Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.02.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 7/2023: Suvi Minkkinen säväytti ampumahiihdon MM-kisoissa – suomalaisten paras arvokisasijoitus kuuteen vuoteen

Suvi Minkkinen ylsi pistesijalle ampumahiihdon MM-kisojen normaalimatkalla. Yleisurheilijat takovat kovaa jälkeä paitsi hallissa myös ulkoilmassa, sillä Alisa Vainio juoksi Espanjassa maratonin Suomen ennätyksen. Lotta Henttala palasi pitkältä kilpailutauolta lupaavasti maantiepyöräilyn maailmankiertueelle. Tappara juhli Euroopan seurajoukkuemestaruutta jääkiekossa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Alppihiihto: Erika Pykäläisen 30. sija oli suomalaisittain parasta antia Ranskan MM-kisojen jälkimmäisellä, tekniikkalajeihin keskittyneellä viikolla. Muiden suomalaisten kilpailut päättyivät keskeytyksiin. Miesten tekniikkalajeja lasketaan heti viikonloppuna maailmancupissa Yhdysvalloissa.

Ampumahiihto: Suvi Minkkinen onnistui mainiosti Oberhofin MM-kisojen normaalimatkalla ja sijoittui kahdeksanneksi. TOP8-sijoitus oli suomalaisille ensimmäinen ampumahiihdon arvokisoissa sitten kevään 2017 MM-kisojen, jolloin Kaisa Mäkäräinen oli yhteislähdössä kolmas ja takaa-ajossa seitsemäs sekä Mari Eder normaalimatkalla neljäs. Lähelle pistesijaa pääsi myös Tero Seppälä, joka oli päätösmatkalla yhteislähdössä kymmenes. Kymppisijat tuli myös parisekaviestistä (Minkkinen ja Olli Hiidensalo) sekä miesten viestistä (naiset sijalla 13).

Nuorten avoimet EM-kisat kilpailtiin Latviassa; parhaat suomalaissijoitukset olivat Arttu Heikkisen kuudes normaalimatkalla ja Noora Keräsen kahdeksas takaa-ajossa. Kahdella muulla henkilökohtaisella matkalla 11:nneksi sijoittunut Keränen oli myös kuudes parisekaviestissä Ville-Valtteri Karvisen kanssa.

Freestyle, freeski: MM-kisat Georgiassa käynnistyvät suomalaisittain viikonloppuna, jolloin ohjelmassa on slopestyle.

Freestyle, kumparelasku: Georgian MM-kisoissa lasketaan viikonloppuna sekä perinteiset kumpareet että parikumpareet.

Lumilautailu: Kuten freeskissäkin, MM-kisat Georgiassa käynnistyvät suomalaisittain viikonloppuna, jolloin ohjelmassa on slopestyle.

Maastohiihto: MM-kisat Planicassa käynnistyvät tällä viikolla. Torstaina hiihdetään perinteisen sprintit, perjantaina ja lauantaina yhdistelmäkilpailut ja sunnuntaina vapaan parisprintit.

Mäkihyppy: MM-kisojen kenraaliharjoituksessa, Rasnovin maailmancupissa, oli suomalaisista mukana vain Julia Kykkänen. Normaalimäen kilpailut toivat Kykkäselle maailmancupin pisteille oikeuttaneet sijoitukset 21 ja 29. MM-kisojen avausviikolla hypätään normaalimäen kilpailut, naisten joukkuemäki ja sekajoukkuemäki.

Pikaluistelu: Samuli Suomalainen luisteli 1500 metrillä B-ryhmän 11:nneksi ajalla 1.50,42 maailmancupin päätöskilpailussa Puolan Tomaszow Mazowieckissä. Juuso Lehtonen oli 1000 metrillä B-ryhmän 18:s ajalla 1.12,92.

Taitoluistelu: Olivia Lisko luisteli naisissa neljänneksi pistein 160,10 kansainvälisessä kilpailussa Viron Tallinnassa viikonloppuna. Oona Ounasvuori (158,72) oli viides – kuten myös Valtter Virtanen miehissä (203,19). Pojissa Matias Lindfors luisteli voittoon pistein 168,08. Tällä viikolla on kilpailuja tarjolla Romaniassa ja Hollannissa.

Yhdistetty: MM-kisojen avausviikolla Planicassa käydään naisten ja miesten normaalimäen kilpailut sekä sekajoukkuekilpailu.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Aleksi Lepällä on edessään tiivis viikko, kun kivääri- ja pistoolilajien maailmancupissa Egyptin Kairossa ammutaan sekä ilma- että pienoiskiväärillä.

Golf: Sami Välimäki ja Kalle Samooja jakoivat sijaa 22 miesten Euroopan kiertueella Thaimaassa. Mikko Korhonen ja Tapio Pulkkanen jäivät ulos finaalikierroksilta. 58:nneksi pelannut Tiia Koivisto oli suomalaiskolmikosta ainoa, joka läpäisi cutin naisten Euroopan kiertueella Saudi-Arabiassa. Cutiin jäi myös harvinaisen visiitin Euroopan kiertueelle tehnyt Matilda Castrén, jolla jatkuu tällä viikolla LPGA-kiertue Thaimaassa. Miesten Euroopan kiertue jatkuu Intiassa.

Judo: Tällä viikolla otellaan Puolassa European Open -tason turnaus, jonne on lähdössä viisihenkinen suomalaisjoukkue.

Miekkailu: Kalvan miesten maailmancup jatkuu tällä viikolla Saksan Heidenheimissa.

Paini: Taru Vainionpää paini 50-kiloisten sarjassa kolmanneksi Ruotsissa järjestetyssä Klippan Open -turnauksessa. Kreikkalais-roomalaisen ranking-sarjaa painitaan Egyptissä loppuviikolla.

Pyöräily: Lotta Henttala teki paluun ammattilaiskisoihin neljän etapin etappiajossa Espanjassa. Kokonaiskilpailussa Henttala sijoittui 52:nneksi, mutta huomionarvoista oli etenkin Henttalan vahvuuden, kirikyvyn, välitön näyttö; Henttala oli toinen sekä kilpailun ensimmäisellä että toisella etapilla. Edelle ehti vain maailmanmestari, Italian Elisa Balsamo.

Jaakko Hänninen polki 25:nneksi kauden ensimmäisessä etappiajossaan, viiden etapin Tour of Omanissa. Ero kärkeen oli neljä minuuttia ja 47 sekuntia. Tällä viikolla Hänninen ajaa etappiajon Arabiemiraateissa.

Pöytätennis: Benedek Oláh taipui Ranskan liigan ottelussaan Chen Tianjuanille sunnuntaina erin 1-3. Ranskan liiga jatkuu heti tiistaina.

Ratsastus: Emma Kanerva nappasi ratsullaan Greek Air kuutossijan sekä grand prix -ohjelmasta että vapaaohjelmasta kouluratsastuksen maailmancupissa Saksan Neumünsterissä. Tällä viikolla kilpaillaan Ruotsin Göteborgissa.

Tennis: Patrik Niklas-Salmisesta on kovaa vauhtia tulossa seuraava suomalainen maailmanrankingin sadan parhaan joukossa. Niklas-Salminen voitti hollantilaisparinsa kanssa haastajatason turnauksen Bahrainissa ja nousi nelinpelin rankingissa jo sijalle 111. Otto Virtanen taipui nelinpelin puolivälierissä ja kaksinpelin ensimmäisellä kierroksella. Rotterdamin ATP500-tason turnauksessa Harri Heliövaara taipui nelinpelin puolivälierissä ja Emil Ruusuvuori kaksinpelin avauskierroksella maailmanlistan kolmoselle, Stefanos Tsitsipasille. Laura Hietaranta putosi ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Espanjassa toisella kierroksella. Tämän viikon päätapahtuma on ATP250-turnaus Dohassa, jossa Ruusuvuori on mukana – mahdollisesti myös nelinpelissä Niklas-Salmisen kanssa. Virtanen putosi kaksinpelin karsintafinaalissa.

Voimistelu: Telinevoimistelun maailmancup-sarja käynnistyy tällä viikolla Saksan Cottbusissa.

Yleisurheilu: Alisa Vainio juoksi uuden Suomen ennätyksen Sevillan maratonilla Espanjassa. Aika 2.27.26 riitti kymmenenteen sijaan, rikkoi Budapestin MM-kisojen tulosrajan ja jäi vain 36 sekunnin päähän Pariisin olympiarajasta. Kristian Pulli puolestaan otti varaslähdön ulkoratakauteen voittamalla pituuskisan Dubaissa tuloksella 792. Wilma Murto hyppäsi seipäässä viidenneksi Lievinin hallikisoissa Ranskassa tuloksella 445. Kristiina Mäkelä oli kolmiloikassa seitsemäs tuloksella 13,62, mutta kilpailu päättyi ennenaikaisesti loukkaantumiseen.

Viikonloppuna kilpailtiin SM-hallimitaleista Helsingissä. Reetta Hurskeen hurja meno 60 metrin aidoissa jatkui SE-aikaa hätyytelleellä noteerauksella 7,83 (jo alkuerissä 7,85). Miesten pika-aidoissa aiemmin viikolla Serbiassa 7,77 juossut Elmo Lakka juhli voittoa ajalla 7,67 ennen Ilari Mannista (7,72). Murron poissaollessa Elina Lampela voitti seipään tuloksella 451 ennen Saga Anderssonia (444). Samuli Samuelsson kellotti 60 metrillä ajan 6,65. Aku Partanen käveli 5000 metrillä lupaavasti 19.01,83.

Ei-olympialajit

Keilailu: Tomas Käyhkö jatkoi vahvoja otteitaan Yhdysvaltain PBA-kiertueella sijoittumalla 11:nneksi Oklahomassa pelatussa Shawnee Classicissa. Osku Palermaa oli 51:s ja Santtu Tahvanainen 57:s. Tällä viikolla pelataan Kansasissa Wichita Classic.

Muodostelmaluistelu: Team Unique sijoittui toiseksi ja Dream Edges neljänneksi challenger-sarjan osakilpailussa Italiassa.

Squash: Emilia Soini avaa kautensa tällä viikolla Washingtonissa pelattavalla maailmankiertueen pronssitason turnauksella.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Helmarit on aloittanut Kypros Cupin murskaavasti. Kroatia kaatui torstaina 4-1 ja Unkari sunnuntaina peräti 8-0. Keskiviikkona vastaan tulee vielä Romania.

Jääkiekko: Tapparasta tuli JYPin jälkeen toinen suomalaisjoukkue, joka on voittanut Mestarien liigan. Lauantain loppuottelussa Tappara kaatoi ruotsalaisen Luulajan vieraissa maalein 3-2.

Koripallo: Susijengin MM-karsinta on huipentumassa. Perjantaina MM-lopputurnauspaikkansa jo varmistanut Suomi kohtaa vieraissa Israelin.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta