Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.03.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 11/2023: Suomeen kaksi painin alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruutta

Tino Ojala (63 kg) ja Jonni Sarkkinen (82 kg) lähtevät Tampereella syksyllä painittaviin alle 23-vuotiaiden MM-kisoihin hallitsevina Euroopan mestareina. Sekä miehet että naiset sijoittuivat kymmenen parhaan joukkoon ampumahiihdon maailmancupin maapisteissä. Kerttu Niskanen otti kauden toisen voittonsa maastohiihdon maailmancupissa. Aino Tapola nappasi kovan turnausvoiton Italiassa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Alppihiihto: Suomalaisia ei nähty maailmancupin finaaliviikolla, mutta Eurooppa-cupin päätösviikolla Norjan Narvikissa heitä oli sankoin joukoin. Parhaan sijoituksen kirjautti Jesper Pohjalainen, joka oli pujottelussa 11:s Eduard Hallbergin säestettyä 18. sijallaan. Kovaa nousua vauhtilajeissa tällä kaudella tehnyt Elian Lehto oli syöksyssä 12:s. Naisissa Erika Pykäläinen sijoittui 23:nneksi suurpujottelussa.

Ampumahiihto: Tero Seppälä äityi kauden parhaisiin sijoituksiinsa maailmancupin päätösviikonloppuna Oslossa: pikakilpailun 22. sija kirkastui takaa-ajossa kymmenenneksi ja kauden päättäneessä yhteislähdössä tuli kahdeksas sija. Lupaavaa vauhtia esitti myös maailmancup-tulokas Otto Invenius: pikamatkalla 12:s, takaa-ajossa 22:s ja yhteislähdössä 27:s. Naisten takaa-ajo peruttiin, mutta Suvi Minkkinen oli pikamatkalla 11:s ja yhteislähdössä 20:s. Nastassia Kinnusen vauhti riitti 19. sijaan pikamatkalla. Mari Eder päätti pitkän uransa 29. sijaan yhteislähdössä. Maailmancupin kokonaispisteissä Eder oli 22:s ja Minkkinen 27:s, miehissä päätösviikonloppu sinkautti Seppälän (29:s) ohi Olli Hiidensalon (30:s). Maapisteissä naiset olivat yhdeksänsiä (sivuaa vuosituhannen parasta sijoitusta) ja miehet kymmenensiä.

Freestyle, freeski: Anni Kärävä oli parhaana suomalaisena 12:s slopestylen maailmancupissa Ranskan Tignes’ssä. Miehissä Simo Peltola sijoittui 29:nneksi. Maailmancup päättyy tällä viikolla Sveitsin Silvaplanassa.

Freestyle, kumparelasku: Olli Penttala oli kumpareissa 19:s ja parikumpareissa 21:s maailmancupin finaalissa Kazakstanissa. Jimi Salonen sijoittui molemmissa kilpailuissa 22:nneksi. Kokonaispisteissä Penttala oli 17:s, Severi Vierelä 21:s ja Salonen 22:s. Riikka Voutilainen laski Eurooppa-cupin päätöskilpailussa Ranskassa kumpareissa kolmanneksi ja varmisti kokonaiscupin kakkossijan. Tällä viikolla käydään vielä nuorten MM-kisat Sveitsissä.

Lumilautailu: Maailmancup-kausi paketoidaan viikonloppuna Sveitsin Silvaplanassa slopestylella.

Maastohiihto: Maailmancup-viikon suomalainen kohokohta oli perjantai, jolloin Falunissa hiihdettiin kymmenen kilometrin perinteisen väliaikalähdöt. Naisissa Kerttu Niskanen juhli voittoa ja Eveliina Piippo oli 12:s. Miehissä Perttu Hyvärinen hiihti viidenneksi ja Ristomatti Hakola kuudenneksi. Viikon kahdessa sprintissä välieräriman ylitti Falunissa vapaalla hiihtotavalla Verneri Poikonen (12:s). Falunissa hiihdettiin myös sekaviesti, jossa Suomi tuli maaliin seitsemäntenä (kakkosjoukkueet pois lukien viides) joukkueella Hakola, Anne Kyllönen, Hyvärinen ja Piippo. Maailmancup-kausi päättyy tällä viikolla; ennen viikonlopun Salpausselän kisoja hiihdetään vielä vapaan sprintit Tallinnassa tiistaina.

Mäkihyppy: Jenny Rautionaho hyppäsi Lillehammerin maailmancupeissa sijat 16 ja 15. Kun pohjilla oli Oslostakin TOP16-sijoitukset, Rautionaho pääsi Norjaan sijoittuneen RAW AIR Tournamentin 15 parhaan hyppääjän kanssa hyppäämään Vikersundin lentomäestä. Sekä lentomäessä että kokonaiskiertueella Rautionahon sijoitus oli 13:s.

Miehissä kaikki kiertueen hypyt hyppäämään päässyt Niko Kytösaho oli kiertueen yhteispisteissä 19:s. Lillehammerissa tuli sijat 24 ja 27, Vikersundin lentomäessä sijat 31 ja 27. Lahden continental cupissa paras suomalaissijoitus oli Arttu Pohjolan kahdeksas miesten ensimmäisessä kilpailussa. Tällä viikolla Lahdessa hypätään maailmancupia, ja naisten maailmancup myös päättyy Salpausselälle.

Taitoluistelu: Rosa Reponen luisteli junioreissa viidenneksi pistein 146,88 Luxemburgissa käydyssä kansainvälisessä kilpailussa. Kausi huipentuu tällä viikolla MM-kisoihin Japanissa. Suomea edustavat jäätanssissa EM-mitalistit Juulia Turkkila ja Matthias Versluis sekä naisissa EM-seiska Janna Jyrkinen.

Vuorihiihto: Susanna Saapunki sijoittui 12:nneksi Schladmingin maailmancupin vertical-kilpailumuodossa Itävallassa.

Yhdistetty: Maailmancup-kausi päättyy tällä viikolla Salpausselälle. Lahdessa käytiin jo menneenä viikonloppuna continental cupin kilpailut, joissa paras suomalainen henkilökohtainen noteeraus oli Valtteri Holopaisen 23. sija. Parisprintissä Jesse Pääkkönen ja Eero Hirvonen olivat viidensiä.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Loppuviikolla käynnistyvät maailmancupit sekä haulikkolajeissa Kyproksella että kivääri- ja pistoolilajeissa Intiassa.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen aloittivat kauden jaetulla 17. sijalla maailmankiertueen haastajatason turnauksessa Meksikossa. Anniina Parkkinen ja Sara Sinisalo eivät läpäisseet karsintaa. Lahti-Liukkonen ja Ahtiainen pelaavat tällä viikolla ykköskategorian turnauksen Meksikossa.

Golf: Sami Välimäki oli miehet ja naiset mukaan lukien ainoa suomalaispelaaja, joka läpäisi cutin menneellä viikolla Euroopan kiertueilla. Välimäki päätyi sijalle 62 Etelä-Afrikassa. Miehet jatkavat Etelä-Afrikassa, LPGA-kiertue jatkuu Arizonassa.

Judo: Juniori-ikäinen Emma Krapu voitti 78-kiloisten sarjan ja Emilia Kanerva 63-kiloisten Euroopan Cupin osakilpailussa Latviassa. Pihla Matikainen nappasi 57-kiloisissa viidennen ja Joonatan Kujanhaara 66-kiloisissa seitsemännen sijan.

Miekkailu: Kalvan maailmancup jatkuu tällä viikolla Argentiinan Buenos Airesissa.

Paini: Tampereella painitaan syksyllä alle 23-vuotiaiden MM-mitaleista, ja menneellä viikolla Romaniassa painitut ikäluokan EM-kisat toimivat kilpailujärjestäjille loistavana markkinointina. Tino Ojala (63 kg) ja Jonni Sarkkinen (82 kg) painivat ikäluokan Euroopan mestareiksi kreikkalais-roomalaisessa painissa. Suomen kaksi muutakin edustajaa, Joni Komppa (seitsemäs, 72 kg) ja Waltteri Latvala (kahdeksas, 87 kg) painivat pistesijoille. Taru Vainionpää taipui avausottelussaan naisten 50-kiloisissa. Tällä viikolla painitaan perinteinen Thor Masters -turnaus Tanskassa.

Purjehdus: ILCA6-luokassa 12:nneksi purjehtinut Monika Mikkola oli korkeimmalle sijoittunut suomalaispurjehtija ILCA-luokkien EM-regatassa Italiassa. Avoimessa luokassa Mikkola oli 14:s. ILCA7:ssa kultafinaaleihin purjehtivat Kaarle Tapper (21./24.) ja Nooa Laukkanen (27./32.).

Pyöräily: Lotta Henttala jatkoi vahvaa paluukauttaan maantiepyöräilyn maailmankiertueella polkemalla kuudenneksi Danilith Nokere Koerse -maantieajossa Belgiassa keskiviikkona. Wilma Aintila tuli maaliin 80:ntena. Aintila polki viikonloppuna kolmen etapin mittaisen Tour de Normandien Ranskassa sijoittuen 89:nneksi. Jaakko Hänninen kutsuttiin pikahälytyksellä ajamaan lauantaina Milanosta San Remoon. Apuajajan roolissa esiintynyt Hänninen tuli maaliin 130:ntena peräti 294 kilometrin mittaisessa maantieajossa. Henttala jatkaa tällä viikolla kahdella klassikkokilpailulla Belgiassa. Torstain Brugge–De Panne-ajossa on mukana myös Anniina Ahtosalo.

Pöytätennis: Benedek Oláhilla jatkuu Ranskan liiga tiistaina.

Sulkapallo: Joakim Oldorff pelaa tällä viikolla turnauksen Puolassa.

Tennis: Harri Heliövaaran taival ATP1000 Masters -tason turnauksessa Yhdysvaltain Indian Wellsissä katkesi nelinpelin puolivälierissä. Avausviikolla Indian Wellsistä pudonnut Emil Ruusuvuori pelasi kovatasoisen haastajakiertueen turnauksen Arizonassa edeten toiselle kierrokselle.

Yleisurheilu: Aaron Kangas heitti moukaria 72,18 Portugalin Leiriassa lauantaina. Henri Liipola jäi Kankaasta 31 senttiä.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi 18:nneksi kauden toisessa MM-osakilpailussa, Saudi-Arabian GP:ssä.

Karate: Espanjassa käydään loppuviikon aikana EM-kisat. Suomelta kilpailuun lähtee viiden urheilijan joukkue.

Keilailu: Osku Palermaa keilasi sijalle 28 Ohiossa pelatussa PBA-kiertueen Tournament of Champions -turnauksessa. Tällä viikolla PBA-kiertuetta pelataan Indianan osavaltiossa, ja mukana karsinnoissa on PBA-kiertuetta kiertäneen vakiokolmikon lisäksi Jesse Kallio, Olli-Pekka Pajari ja Teemu Putkisto.

Ralli: Kalle Rovanperä ajoi neljänneksi Meksikon MM-rallissa. WRC2-luokassa toiseksi parasta vauhtia pitänyt Emil Lindholm oli yleiskilpailussa seitsemäs. Esapekka Lappi ajoi pitkään kärkivauhtia, mutta ralli päättyi keskeytykseen.

Squash: Emilia Korhonen ja Miko Äijänen pelaavat tällä viikolla haastajakiertueen turnauksen Itävallassa.

Paralympialajit

Alppihiihto: Nette Kiviranta laski kauden viimeisessä maailmancupissa Italian Cortinassa kelkkalaskijoiden luokassa suurpujotteluissa kolmanneksi ja neljänneksi sekä pujottelussa kolmanneksi. Yhteispisteissä Kiviranta oli pujottelussa kolmas ja suurpujottelussa neljäs. Santeri Kiiveri kirjautti pystylaskijoiden suurpujotteluissa keskeytyksen ja sijan 12, pujottelussa hän oli yhdeksäs. Yhteispisteissä Kiiveri oli pujottelucupissa kahdeksas, suurpujottelussa ja super-G:ssä 19:s.

Pöytätennis: Aino Tapola otti neljällä otteluvoitolla turnausvoiton 1-luokassa Italiassa pelatussa Lignano Para Open -turnauksessa. Ratkaisevassa osassa oli 3–2-voitto kuusinkertaisesta arvokilpailuvoittajasta, Puolan Dorota Buclawista. Timo Natunen selvitti miesten 1-luokassa tiensä alkulohkosta jatkoon, mutta hävisi kaavion ensimmäisellä kierroksella ja jakoi sijaa yhdeksän.

Uinti: S/SB/SM14-luokissa uiva Nader Khalili paranteli kolmea luokkiensa Suomen ennätystä para world seriesin osakilpailussa Italiassa. Päämatkallaan 200 metrin vapaauinnissa Khalili ui kahdeksanneksi SE-ajalla 2.01,84.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajien karsinta EM-kisoihin 2024 käynnistyy tällä viikolla. Torstaina vastassa on vieraissa Tanska, sunnuntaina niin ikään vieraissa Pohjois-Irlanti.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta