Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.02.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Olympiavoittaja Pertti Karppinen 70 vuotta

Kolminkertainen soudun olympiavoittaja Pertti Karppinen täyttää tänään 70 vuotta.

Nesteen Soutajia edustanut raisiolainen palomies aloitti uransa yksikköluokassa 1972 ja ylsi ensi kertaa MM-finaaliin kaksi vuotta myöhemmin. Montrealissa 1976 Karppinen yllätti niin soutumaailman kuin suomalaisen urheiluyleisönkin nousemalla rajulla loppuvedollaan olympiavoittoon ohi länsisaksalaisen ennakkosuosikin Peter-Michael Kolben.

Moskovassa 1980 Karppinen oli itse suursuosikki; vaikeuksia voiton uusimiselle aiheutti vain tuulelle altis rata. Kolmannessa olympiafinaalissaan Los Angelesissa 1984 Karppinen kohtasi jälleen Peter-Michael Kolben. Jännittävä kaksintaistelu ratkesi jälleen suomalaisen voittoon.

Kolmen olympiavoiton lisäksi Karppinen saavutti yksiköiden maailmanmestaruuden 1979 ja 1985 sekä neljä muuta MM-mitalia, joista yksi tuli pariairokaksikoissa yhdessä velimies Reiman kanssa. Hän vetäytyi kansainvälisiltä kilparadoilta 1992 soudettuaan Barcelonassa viidensissä olympiakisoissaan.

Pertti Karppinen nimettiin Vuoden urheilijaksi 1979 ja 1985 sekä Suomen Urheilun Hall of Famen jäseneksi 2012. Hän sai Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuren ansioristin vuonna 2015.

Lämpimät onnittelut merkkipäivän johdosta!

Kuva: KOK