijat slopestylessa olivat parhaat suomalaisnoteeraukset Eurooppa-cupissa Ranskassa.

Freestyle, kumparelasku: Olli Penttala oli Suomen joukkueen paras maailmancupissa Yhdysvaltain Deer Valleyssä. Penttala sijoittui kumpareissa 12:nneksi ja parikumpareissa seitsemänneksi taivuttuaan vasta puolivälierissä ulosajonsa myötä. Voutilaisen sisarukset olivat vakiovieraita palkintokorokkeella Eurooppa-cupissa Jyväskylässä; Riikka laski toiseksi molemmissa kilpailuissa, Riku jälkimmäisessä (ensimmäisessä kuudes). Maailmancupia lasketaan tällä viikolla Italiassa.

Lumilautailu: Mitja Kaurasen yhdeksäs sija slopestylessa oli parasta suomalaisantia Eurooppa-cupissa Ranskan Font Romeussa. Tällä viikolla kilpaillaan maailmancupissa slopestylea Kanadan Calgaryssä. Vuokatissa kilpaillaan puolestaan World Rookie Touria.

Maastohiihto: Suomalaisten mitalijuhlat nuorten MM-hiihdoissa Kanadassa jatkuivat myös toisella kilpailuviikolla: Niko Anttola hiihti maailmanmestariksi kympin vapaalla ja MM-hopeaa 20 kilometrin perinteisellä. Eevi-Inkeri Tossavainen säesti 20 kilometrin MM-pronssillaan. Kun Tossavainen ja Eero Rantala saavuttivat mitalit jo avausviikonloppuna sprintistä, Suomen kokonaissaalis alle 20-vuotiaista oli viisi mitalia, mikä on korkein määrä sitten vuoden 2001 kahdeksan mitalin jättipotin. Sekaviestissä Suomi sijoittui viidenneksi. Alle 23-vuotiaissa Jasmin Kähärän sprinttikulta jäi ainoaksi mitaliksi, sillä jälkimmäisen kisaviikon parhaat sijoitukset olivat Vilma Ryytyn 11:s kympin vapaalla ja sekaviestin 9:s.

Maailmancupissa hiihdettiin viimeiset kilpailut ennen MM-kisoja Italian Toblachissa. Vapaan sprinteissä ei suomalaisia välierävaiheessa nähty, Kerttu Niskasen 16:s ja Joni Mäen 21:s sija olivat parasta antia. Vapaan kympillä Krista Pärmäkoski oli yhdeksäs ja Kerttu Niskanen 12:s, miehissä Perttu Hyvärinen 11:s ja Iivo Niskanen 12:s. 4 x 7,5 kilometrin viesteissä naiset tulivat maaliin neljäntenä ja miehet viidentenä, miehetkin neljänneksi parhaana ykkösjoukkueena.

Mäkihyppy: Vilho Palosaari hyppäsi nuorten maailmanmestariksi Kanadan Whistlerissä. Edellinen suomalainen nuorten MM-mitalisti oli Ville Larinto vuonna 2009 ja edellinen mestaruus oli peräisin vuodelta 2005 (Joonas Ikonen). Palosaari johdatti Suomen nelossijaan joukkuemäessä.

Willingenin maailmancupissa Jenny Rautionaho hyppäsi sijoitukset 17:s ja 29:s. Jälkimmäinen tuli, vaikka Rautionaho kaatui hyppynsä. Miehissä Antti Aalto leiskautti niin ikään maailmancupin pisteille, sijoille 26 ja 29. Maailmancup jatkuu miehillä Yhdysvalloissa ja naisilla Itävallassa.

Pikaluistelu: Juuso Lehtonen luisteli vanhemmassa neoseniorien ikäluokassa 1000 metrillä toiseksi ajalla 1.11,24 ja 500 metrillä kolmanneksi ajalla 36,41 nuorten maailmancupissa Saksan Inzellissä. Myös Emil Ervik kipusi palkintokorokkeelle 3000 metrillä ajalla 3.58,00. Lisäksi Lehtonen, Max Kokko ja Tuukka Suomalainen voittivat joukkuesprintin. Juniori-ikäluokassa luisteli vain Alvar Muhonen, joka sijoittui parhaimmillaan massalähdössä viidenneksi. Tällä viikolla Inzellissä luistellaan nuorten MM-mitaleista. Yleisen sarjan maailmancupia puolestaan luistellaan Puolassa.

Taitoluistelu: Suomalaisnaiset juhlivat PM-kisoissa Islannissa sekä yleisessä sarjassa että junioreissa. Yleisessä sarjassa Nella Pelkonen (176,81), Janna Jyrkinen (167,90) ja Olivia Lisko (166,16) ottivat kolmoisvoiton, tytöissä tuli peräti neloisvoitto Iida Karhusen (169,06) johdolla. Miehissä Makar Suntsev oli kolmas pistein 181,58. Valtter Virtanen luisteli kansainväliseen voittoon Saksassa pistein 203,37, Yuka Orihara ja Juho Pirinen olivat jäätanssissa toisia pistein 177,89.

Yhdistetty: Minja Korhonen oli parhaana suomalaisena yhdeksäs nuorten MM-kisoissa Kanadassa. Sekajoukkuekilpailussa Suomi sijoittui viidenneksi. Ilkka Herola sijoittui parhaana suomalaisena kahdeksanneksi ja kuudenneksi maailmancupin osakilpailuissa Saksan Oberstdorfissa. Eero Hirvonen oli avauskilpailussa yhdeksäs, mutta jälkimmäisessä kilpailu jäi mäkiosuudelle. Maailmancupia kilpaillaan vielä Schonachissa viikonloppuna ennen MM-taukoa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Aleksi Leppä tähtäsi pienoiskiväärin asentokilpailussa 14:nneksi tuloksella 578 maailmancup-kauden avauksessa Indonesian Jakartassa. Finaalipaikka jäi kahden pisteen päähän.

Golf: Noora Komulainen pelasi viidenneksi ja Sanna Nuutinen 20:nneksi naisten Euroopan kiertueen avauksessa Keniassa. Muut suomalaiset jäivät cutiin. Miesten Euroopan kiertueen edellisviikon turnaus venähti maanantaille; Kalle Samooja päätyi sijalle 38 ja Tapio Pulkkanen 82:nneksi. Menneellä viikolla Arabiemiraateissa Pulkkanen jäi cutiin, kuten myös Sami Välimäki. Miehet pelaavat tällä viikolla Singaporessa, naiset Marokossa.

Judo: Pihla Salonen (57 kg) ja Valtteri Olin (73 kg) pääsivät voiton päähän lohkofinaalista, eli kaaviossa 16 parhaan joukkoon kauden hohdokkaimmassa grand slam -turnauksessa Pariisissa. Olin otti kaksi voittoa, Salonen yhden. Olinin kanssa samassa sarjassa otteleva Turpal Djoukaev taipui avausottelussaan.

Miekkailu: Kalvan naisten maailmancup jatkuu tällä viikolla Espanjan Barcelonassa.

Paini: Elias Kuosmanen taipui pronssiottelussa 130-kiloisissa ja Elmer Mattila 67-kiloisissa kansainvälisessä rankingturnauksessa Kroatian Zagrebissa. Kuosmasella paikka pronssiottelussa vaati kolmea voittoa, Mattilalla kahta. Myös Matias Lipasti (72 kg) ja Mikko Peltokangas (77 kg) ottivat kovassa turnauksessa yhdet otteluvoitot.

Pöytätennis: Benedek Oláh pani maailmanlistan sijalla 21 olevan Kristian Karlssonin tiukoille Ranskan liigassa perjantaina, mutta taipui erin 2-3. Liiga jatkuu heti tiistaina.

Rullalautailu: Olympiakarsinta lähtee käyntiin, kun Arabiemiraateissa kilpaillaan tällä viikolla parkin MM-kisat.

Sulkapallo: Miesten kaksinpelin SM-finaalissa saatiin kansainvälisen tason koitos, jossa Joakim Oldorff voitti Suomen ykköspelaajan Kalle Koljosen erin 2-1.

Tennis: Suomi varmisti ensimmäistä kertaa paikkansa Davis Cupin finaalitapahtumaan, eli tenniksen MM-kisoihin, lyömällä kotikentällään Argentiinan voitoin 3-1. Emil Ruusuvuori oli voittamassa kaikkia kolmea ottelua, sillä kaksinpelissä hän päihitti sekä Pedro Cachinin (ATP-68) että Facundo Bagnisin (ATP-88) ja nelinpelissä Harri Heliövaaran kanssa parin Molteni/Gonzalez. Myös Otto Virtanen oli erittäin lähellä voittaa Francisco Cerundolon (ATP-31), sillä tappio tuli vasta kolmannen erän katkaisupelissä. Syyskuussa alkavaan Davis Cupin finaalivaiheeseen selvitti tiensä 16 maata. Naisten vastaavassa kilpailussa, Fed Cupissa, Suomi on ollut parhaimmillaan puolivälierissä vuonna 1993, mutta miehissä saavutus on jo tässä vaiheessa historiallinen. Laura Hietaranta avasi kautensa ITF-kiertueella Turkissa, mutta taival päättyi jo karsintakaavion toisella kierroksella.

Yleisurheilu: Reetta Hurske jatkaa vahvaa hallikauttaan: Ranskassa lauantaina Hurske juoksi alkuerässä 7,88 ja finaalissa 7,87 sijoittuen toiseksi. Wilma Murto voitti seiväspaikalla tuloksella 463. Elina Lampela (433) sijoittui kuudenneksi. Muista pika-aitureista Annimari Korte rikkoi EM-rajan kellottamalla ennätyksensä 8,03 Helsingissä sunnuntaina ja Lotta Harala juoksi 8,06 Ostravassa torstaina. Ilari Manninen puolestaan voitti kansainvälisen kilpailun Ranskassa ajalla 7,73 perjantaina. Elmo Lakka kellotti Puolassa lauantaina 7,75 ja oli kuudes, torstaina Ostravassa 7,79 riitti seitsemänteen sijaan. Saga Vanninen sijoittui Tallinnan viisiottelussa toiseksi pistein 4541; tulos on alle 23-vuotiaiden Suomen ennätys ja Suomen kaikkien aikojen tilaston kakkosnoteeraus. Samat sanat pätevät kuudenneksi juosseen Santtu Heikkisen aikaan 3.40,75 1500 metrillä Saksassa perjantaina.

Ei-olympialajit

Biljardi: Mika Immonen ja Petri Makkonen jakoivat sijaa 17 ysipallon MM-kisoissa Puolassa. Jani Uski putosi kierrosta aiemmin ja sijoittui 33:nneksi.

Hiihtosuunnistus: Suomi saavutti kuuden mitalin potin EM-kisoista Latviasta. Kultainen kruunu tuli miesten viestistä joukkueella Eevert Toivonen, Aapo Viippola ja Niklas Ekström. Viippola otti hopeaa sekä keskimatkalta että yhteislähdöstä, Ekström pronssia keskimatkalta ja sprintistä. Naisissa mitalikantaan kiilasi Maria Hoskari yhteislähdön pronssillaan. Maailmancup huipentuu tällä viikolla Norjassa.

Karate: Suomalaisten saavutukset alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa Kyproksella jäivät otteluvoittoihin. Avausottelunsa voittivat Kiia Koponen 61-kiloisissa, Venla Karttunen 55-kiloisissa ja Nooa Paukkola 75-kiloisissa.

Keilailu: Arvokisoissa mitaleita parin viime vuoden aikana rohmunnut Tomas Käyhkö alkaa olla kova nimi myös Yhdysvaltain ammattilaiskiertueella. Karsintojen kautta paikan US Openin pääsarjaan ottanut Käyhkö sijoittui upeasti kolmanneksi PBA-kiertueen avauskilpailussa. Santtu Tahvanainen sijoittui 41:nneksi ja Osku Palermaa 88:nneksi. Kiertue jatkuu tällä viikolla Springfieldissä, Missourissa.

Muodostelmaluistelu: Kansainvälinen kilpailukausi jatkuu Puolassa viikonloppuna.

Paralympialajit

Alppihiihto: Maailmancup jatkuu tällä viikolla vauhtilajeilla Itävallan Saalbachissa.

Maalipallo: Ruotsissa pelataan tällä viikolla perinteinen Malmö Open.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Leijonat pelaa tällä viikolla EHT-turnauksen Ruotsissa, Naisleijonat on EHT-finaaleissa Saksassa.

Koripallo: Naisten maajoukkueen EM-karsinnat päättyvät tällä viikolla tuplaotteluun. Torstaina vastassa on Ukraina vieraissa (ottelu pelataan Latviassa) ja sunnuntaina Ranska Helsingissä.

Salibandy: MM-karsintaturnaus Latviassa oli naisten maajoukkueelle läpihuutojuttu. Norja kaatui 11-2, Itävalta 24-2, Belgia 17-1 ja Tanska 24-0.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta