Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
Blogi
27.02.2023 | Blogi

Topias Koukkula: Palapelin kasaamista – data-analytiikka tiedolla johtamisen työkaluna urheiluseurassa 

Tiedolla johtaminen on noussut viime vuosina oleelliseksi osaksi organisaatioiden päätöksentekokulttuuria. Päätöksenteko perustuu yhä enemmissä määrin ajantasaiseen, laadukkaaseen ja suhteellisen nopeasti saatavaan tietoon. 

Nyky-yhteiskunnassa otospohjaisten tieteellisten tutkimusten lisäksi tietoa kertyy myös rekisteripohjaisiin tietovarantoihin sekä erilaisiin sovellus- ja järjestelmäratkaisuihin. Tietoa on saatavilla valtavasti, mutta tietovarantojen jalostaminen tiedolla johtamista palvelevaan muotoon tarvitsee tuekseen data-analytiikkaa. 

Suomisport tuottaa tietoa seurojen, lajiliittojen ja yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi

Suomisport tuottaa rekisteripohjaista toiminnan tietoa palvelua käyttävistä lajiliitoista ja urheiluseuroista sekä liikunnan harrastajista ja urheilijoista.  Mitä useampi laji ja urheiluseura sekä liikkuja Suomisportia käyttää, sitä enemmän palveluun kertyy dataa, ja sitä paremmin voidaan tuottaa yhteiskunnallisesti merkittävää tietoa.  

Suomisportin tuottamien tietovarantojen avulla voidaan selvittää suoraviivaisesti seuran toimintaa hyödyttävää perustietoa: Kuinka moni on seurastamme ostanut tänä vuonna lisenssin? Mikä on kehitys suhteessa viime vuoteen?

Edistyksellisimpiä analytiikkamenetelmiä hyödyntämällä voidaan päästä seuratoiminnan ilmiöissä syvemmälle: Mistä puhumme, kun puhumme lajikohtaisesta drop outista, todellisesta drop outista ja lajien lisenssikehityksestä? Millaisia lajivalintoja nuori urheilija tekee valintaikävaiheessa? Mitkä lajit saavat pidettyä paremmin harrastajistaan kiinni?

Erilaisia tietovarantoja yhdistämällä päästään analytiikassa vielä astetta pidemmälle: millaisia ovat lisenssimäärien alueelliset kehityserot? Miten alueelliset väestötiheydet vaikuttavat lajien harrastajamääriin? Onko taloudellisilla suhdanteilla vaikutusta harrastajamäärien kehitykseen?

Data-analytiikka tiedolla johtamisen työkaluna vaatii näin ollen paitsi luotettavia data-aineistoja, myös tiedon käsittelyä, tietovarantojen yhdistämistä ja ennen kaikkea tietotulosten oikeanlaista tulkintaa.  

 

Katso Tiedolla johtaminen seurassa -webinaarin videotallenne

Katso webinaaritallenne tästä.

Lataa webinaarin materiaalit tästä. 

Katso kaikki Seuratoiminnan menestystekijät muutoksessa -webinaarisarjan tallenteet ja materiaalit tästä.

 

Topias Koukkula
data-analyytikko
Suomen Olympiakomite

Lue lisää aiheesta