Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.02.2023 | Olympiakomitea | Artikkeli

Merkkipäiväänsä viettävä Taina Susiluoto: ”Liikunnasta ja urheilusta hyvää oloa ja hyvinvointia kaikille”

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto täyttää tänään 50 vuotta. Viime kesänä Olympiakomitean palvelukseen astunut Susiluoto pitää laajaa liikuntakulttuuria moderniin yhteiskuntaan keskeisesti kuuluvana elementtinä, jonka hyödyt ovat tutkitusti merkittäviä.

Taina Susiluodon kipinä liikunnalliseen elämäntapaan syttyi jo lapsuudessa Helsingin Jollaksen metsissä, poluilla ja pihoilla. 1970-luvun lapsille tyypilliseen tapaa ulkona liikuttiin ja leikittiin paljon isoissa porukoissa.

-Lapsena kolusimme ihan joka päivä metsiä ja leikimme tuntitolkulla kirkonrottaa, 10 tikkua laudalla, piilosta ja muita sen ajan liikunnallisia leikkejä. Mukana porukassamme oli aina 10-20 lasta, Susiluoto muistelee.

Susiluodon lapsuuskodissa liikkumisen ilo syntyi erityisesti lukuisista luontoretkistä, jonne perheen kolmea siskosta vietiin ympäri vuoden.

-Molemmat vanhempani olivat innostuneita lintujen bongaamisesta ja retkikohteet määrittyivät keväisin ja syksyisin sen mukaan. Talvisin tehtiin hiihtoretkiä. Kesäisin patikoitiin ja veneiltiin.

Laajan liikuntataustan pohjalta oli lyhyt matka ensimmäisiin urheilukilpailuihin.

-Ensimmäiset varsinaiset urheilumuistot liittyvät koulun kilpailuihin, taisin saada jonkun lusikan hiihdosta, Susiluoto naurahtaa.

Liikunnasta ja urheilusta huippuhetkiä monilla eri tavoilla

Vaikka opiskelu- ja työura on vienyt Susiluotoa ympäri maailmaa, on liikunnan harrastaminen kulkenut aina matkassa mukana.

-Olen harrastanut hyvin monipuolisesti eri lajeja, aina sen mukaan missä milloinkin olen asunut. Joukkoon on mahtunut balettia, kansantansseja, discotanssia, karatea, kuntosalia, patikointia, lumilautailua, purjelautailua ja taekwondoa.

Tällä hetkellä Susiluoto on aktiivisesti mukana taekwondossa niin lajin harrastajana kuin omien lastensakin kautta. Susiluodon kaksi vanhinta lasta edustavat Wolf Taekwondoa ja kilpailevat nuorten kansainvälisellä huipputasolla.

Susiluoto korostaa, että urheilussa voi kokea huippuhetkiä useissa eri rooleissa, ja ne kaikki ovat yhtä sykähdyttäviä. Omien liikunta- ja urheilumuistojen lisäksi hän kertoo eläneensä aina täysillä mukana suomalaisurheilijoiden menestystunnelmissa.

-Nuoruudesta muistuu mieleen, kun perheen kanssa yhdessä katsottiin eri lajien kisoja televisiosta. Meillä seurattiin jostain syystä erityisesti taitoluistelua, mäkihyppyä ja hiihtoa. Mieleen on jäänyt Susanna Rahkamon ja Petri Kokon ryysyläiset, joka oli upea ja aikanaan rajoja rikkonut esitys. Nykyisin tunteet nousevat pintaan erityisesti omien tavoitteellisesti urheilevien lasten hetkistä, jolloin he ylittävät itsensä ja iloitsevat pitkän työn tuloksista tai vaikeuksien selättämisestä.

-Käyn laajalti katsomassa eri lajeja ja iloitsen urheilijoiden ja seurojen onnistumisista. Urheilussa on aina vahvasti tunteet mukana ja minua innostaa nähdä ihmisten tavoittelevan jotain vaativaa ja saavuttavan sen.

Susiluodon mukaan liikunta ja urheilu tarjoavatkin tärkeitä merkityksiä sekä yksilölle että yhteiskunnalle.

-Hyvää oloa ihmisille ja hyvinvointia sekä yhteisöllisyyden tunnetta yhteiskunnalle. Siinä on liikunnan ja urheilun arvokas anti, Susiluoto kiteyttää.

Kansanvälisistä työtehtävistä oppeja liikuntaan ja urheiluun

Työurallaan Susiluoto on saanut perspektiiviä kansainvälisen politiikan isoihin asioihin yhtä lailla kuin suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin rakentamiseen. Oikeustieteen maisteriksi kouluttautunut Susiluoto on ennen Olympiakomitean palvelukseen siirtymistä työskennellyt mm. oikeushammaslääkäri Helena Rannan avustajana Kosovossa, YK:n ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön palveluksessa, osastopäällikkönä puolustusministeriössä ja työ- ja elinkeinoministeriössä sekä johtajana Elinkeinoelämän keskusliitossa.

-Jokaisessa työpaikassa on ollut huippuhetkiä ja haastavia hetkiä, mutta kaikista on jäänyt myös hyviä muistoja. Olen ollut niin erilaisissa työympäristöissä ja aika eksoottisissakin, että ehkä mieleen tulee maininnan arvoisina työrupeamat kriisi- ja konfliktialueilla, koska ne ovat viitoittaneet kaikkea sen jälkeen tekemääni. Opin kuinka nopeasti yhteiskunnat voidaan romuttaa sodassa ja kuinka kauan kestää rakentaa toimiva yhteiskunta ja luottamus ihmisten välille sodan jälkeen. Rauhan eteen pitää tehdä joka päivä töitä. Kun päädytään käyttämään sotakoneistoa, on se mielestäni johtamisen epäonnistumista.

Kansainväliseen ja kotimaiseen politiikkaan ja talouteen keskittyneen työuran jälkeen monelle taholle tuli yllätyksenä, että Susiluoto päätti hakea Olympiakomitean toimitusjohtajan tehtävää. Susiluodolle itselleen päätös oli kuitenkin alusta asti selvä.

-Jotain liikahti sydämessä, kun tämä Olympiakomitean toimitusjohtajan paikka aukesi. Koen, että tässä tehtävässä yhdistyy kaikki se, mitä olen aiemmin oppinut ja pääsen käyttämään oppimiani taitoja monipuolisesti.

-Ajattelen niin, että luotsaan nyt oman osuuteni tästä kansainvälisestä olympialiikkeestä Suomessa. Kun huomioi, että olympialiikkeellä on takanaan jo 3000 vuotta perinnettä, niin siinä oma rooli asettuu sopivaan mittakaavaan. Tätä perintöä pitää vaalia ja luovuttaa se hyvinvoivana seuraavalle luotsille.

Työtä paremman ja vastuullisemman liikunta- ja urheilukulttuurin hyväksi

Susiluodon mukaan nykyaikainen urheilujohtaminen vaatii huippu-urheilijamaista asennetta.

-Suomalaiset liikkujat, urheilijat ja valmentajat odottavat uudistumista, modernia johtamista sekä osallisuuden tunnetta. Minusta hyvä mittari onnistumiseen on se, että vanhemmilla ja isovanhemmilla on luottavainen olo antaa lapsensa seuroihin harrastamaan ja halu tulla mukaan vapaaehtoistyöhön.

Susiluoto ei kavahda työn hektisyyttä eikä siihen liittyvää suurta yhteiskunnallista vastuuta.

-Tässä työssä jokainen päivä on erilainen ja aika usein vielä kesken päivää sen kulku muuttuu toiseksi kuin aamulla kalenterissa näytti. Media ja sosiaalinen media tuo asioita johtajien ratkottavaksi kovalla sykkeellä, ja koska urheilu kiinnostaa laajaa joukkoa suomalaisia, niin koko ajan pitää olla valmius ottaa kantaa asioihin ja käydä myös arvopohjaista keskustelua yhteiskunnallisista kysymyksistä. Palkitsevaa on nähdä ihmisten innostus ja uudet innovaatiot työarjessamme, Susiluoto sanoo.

Susiluoto painottaa, että Olympiakomiteassa on töissä noin kuusikymmentä liikunnan ja urheilun ammattilaista, jotka tekevät suurella intohimolla joka päivä töitä paremman, vastuullisemman ja menestyvämmän liikunta- ja urheilukulttuurin hyväksi.

-Olympiakomitea on kokenut kovia viimeisen vuoden aikana, mutta olen tyytyväinen siitä, että olemme tänä päivänä vastuullisuusasioissa paljon parempia kuin vuosi sitten. Olemme tehneet töitä uudistumisen eteen. Meillä on paljon uutta osaamista ja uudistamme toimintatapojamme. On mukava huomata, että se alkaa jo näkyä ja tuntua meidän ulkopuolellekin. Haluamme vahvistaa liikunnan ja urheilun yhteiskunnallista asemaa ja merkitystä.

Susiluodon mukaan suomalaisen urheilujärjestelmän ehdoton vahvuus on valtavan laaja verkosto ja sen keskinäinen yhteistyö.

-Noin 100 jäsenjärjestöä, kymmeniä kumppaneita, 9000 seuraa, puoli miljoonaa vapaaehtoista ja lähes 2 miljoonaa suomalaista liikunta- ja urheilujärjestelmän piirissä. Siinä on uskomattoman paljon voimaa, Susiluoto sanoo.

-Parannettavaa on siinä, että saisimme kaikkien toimijoiden osaamisen parhaiten tunnistettua ja hyödynnettyä. Tarvitsemme koko verkoston ja jokaisen ihmisen panosta siihen, että meidän äänemme kuuluu yhteiskunnassa päättäjille asti.

Kansainvälinen vaikuttaminen on kestävyyslaji

Kansainvälisessä urheilujärjestelmässä Susiluoto näkee tällä hetkellä useita huolenaiheita.

Vanhat hierarkkiset rakenteet, korruptio ja avoimuuden puute ovat haitanneet kansainvälisten urheilujärjestöjen toimintaa viime vuosikymmeninä – ainakin näin länsimaisesta hyvinvointivaltiosta katsottuna. On tärkeää, että suomalaiset ovat mukana vaikuttamassa kansainvälisessä urheilussa, koska jälkikäteen katsomosta huutelusta ei ole apua.

Susiluodon mukaan suomalaisilla urheiluvaikuttajilla pitää olla osaamista ja pääsy pelipaikoille, jotta he voivat osaltaan vaikuttaa asioiden uudistumiseen.

-Tällä hetkellä vaikein ratkaistava tilanne on Ukrainan sodan vaikutukset kansainväliseen urheiluun ja päätökset venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisesta mahdollisesti neutraaleina urheilijoina Aasiassa järjestettäviin kisoihin. Tilanne on vaikea ja vakava, mutta on tärkeä olla mukana vaikuttamassa ja tuomassa omat kannat esille, vaikka tuloksia ei saavutettaisikaan kovin nopeasti.

Susiluoto korostaa, että Suomen Olympiakomitean kanta venäläisten ja valkovenäläisten tilanteeseen on selvä ja muuttumaton:

– Tuomitsemme jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Aika ei ole oikea venäläisten ja valkovenäläisten paluulle kansainväliseen urheiluun, kun sota ja turvallisuustilanne on tällainen.

Yhdessä tekemisestä voimaa ja iloa

Niin elämässä kuin urheilussakin Susiluoto pitää tärkeänä toisten ihmisten arvostamista ja keskinäistä oppimista.

-Esimerkiksi omilta lapsilta oppii jatkuvasti paljon ja siinä peilaa samalla omaa itseään. Arvostan myös edesmenneitä isovanhempiani heidän elämäntyöstään ja esimerkistään. Työelämässä minulla on ollut ilo olla monta hyvää esihenkilöä ja kollegaa, joita arvostan. Esimerkiksi Helena Ranta on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen Kosovon sotarikostyömme ajoilta ja olemme edelleen ystäviä.

Juuri tällä hetkellä Susiluodon elämä täytyy pääasiassa liikunnasta ja urheilusta, mutta hän pyrkii päättäväisesti löytämään aikaa myös muille tärkeille asioille elämässään.

-Nyt juuri on aika kiireistä. Kaksi vanhinta lastani urheilevat kansainvälisellä tasolla ja se tietenkin vaikuttaa ihan kaikkeen koko perheen ajankäytön ja päivärytmin osalta. Nuorin lapseni on vielä päiväkoti-ikäinen ja myös hän osaa vaatia pontevasti oman osuutensa ajasta. Mieheni on yksityisyrittäjä, joten myös hänen työnsä tuo oman lisämausteensa tähän soppaan.

Aktiivisen perheen arkea vauhdittavat myös lemmikkikissat ja koira.

-Perheemme Shelttikoira pitää huolen siitä, että tulee ulkoiltua joka päivä, ja kaksi Burmillakissaa odottavat myös huomiota. Hetkinä, jolloin onnistun varastamaan itselleni hieman aikaa, viihdyn ihan itsekseni tai otan yhteyttä vanhoihin koulukavereihin. Tärkeitä ihmisiä minulle ovat myös molemmat siskoni ja äitini perheineen.

Susiluodon arvomaailmaan kuuluvaa välittämistä ja yhdessä tekemistä hän haluaa korostaa koko suomalaiselle liikunta- ja urheiluyhteisölle.

-Yhdessä tekemisessä on voimaa ja iloa. Jokainen liikkuja on arvokas ja liikunnan eteen tehty työ erityisen tärkeää näinä vaikeina kriisiaikoina. Samalla kun liikumme, luomme taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävämpää sekä kriiseissä vastustuskykyisempää Suomea. Liikkeelle siis!

Susiluoto kannustaa myös kaikkia vaikuttamaan siihen, että liikuntaa ja urheilua edistävät ehdokkaat saavat äänensä kuuluville eduskuntavaaleissa.

-Liikunnan ja urheilun viestit pitää viedä kirkkaina Eduskuntaan. Nyt on aika vaikuttaa, paitsi äänestämällä, myös keskustelemalla vaikkapa sosiaalisessa mediassa häshtägeillä #Liikuntaehdokas ja #LiikettäSuomeen. Luotan meidän verkostomme voimaan, koska olemmehan Suomen suurin kansanliike!