Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
06.03.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 9/2023: Lumilajeista kaksi MM-mitalia, yleisurheilusta kaksi Euroopan mestaruutta

Wilma Murto ja Reetta Hurske voittivat Euroopan mestaruudet yleisurheilun EM-halleissa. Suomen mitalitili kevään 2023 talviolympialajien MM-kisoissa avautui, kun miesten viestijoukkue otti MM-hopeaa maastohiihdossa ja Jon Sallinen freeskin halfpipessa. Konsta Mäenpää paini finaaliin kovassa kansainvälisessä seurassa Bulgariassa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä!  

Talviolympialajit

Alppihiihto: Elian Lehto sijoittui 35:nneksi maailmancupin syöksyssä Yhdysvaltain Aspenissa. Super-G:ssä Lehto keskeytti laskunsa. Erika Pykäläinen puolestaan laski Eurooppa-cupin suurpujotteluissa Ruotsissa sijoitukset 16 ja 5. Tällä viikolla lasketaan maailmancupissa tekniikkalajeja: miehet Slovenian Kranjska Gorassa ja naiset Ruotsin Åressa.

Ampumahiihto: Pikamatkan 29. sijalta takaa-ajossa 15:nneksi noussut Tero Seppälä kirjautti parhaan suomalaissijoituksen, kun maailmancup jatkui MM-tauon jälkeen Tšekin Nove Mestossa. Pikakilpailussa Seppälän edelle ehti Otto Invenius (23:s). Naisissa Nastassia Kinnunen oli pikamatkalla 20:s ja Suvi Minkkinen 21:s. Minkkinen paransi pykälän verran takaa-ajossa. Sekaviestissä Suomi oli kymmenes ja parisekaviestissä 11:s. Tällä viikolla maailmancupia kilpaillaan Ruotsin Östersundissa.

Viikonloppuna käynnistyivät myös nuorten MM-kisat Kazakstanissa. Sekaviesteissä Suomi oli 19-vuotiaissa kuudes ja 22-vuotiaissa kymmenes. 19-vuotiaiden normaalimatkoilla parhaat sijoitukset olivat Teodora Westerlundin yhdeksäs ja Arttu Heikkisen 13:s. Kaikki muut kilpailut käydään tällä viikolla.

Freestyle, freeski: Jon Sallinen kruunasi mahtavan läpimurtokautensa halfpipessa MM-hopeaan Georgian Bakurianissa. Jo karsinnassa kolmanneksi yltänyt Sallinen luiskahti keskimmäiseltä palkintokorokkeelta ulos vasta kilpailun viimeisen laskijan, Kanadan Brendan Mackayn suorituksen myötä. Suomalaismenestystä täydensi Anni Kärävä slopestylen viitossijalla sekä big airin kymppisijalla. 16 parhaan joukkoon ylsivät myös Elias Syrjä slopestylessa (11:s) ja Kuura Koivisto big airissa (12:s).

Lumilautailu: Kalle Järvilehto jäi täpärästi big airin finaalin ulkopuolelle Georgian MM-kisoissa sijoittuen 12:nneksi. Mikko Rehnberg oli 23:s. Slopestylessa 19:nneksi sijoittunut Telma Särkipaju joutui jättämään big air -kilpailun yhteen kaatuneeseen suoritukseen ja oli 22:s.

Maastohiihto: Suomi otti Planicasta miesten viestistä MM-hopeaa joukkueella Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Niko Anttola. Mitali oli Suomelle ensimmäinen miesten viestistä sitten vuoden 2009 pronssin. Naisten viestissä joukkue Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Eveliina Piippo ja Krista Pärmäkoski taipui niukasti neljänneksi. Päätösviikonloppuna hiihdetyillä perinteisen pitkillä matkoilla Kerttu ja Iivo Niskanen sijoittuivat kuudensiksi. Aiemmin viikolla vapaan väliaikalähtökilpailuissa parhaat suomalaissijoitukset olivat Kerttu Niskasen 9:s ja Hyvärisen 13:s. Kun ynnää myös ensimmäisen kisaviikon, Suomen saalis Planicasta oli yksi mitali ja kuusi pistesijaa. Maailmancupissa hiihdetään viikonloppuna pitkät matkat Holmenkollenilla, tällä kertaa vapaalla.

Mäkihyppy: Jenny Rautionaho hyppäsi uransa parhaaseen arvokisasijoitukseen, 13:nneksi, Planican MM-kisojen suurmäessä. Julia Kykkänen oli 28:s. Miehissä toiselle kierrokselle selviytyivät Niko Kytösaho (28:s) ja Eetu Nousiainen (30:s). Miesten joukkuekilpailussa Suomi oli yhdeksäs. Maailmancupit jatkuvat heti viikonloppuna Holmenkollenilla.

Taitoluistelu: Suomalaisia ei nähty vapaaohjelmissa nuorten MM-kisoissa Kanadassa. Iida Karhunen oli naisissa 26:s ja Makar Suntsev miehissä 29:s.

Vuorihiihto: Susanna Saapunki sijoittui Espanjan MM-kisoissa vertical-kilpailumuodossa seitsemänneksi. Lajin olympiakilpailumuodossa, sprintissä, ei suomalaisedustusta ollut.

Yhdistetty: Suomen joukkue Ilkka Herola, Arttu Mäkiaho, Otto Niittykoski ja Eero Hirvonen sijoittui viidenneksi Planican MM-kisojen joukkuekilpailussa. Henkilökohtaisessa suurmäen kilpailussa Ilkka Herola oli yhdeksäs ja Eero Hirvonen 11:s. Holmenkollenilla kilpaillaan jo viikonloppuna maailmancupia.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Aleksi Leppä ampui ilmakiväärin Suomen mestariksi miehissä ja Alexandra Rosenlew naisissa. Molemmat kilpailevat tällä viikolla Virossa ilma-aseiden EM-kisoissa, joissa on myös olympiapaikkoja jaossa. Tällä viikolla kilpaillaan myös haulikkolajien maailmancupia Qatarin Dohassa.

Breakdance: Olympiakarsinnat käynnistyivät kultasarjan osakilpailulla Japanissa. Anniina ”AT” Tikka oli parhaana suomalaisena 34:s. Johannes ”Hatsolo” Hattunen sijoittui miehissä 44:nneksi ja Ramona ”Ramona” Panula naisissa 46:nneksi.

Golf: Matilda Castrén pelasi sijalle 48 LPGA-kiertueen huipputurnauksessa Singaporessa. Naisten Euroopan kiertueella Etelä-Afrikassa Ursula Wikström (15:s) ja Sanna Nuutinen (32:s) läpäisivät cutin. Naiset jatkavat Etelä-Afrikassa myös tällä viikolla, miesten Euroopan kiertuetta pelataan Keniassa.

Miekkailu: Unkarin Budapestissä käydään viikonloppuna kalvan Grand Prix -tason turnaus.

Nykyaikainen viisiottelu: Maailmancup-kausi käynnistyy tällä viikolla Egyptin Kairossa.

Paini: Konsta Mäenpää taipui kovassa kansainvälisessä seurassa kreikkalais-roomalaisen 130-kiloisten loppuottelussa Dan Kolov -turnauksessa Bulgariassa. Matkalla finaaliin kaatui myös Elias Kuosmanen, joka paini kolmossijalle. Elmer Mattila onnistui ottamaan 67-kiloisissa otteluvoiton.

Purjehdus: Kansainvälinen kilpailukausi käynnistyy ILCA-luokkien EM-regatalla Italiassa. Kilpailua käynnistellään viikonloppuna.

Pyöräily: Lotta Henttala ajoi 49:nneksi ja Anniina Ahtosalo 78:nneksi naisten maailmankiertueen Le Samyn des Fames -maantieajossa Belgiassa tiistaina. Jaakko Hänninen keskeytti miesten maantieajon Italiassa keskiviikkona. Tällä viikolla tositoimissa ovat kautensa avaava Wilma Aintila Belgiassa keskiviikkona ja Henttala Hollannissa lauantaina.

Pöytätennis: Benedek Oláh taipui pääsarjan toisella kierroksella maailmankiertueen turnauksessa Intian Goalla. Tappio tuli Ruotsin Kristian Karlssonille (ranking-19) erin 1-3.

Sulkapallo: Joakim Oldorff pelaa tällä viikolla turnauksen Portugalissa.

Tennis: Harri Heliövaara taipui parinsa Lloyd Glasspoolin kanssa nelinpelin loppuottelussa ATP500-tason turnauksessa Dubaissa. Emil Ruusuvuori putosi kaksinpelin avauskierroksella. Tällä viikolla kaksikko pelaa ATP1000 Masters -tasolla Yhdysvaltain Indian Wellsissä. Otto Virtanen ja Patrik Niklas-Salminen pelaavat puolestaan haastajakiertuetta Sveitsissä.

Voimistelu: Telinefinaaliin sekä nojapuilla että puomilla tiensä selvittänyt Kaia Tanskanen oli viikon suomalaisnimi telinevoimistelun maailmancupissa Qatarin Dohassa. Finaaleissa Tanskanen ei onnistunut karsintojen veroisesti, nojapuilla tuli seitsemäs sija pistein 11,500 ja puomilla kahdeksas sija pistein 11,600. Lähelle finaalia pääsi myös Sani Mäkelä hypyssä, sillä hän oli 11:s pistein 12,566. Miehissä paras sijoitus oli Oskar Kirmeksen 17:s nojapuilla pistein 13,000. Maailmancup-sarja jatkuu tällä viikolla Azerbaidzhanin Bakussa.

Yleisurheilu: Wilma Murrosta tuli Istanbulin EM-halleissa ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut Euroopan mestaruuden sekä ulko- että sisäradoilla. Seipään kultamitali irtosi halliennätyksellä 480. Euroopan mestaruuteen ylsi myös 60 metrin aidoissa Reetta Hurske, joka sivusi Suomen ennätystään 7,79 loppukilpailussa. Suomalaismenestystä säesti Saga Vanninen viisiottelun seitsemännellä sijallaan tuloksella 4440. Finaaliin tiensä selvitti Camilla Richardsson 3000 metrillä (12:s). Välierävaiheeseen etenivät Joonas Rinne 800 metrillä (11:s), Viivi Lehikoinen 400 metrillä (11:s*) sekä Annimari Korte (13:s) ja Elmo Lakka (14:s) 60 metrin aidoissa. Kristian Pulli oli pituuden karsinnassa yhdeksäs, eli ensimmäinen karsiutuja, tuloksellaan 766.

Kaustisella heitettiin moukarin talvimestaruuskisat, joissa Silja Kosonen (71,37) ja Suvi Koskinen (70,41) heittivät etenkin ajankohtaan ja lämpötilaan suhteutettuna lupaavat tulokset. Tällä viikolla heittolajeissa käydään Euroopan cup Portugalissa, ja matkaan lähtee iso joukko suomalaisia Kososen johdolla.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas avasi MM-pistetilinsä heti kauden avauksessa Bahrainissa. Alfa Romeo -kuljettajan vauhti riitti kahdeksanneksi.

Keilailu: PBA-kiertue Yhdysvalloissa jatkuu väliviikon jälkeen Michiganissa.

Squash: Emilia Korhonen avaa kautensa tällä viikolla haastajatason turnauksessa Englannissa.

Paralympialajit

Alppihiihto: Santeri Kiiveri sijoittui maailmancupin pystyluokan pujotteluissa Itävallan Kitzbühelissä kymmenenneksi ja kuudenneksi. Tällä viikolla lasketaan vauhtilajeja Italian Sella Neveassa.

Maastohiihto: Inkki Inola sijoittui näkörajoitteisten luokassa perinteisen sprintissä viidenneksi ja vapaan viitosella kuudenneksi kauden viimeisessä maailmancupissa Yhdysvaltain Soldier Hollow’ssa. Keskiviikkona hiihdetään vielä vapaan 20 kilometriä.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue pelasi vieraissa Romanian kanssa tasan 0-0 MM-karsinnoissa. Karsinnan ensimmäinen vaihe päättyy kotiotteluun Tanskaa vastaan keskiviikkona. Suomella on mahdollisuus jatkokarsintapaikkaan parhaiden lohkokakkosten vertailussa.

Koripallo: Susijengi taipui viimeisessä MM-karsintaottelussaan Espoossa EM-pronssia kesällä voittaneelle Saksalle 81-87. Jo kesällä MM-lopputurnauspaikkansa varmistanut Suomi päätyi karsintalohkossaan toiseksi Saksan perässä.

Käsipallo: Miesten maajoukkue pelaa tällä viikolla kaksi EM-karsintaottelua Slovakiaa vastaan. Torstaina pelataan kotona ja sunnuntaina vieraissa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

MUOKATTU MA 6.3.2023 klo 19.54: Virallisissa tuloksissa oli kahta eri versiota. Viivi Lehikoista ei hylätty välierissä, vaan hän sijoittui 11:nneksi ajalla 53,61.

Lue lisää aiheesta