Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.02.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 8/2023: Reetta Hurskeen SE-murskajaiset jatkuvat – tilastokärkenä viikonlopun EM-halleihin

Reetta Hurske lähtee Istanbulin EM-halleihin koko aiturijoukon parhaalla tilastoajalla. Mennyt viikko oli suomalaisittain lupaava myös parayleisurheilussa, sillä Teijo Kööpikkä teki huipputason debyytin F57-luokan kuulassa. Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisojen ensimmäinen viikko toi Suomeen läjän pistesijoja. Hienon nousun voittoon Israelissa tehnyt Susijengi taistelee maanantaina MM-karsintalohkonsa voitosta.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Alppihiihto: Samu Torsti laski 43:nneksi maailmancupin suurpujottelussa Yhdysvaltain Palisades Tahoessa. Tällä viikolla miehet laskevat vauhtilajeja Aspenissa.

Ampumahiihto: Maailmancupin loppukiihdytys käynnistyy tällä viikolla Tšekin Nove Mestosta. Viikonloppuna käynnistellään myös nuorten MM-kisoja Kazakstanissa.

Freestyle, freeski: Elias Syrjä ja Anni Kärävä selvittivät karsinnan ja laskevat slopestylen MM-finaalissa tiistaina Georgian Bakurianissa. Kuura Koivisto sijoittui 20:nneksi ja Teemu Lauronen 23:nneksi. Tällä viikolla lasketaan myös halfpipe ja big air.

Freestyle, kumparelasku: Suomalaiset saavuttivat neljä sijoitusta 16 parhaan joukkoon MM-kisoissa Georgiassa, mutta kahdeksan parhaan joukkoon rahkeet eivät riittäneet. Jimi Salonen oli kumpareissa 16:s ja parikumpareissa 15:s, Rasmus Karjalainen parikumpareissa 11:s ja Riikka Voutilainen 15:s. Myös Olli Penttala pääsi kumpareiden finaaliin, mutta ulosajon myötä loppusijoitus oli 18:s.

Lumilautailu: Suomalaiset jäivät ilman paikkaa slopestylen MM-finaaleihin Georgiassa. Kalle Järvilehto oli parhaana miehenä 18:s ja Telma Särkipaju parhaana naisena 19:s. Tällä viikolla lasketaan vielä big air.

Maastohiihto: Suomi saavutti MM-kisojen avausviikolla Slovenian Planicassa kolme pistesijaa. Kerttu Niskanen oli naisten 15 kilometrin yhdistelmähiihdossa viides ja Krista Pärmäkoski kuudes. Lisäksi Jasmi Joensuu ja Pärmäkoski hiihtivät vapaan parisprintissä kuudenneksi. Pistesijojen liepeille tuli lukuisia sijoituksia: Ville Ahonen 10:s perinteisen sprintissä ja Perttu Hyvärinen 30 kilometrin yhdistelmähiihdossa, Niilo Moilanen ja Joni Mäki 11:s vapaan parisprintissä, Iivo Niskanen 13:s ja Eveliina Piippo 15:s yhdistelmäkisoissa sekä Joensuu 16:s sprintissä. Tällä viikolla kilpaillaan vapaan väliaikalähdöt, viestit ja perinteisen pitkät matkat yhteislähtöinä.

Mäkihyppy: Jenny Rautionahon 16. sija oli suomalaisittain parasta antia Planican MM-kisojen normaalimäen kilpailuista. Miehissä Antti Aalto (24:s) ja Niko Kytösaho (27:s) hyppäsivät finaalikierroksella. Sekajoukkuemäessä kyseinen kolmikko ja Julia Kykkänen ylsivät kuudenneksi. Tällä viikolla hypätään suurmäen kilpailut sekä miesten joukkuemäki.

Pikaluistelu: Kausi huipentuu tällä viikolla luisteltaviin MM-kisoihin Hollannin Heerenveenissä.

Taitoluistelu: Yuka Orihara ja Juho Pirinen luistelivat jäätanssissa kolmanneksi yhteispistein 177,17 challenge cupissa Hollannissa. Miehissä Valtter Virtanen oli kymmenes (196,76), naisissa Olivia Lisko (11:s, 160,27) voitti EM-seiska Janna Jyrkisen (12:s, 158,16). Oona Ounasvuori puolestaan luisteli viidenneksi pistein 143,64 Romaniassa. Tällä viikolla luistellaan nuorten MM-kisat Kanadassa, ja Suomea edustavat Iida Karhunen ja Makar Suntsev.

Vuorihiihto: Milano-Cortinassa olympiaohjelmaan astelevassa lajissa käydään tällä viikolla MM-kisat Espanjassa.

Yhdistetty: Ilkka Herola sijoittui 18:nneksi, Eero Hirvonen 19:nneksi ja kauden parhaaseensa yltänyt Arttu Mäkiaho 22:nneksi normaalimäen kilpailussa Planican MM-kisoissa. Naisissa paras oli 23:nneksi päätynyt Minja Korhonen. Sekajoukkuekilpailussa Suomi oli kuudes. Tällä viikolla kilpaillaan miesten joukkuekilpailu ja suurmäen kilpailu.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Aleksi Leppä ja Marianne Palo tähtäsivät 12:nneksi ilmakiväärin sekaparikilpailussa kivääri- ja pistoolilajien maailmancupissa Egyptissä. Leppä oli ilmakiväärissä 40:s ja hurjan tason saavuttaneessa pienoiskiväärin asentokilpailussa 41:s tuloksella 577. Palo oli niin ikään 40:s pienoiskiväärin asentokilpailussa tuloksella 580. Viikonloppuna käynnistellään jo haulikkolajien maailmancupia Qatarin Dohassa ja ilma-aseiden EM-kisoja Virossa.

Golf: Mikko Korhonen läpäisi ensimmäistä kertaa tällä kaudella cutin Euroopan kiertueella ja pelasi jaetulle 25. sijalle Intiassa. Kalle Samooja oli 32:s. Matilda Castrén puolestaan sijoittui 64:nneksi LPGA-kiertueella Thaimaassa. LPGA-kiertue jatkuu tällä viikolla Singaporessa ja naisten Euroopan kiertue Etelä-Afrikassa. Miehillä on harvinainen väliviikko.

Judo: Turpal Djoukaev otti kolme otteluvoittoa 73-kiloisissa ja ylsi kolmossijalle European Open -tason turnauksessa Puolassa. Muut suomalaiset jäivät ilman otteluvoittoja.

Miekkailu: Suomalaisia ei nähty tositoimissa enää finaalipäivänä kalvan maailmancupissa Saksan Heidenheimissa. Parhaiten sijoittui Jaakko Paavolainen (88:s).

Pyöräily: Jaakko Hänninen polki kokonaiskilpailussa 46:nneksi maailmankiertueen etappiajossa Arabiemiraateissa. Paras etappisijoitus tuli viimeiseltä seitsemänneltä etapilta, jolla Hänninen sijoittui 46:nneksi. Hännisen kausi jatkuu keskiviikkona Italiassa. Lotta Henttala ja Anniina Ahtosalo ajavat tiistaina naisten maailmankiertuetta Belgiassa.

Pöytätennis: Benedek Oláh otti kauden 18. ottelustaan kahdeksannen voittonsa Ranskan liigassa tiistai-iltana, kun hän löi Yuta Tanakan (ranking-113) erin 3-2.

Tennis: Patrik Niklas-Salminen murtautui ensimmäistä kertaa urallaan nelinpelin ATP-rankingin sadan parhaan joukkoon, kun välieräpaikka ATP250-turnauksessa Dohassa Emil Ruusuvuoren kanssa riitti sinkauttamaan suomalaisen 98:nneksi. Ruusuvuori taipui kaksinpelissä toisella kierroksella. Tällä viikolla Ruusuvuori ja Harri Heliövaara pelaavat ATP500-tason turnauksessa Dubaissa.

Voimistelu: Suomalaisia ei nähty finaaleissa telinevoimistelun maailmancup-sarjan avauksessa Saksan Cottbusissa. Lähimmäs päästiin naisten jalkatelineillä, sillä Viivi Nieminen oli hypyssä 13:s pistein 12,200 ja Ada Hautala permannolla 14:s pistein 12,366. Miehissä paras sijoitus oli Elias Kosken 28:s hevosella pistein 13,233. Tällä viikolla sarja jatkuu Dohassa.

Yleisurheilu: Reetta Hurske paransi jo viidennen kerran 60 metrin aitojen Suomen ennätystä hallikaudella, kun kellot pysähtyivät Madridissa aikaan 7,79. Juoksu toi alkuerissä ajan 7,82 kirjauttaneelle Hurskeelle voiton kovassa kansainvälisessä seurassa. Tulos tiesi myös sitä, että Hurske lähtee tilastoykkösenä tällä viikolla Istanbulissa käytäviin EM-halleihin. Elmo Lakka juoksi miesten alkuerissä ajan 7,73 ja jäi tuhannesosavertailulla finaalin ulkopuolelle. Seipäässä Wilma Murto hyppäsi Birminghamissa lauantaina seitsemänneksi tuloksella 451 ja Elina Lampela Ranskassa viidenneksi tuloksella 446. EM-halleihin lähtee Suomesta 21 urheilijan joukkue.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja käynnistyy tällä viikolla Bahrainista. Valtteri Bottas ajaa viime kauden tapaan Alfa Romeolla.

Formula 1 -veneet: Sami Seliö ajoi toiseksi MM-sarjan avausosakilpailussa Indonesiassa. Filip Roms oli seitsemäs ja Kalle Viippo 14:s.

Karate: Suomalaiset menestyivät laajalle joukolla Kööpenhaminan avoimissa viikonloppuna. Bess Mänty voitti naisten liikesarjat ja Elina Lehtonen kaikkien painoluokkien ottelumitalistien otatuksen. 68-kiloisissa Lehtonen oli kolmas, avoimessa luokassa toinen. Finaalitappion kärsivät Tuomas Suur-Inkeröinen 75-kiloisissa ja Björn Kulovuori 84-kiloisissa.

Keilailu: Santtu Tahvanainen keilasi upeasti kolmanneksi Wichita Classicissa Kansasissa ja saavutti suomalaisille jo toisen palkintokorokesijoituksen Yhdysvaltain PBA-kiertueen neljässä osakilpailussa. Osku Palermaa sijoittui 27:nneksi, Tomas Käyhkö jäi karsintaan.

Muodostelmaluistelu: Team Unique voitti Suomen mestaruuden Helsingissä. Maailman kärkijoukkueitten keskinäisessä kamppailussa Helsinki Rockettes otti hopeaa ja Marigold IceUnity pronssia. Tulevana viikonloppuna on viimeinen kansainvälinen kilpailu ennen MM-kisoja Unkarin Budapestissä.

Squash: Emilia Soini avasi kautensa Washingtonissa pelatulla maailmankiertueen pronssitason turnauksella. Tappio tuli avauskierroksella.

Paralympialajit

Alppihiihto: Maailmancup jatkuu alkuviikolla pujotteluilla Kitzbühelissä ja loppuviikolla vauhtilajeilla Sella Neveassa.

Maastohiihto: Maailmancup-kausi paketoidaan tällä ja ensi viikolla Yhdysvaltain Soldier Hollow’ssa.

Pyöräily: Suomi saavutti kauden 2022 perusteella miehiin yhden maapaikan Pariisin paralympialaisiin. Paikka tuli maarankingin kautta, ja valtaosan pisteistä saalisti H1-luokan käsipyöräilijä Teppo Polvi.

Yleisurheilu: Luokittelun F57-luokkaan saanut Teijo Kööpikkä pukkasi kuulaa lupaavasti 14,23 Helsingissä lauantaina. SE-tulos olisi riittänyt nelostilaan Tokion paralympialaisissa 2021. SE-tuloksen teki myös Iida Lounela, joka hyppäsi T12-luokassa pituutta 519. F11-luokassa heittävä Petteri Peitso puolestaan kiskaisi komean kiekkotuloksen 37,14 talvimestaruuskisoissa Pajulahdessa perjantaina.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten MM-karsinta jatkuu keskiviikkona vierasottelulla Romaniaa vastaan.

Jalkapallo: Helmarit päätti Kypros Cupin 4–0-murskavoittoon Romaniasta keskiviikkona. Kun edellisviikolla kaatuivat jo Kroatia 4-1 ja Unkari 8-0, Suomi voitti kaikki kolme otteluaan vakuuttavalla maalierolla 16-1.

Koripallo: Susijengin raju tuloskunto MM-karsinnoissa jatkui, kun joukkue käänsi pitkän takamatkan jatkoajan kautta 97–95-vierasvoitoksi Israelissa. Maanantai-iltana Suomi kohtaa karsinnan päättävässä ottelussaan kotonaan Saksan. Panoksena on lohkovoitto.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta